Προγραμματίσου για πιο υγιεινή ζωή

Μπορεί το παράγγελμα του τίτλου μας να σε αιφνιδιάζει ή ακόμα και να σε ενοχλεί, ιδίως αν δεν είσαι fan της πειθαρχίας, παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί έπειτα από πολυετείς μελέτες, είναι έτοιμοι πλέον να μας υποδείξουν ένα πλάνο ζωής και διατροφής, που θα μας βοηθήσει να διατηρούμαστε υγιείς, γεμάτοι ευεξία και καλή διάθεση. Για σκέψου, δεν είναι κι άσχημα προκειμένου να απολαύσουμε όλα αυτά τα τόσο σημαντικά οφέλη. Και το σπουδαιότερο. Θα δώσεις το καλό παράδειγμα και στα παιδιά σου! Τι λες;

Το ημερήσιο πρόγραμμά μας μπορεί να θωρακίσει την υγεία μας, φτάνει να είναι συγχρονισμένο με το βιολογικό ρολόϊ του οργανισμού. Νέες μελέτες αμερικανών ερευνητών μας δείχνουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πότε στο διάστημα της 24ωρης δραστηριότητάς μας, αν αποζητούμε το ιδανικό τρίπτυχο υγεία – ευεξία – ευτυχία.

8.00. Ώρα για πρωινό
Επειτα από εννέα ώρες νηστείας, ο οργανισμός είναι έτοιμος για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Αν δεν φας τώρα θα αρχίσει να «καίει» μυϊκό ιστό αντί για λίπος. Το πρωί έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα γλυκόζης που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και για τον λόγο αυτόν ένα πλούσιο πρωινό βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει τις δυνάμεις του.


9.30. Βγες από το σπίτι

Ακόμη κι αν έχει συννεφιά, μη διστάσεις να βγεις στο φως. Η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες είναι απαραίτητη γιατί το φως είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και εντείνει την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

13.00. Πάρε το γεύμα σου
Είναι η ώρα που δουλεύει καλύτερα το πεπτικό σύστημα. Η διατροφολόγος Ούρσουλα Αρενς συνιστά ένα ελαφρό γεύμα με σωστή αναλογία πρωτεϊνών και υδρογονανθράκων, όπως ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, τόνο και λαχανικά είναι το καλύτερο.

18.30. 1, 2, 3, οπ
Ετοιμάσου για άσκηση. Η ανώτατη θερμοκρασία του σώματος ανεβάζει στο μάξιμουμ τη μυϊκή απόδοση και ενισχύει την ευελιξία, κατά τον δρα Τζεφ Ντέιβις, αθλητίατρο στην κλινική Μπέι του Κάρντιφ. Οι ενήλικες χρειάζονται 30 λεπτά ήπιας άσκησης πέντε ημέρες την βδομάδα ή 20 λεπτά εντατικής άσκησης για να ενισχυθεί και η καρδιακή λειτουργία.

20.30. Πάρε το τελευταίο γεύμα της ημέρας
Οταν τρώμε σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα παίρνουμε βάρος, επειδή το βιολογικό ρολόι απαιτεί πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες. Αν δεν λάβει τροφή την ώρα που πρέπει, αποσυντονίζεται και διαταράσσεται ο φυσικός μεταβολισμός του σώματος. Φρόντισε να έχεις τελειώσει με το βραδινό σου 2-3 ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι.

22.30. Ώρα για ύπνο
Είναι η καλύτερη ώρα για να αποκτήσει κανείς μια υγιεινή συνήθεια, να χαλαρώνει σε ήρεμο περιβάλλον μία ώρα προτού ξαπλώσει. Ο άνθρωπος χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.