Τα παιδιά δεν θα παίρνουν το επώνυμο του πατέρα

Αλλαγές δρομολογούνται σε ότι αφορά το επώνυμο συζύγων μετά το γάμο, αλλά και των παιδιών τους. Έτσι, καταργείται η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους δύο συζύγους να έχουν το ίδιο επώνυμο.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ειδική προπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κάθε σύζυγος, έπειτα από συμφωνία, θα διατηρεί το επίθετο του και μετά το γάμο, σε όλες τις έννομες σχέσεις του ζευγαριού.

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο, ήταν συνταγματικά επιβεβλημένη η κατοχύρωση της δυνατότητας της συζύγου μετά τον γάμο της να μπορεί, μέσω της Νομαρχίας, να αποκτά το επώνυμο του άνδρα της. Στην περίπτωση αυτή, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρίνε απαραίτητη τη συμπλήρωση του επωνύμου της συζύγου με το επώνυμο του συζύγου της, καθώς μετά το γάμο πρόεκυπταν προβλήματα ταυτοπροσωπίας από τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ εμπόδια δημιουργούνταν και στην επαγγελματική δραστηριότητά της.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η “Ελευθεροτυπία”, τα παιδιά της οικογένειας, σε περίπτωση που δεν συμφωνούν οι γονείς, θα παίρνουν σύνθετο επίθετο και όχι το επώνυμο του πατέρα τους, όπως ισχύει σήμερα. Το επώνυμο του γονιού που αρχίζει με γράμμα, το οποίο προηγείται στο αλφάβητο, θα μπαίνει πρώτο στο σύνθετο επίθετο!