10 βιβλία που μαθαίνουν στο παιδί την αξία της γιαγιάς και του παππού στη ζωή

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες όλου του κόσμου είναι από τους πιο εκπληκτικούς ανθρώπους και δεν υπάρχει εγγόνι που να μην το λατρεύουν. Εξάλλου δεν βγήκε αδίκως η έκφραση «Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου». Μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε πάνω τους.

Το ιδιαίτερο είδος αγάπης που παίρνει ένα παιδί από τον παππού και τη γιαγιά είναι μια αγάπη που κανένας άλλος δεν μπορεί να δώσει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αγάπη άνευ όρων. Οι γονείς επειδή ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, γίνονται συχνά αυστηροί αλλά και επικριτικοί. Η αγάπη του παππού και της γιαγιάς όμως είναι συχνά πιο «ελεύθερη» και λιγότερο πιεστική.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν ήδη περάσει από το στάδιο ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Ωστόσο, με τα εγγόνια τους, δημιουργούν ένα στενό δεσμό, γίνονται το φως και η χαρά τους. Στόχος τους είναι να μεταφέρουν στα εγγόνια τους αξίες και μια συναισθηματική κληρονομιά που θα τα βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Με αφορμή την 1η Οκτωβρίου που τιμάται παγκοσμίως ως η Ημέρα Ηλικιωμένων το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 10 υπέροχα παιδικά βιβλία που αποτυπώνουν με τον πιο εύστοχο και αγαπησιάρικο τρόπο την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ εγγονιών και παππούδων- γιαγιάδων.

Ο παππούς και η γιαγιά είναι ξεχωριστοί

Tα περισσότερα παιδιά νιώθουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον παππού και τη γιαγιά τους.  Οι γιαγιάδες και οι παππούδες νιώθουν το ίδιο για τα εγγόνια τους και τους προσφέρουν την ίδια αγάπη που προσφέρουν στα δικά τους παιδιά.  Η ιστορία “Ο παππούς και η γιαγιά είναι ξεχωριστοί” αφηγείται την τρυφερή ιστορία της σχέσης ενός παιδιού με τον παππού και τη γιαγιά του. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκτιμούν τη σχέση αυτή και να δημιουργούν και να διατηρούν όμορφες αναμνήσεις με τον παππού και τη γιαγιά τους, καθώς μεγαλώνουν.

θα βρείτε το βιβλίο εδώ

Συγγραφέας: Moore – Mallinos Jennifer
Εκδότης: Παρισιάνου Α.Ε.
ISBN: 9789605833510
Σελίδες: 32
Για παιδιά 3+

Ο αγαπημένος παππούς

Ο αγαπημένος παππούς…Αφιερωμένο στον Ηλία… τον μπαμπά μου…
(Ξεκίνησα να τον φωνάζω μπαμπά σαν αστείο στα 23 μου χρόνια.) Εμπνευσμένο από τον Νίκο, την Ήλια, τον Δημήτρη, τον Ηλία, τον Ηλία και την Ναυσικά, που βίωσαν την απώλεια του παππού τους και τους γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα για τα οποία περίμεναν να πάρουν απαντήσεις. Τα παιδιά νομίζουν ότι εμείς οι μεγάλοι τα ξέρουμε όλα. Πολλές φορές, όμως, δεν είμαστε προετοιμασμένοι ή απλώς δεν γνωρίζουμε την απάντηση. Μπορεί, επίσης, να γνωρίζουμε την απάντηση αλλά να μην είμαστε σε θέση να την εκφράσουμε σωστά, καθώς και εμείς είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τη δική μας απώλεια και τον πόνο.
Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε τα παιδιά να επικοινωνούν με τον δικό τους τρόπο, να μιλάνε για τα “δύσκολα” και να μαθαίνουν από μικρά να αντέχουν την αλήθεια. Η δική μας επιτυχία θεωρώ ότι είναι να μοιραστούμε την αλήθεια με όμορφο και γλυκό τρόπο, ανάλογα με τον χαρακτήρα και την ηλικία κάθε παιδιού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσουμε το ευαίσθητο θέμα του θανάτου. Ο καθένας μας ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση, βασιζόμενος στα πιστεύω του, στη θρησκεία του, στην παιδεία του, στις εμπειρίες του. Η αλήθεια είναι ότι ο θάνατος είναι αναπόσπαστο και αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής και γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να “γιορτάζουμε” την κάθε μέρα. Όπως, λοιπόν, μου έμαθε και έγραψε ο μπαμπάς μου σε ηλικία 27 ετών: “Ζωή, θα σε ζήσω οπωσδήποτε”. (Από την έκδοση)
Θα το βρείτε εδώ
Συγγραφέας: Μπαρμπαλιά-Μάνεση Φαίη
Εκδότης: Φερενίκη
ISBN: 9789609513630
Σελίδες: 48
Για παιδιά 5+

Πόσο μ’ αγαπά ο παππούς και η γιαγιά

«Και για δώρο πιο μεγάλο
απ’ το φιλί δεν έχω άλλο.
Είν’ των παππούδων η ευχή
ασπίδα μου παντοτινή!»

Ένα βιβλίο τόσο τρυφερό όσο και ο δεσμός ανάμεσα στα εγγόνια και στους παππούδες τους

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

ISBN: 9786180304862

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Συντελεστές: Ειρήνη Χριστοπούλου (μετάφραση)

Ο παππούκας μου

Ο παππούκας μου μεγαλώνει… Αλλά αυτός είναι ο παππούκας μου, και γι’ αυτό τον αγαπάω! Στο βραβευμένο της βιβλίο η Alte’s αφηγείται μια τρυφερή ιστορία για την ξεχωριστή σχέση μεταξύ ενός παππού και του εγγονού του. Το πανέμορφο αυτό εικονογραφημένο βιβλίο, το αφιερώνει σε “όλες τις γιαγιάδες και όλους τους παππούδες”. Η Καταλανή εικονογράφος προσεγγίζει το θέμα με ζεστασιά και ευαισθησία: η εικονογράφησή της θα γοητεύσει τους γονείς, ενώ τα παιδιά θα λατρέψουν το χιούμορ και τους χαρακτήρες της ιστορίας.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Μάρτα Άλτες

Εκδόσεις: Key Books

ISBN: 978-618-80908-8-0

Σελίδες: 26

Μεγαλώνω τη γιαγιά μου

Στο βιβλίο «Μεγαλώνω τη γιαγιά μου» ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος θίγει το θέμα του σεβασμού και της προσφοράς στην Τρίτη Ηλικία. Θέμα σημαντικό για τα παιδιά, που βλέπουν τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος στα αγαπημένα πρόσωπα του παππού και της γιαγιάς, οι οποίοι πολλές φορές τα μεγάλωσαν. Η ιστορία του βιβλίου βοηθά τα παιδιά να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους για τη γιαγιά και τον παππού, ενώ δείχνει πως με την αγάπη μπορούμε να διατηρήσουμε τη σχέση μαζί τους ζωντανή ακόμη κι αν χρειαστεί οι ρόλοι να αλλάξουν.

Στη νέα σειρά, τις εικόνες δημιουργούν εξαιρετικοί ζωγράφοι, πολλοί από τους οποίους πρώτη φορά απευθύνονται σε παιδιά. Χέρι χέρι, η λογοτεχνία και η ζωγραφική μυούν το παιδί στην αληθινή ζωή και τις αξίες της. Ανοίγοντας κάθε βιβλίο ο αναγνώστης μπαίνει σε μια αίθουσα Τέχνης. Η ζωγράφος του πρώτου βιβλίου της σειράς είναι η Κάτια Βαρβάκη.

Στις τελευταίες σελίδες των βιβλίων, ένα σύντομο σημείωμα προς γονείς και εκπαιδευτικούς παρουσιάζει την ηθική, κοινωνική και νομική διάσταση του θέματος που πραγματεύεται η ιστορία και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό στα παιδιά.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Ηλιόπουλος Βαγγέλης Δ.
ISBN: 9789605625665
Εκδόσεις: Νομική Βιβλιοθήκη
Σελίδες: 36
Συντελεστές: Βαρβάκη Κάτια (Ζωγραφική)
Για παιδιά 5+

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη

Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας. Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί. Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη. Ένα πνευματώδες, κωμικό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που προτείνει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητά μας, αλλά και στο δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Φρέντρικ Μπάκμαν

Εκδόσεις: Κέδρος

ISBN: 978-960-04-4825-2

Σελίδες: 512

Μετάφραση: Μαθόπουλος, Γιώργος

Για παιδιά 8+

Το νησί του παππού

Σε πρώτη ανάγνωση, πρόκειται για μια υπέροχη περιπέτεια: Ο Σιντ, πάει επίσκεψη στον Παππού, και μαζί ανακαλύπτουν μια πόρτα στην σοφίτα του σπιτιού που οδηγεί στο κατάστρωμα ενός πλοίου. Σαλπάρουν και βρίσκονται σε ένα μαγευτικό, τροπικό νησί. Το εξερευνούν, από άκρη σ’ άκρη, κάνουν μπάνιο στους καταρράκτες, βρίσκουν μια καλύβα, και ο Παππούς αποφασίζει να εγκατασταθεί στο νησί. Ο Σιντ, επιβιβάζεται στο πλοίο και γυρίζει πίσω. Σε δεύτερο επίπεδο, το βιβλίο αυτό, με εξαιρετικά διακριτικό τρόπο, αντιμετωπίζει το θέμα της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου με ιδιαίτερη τρυφερότητα και ευαισθησία. Ο Σιντ αγαπάει τον Παππού. Ο Παππούς αγαπάει τον Σιντ. Και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, ούτε όταν ο Σιντ δεν θα μπορεί πια να επισκεφτεί τον παππού.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Benji Davies

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: Ίκαρος

Σελίδες: 32

ISBN: 978-960-572-066-7

Για παιδιά 4+

Η γιαγιά μου και ο παππούς μου

H γιαγιά μου… με περιμένει, όταν πάω να τη δω, μ’ ανοιχτή την αγκαλιά της, κι εγώ σφίγγω τα χέρια στον λαιμό της και μυρίζω τα μαλλιά της. Ο παππούς μου… δε βλέπει λέξη να διαβάσει αν δε φοράει τα γυαλιά του, αλλά αστράφτει, όταν με βλέπει, απ’ τη χαρά του. Η γιαγιά μου και ο παππούς μου… δεν είναι πλούσιοι, σπουδαίοι, διάσημοι κι αστραφτεροί, μα νιώθω τυχερή γιατί τους έχω κι εκείνοι νιώθουν εξίσου τυχεροί.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Ράνια Μπουμπουρή

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελίδες : 40

ISBN:978-618-01-1398-3

Για παιδιά 2+

Παιχνίδια με τον παππού!

Αν ήταν ο παππούς εδώ, θα παίζαμε τον κηπουρό…
Θα φτιάχναμε χαρταετό…
Θα παίζαμε και τον Ζορό!
Ξέφρενο θα στήναμε χορό σαν Ινδιάνοι αρχηγοί
γύρω τριγύρω απ’ τη σκηνή…
Πύργους θα χτίζαμε ψηλούς
κι όρκες θα βάζαμε φρουρούς…
Μα ο παππούς δεν είναι εδώ!
Άλογο βρήκε φτερωτό κι ανέβηκε στον ουρανό…
Όμως, δεν έφυγε παντοτινά!
Μονάχα τριγυρίζει εκεί ψηλά
και στήνει μαζί μου παιχνίδια… ονειρικά!Μια ιστορία για όσους κρατάμε ζωντανούς μες στο χρυσό κουτί της καρδιά μας…

Θα το βρείτε εδώ 

Συγγραφέας: Σοφία Τσιάμη

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Σελίδες: 40

ISBN: 978-960-563-152-9

Για παιδιά 5+

Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου

Γίνεται ποτέ μια γιαγιά να είναι μικρή και πολύχρωμη;Γίνεται, λέει η ηρωίδα αυτού του βιβλίου.Είναι η γιαγιά η δική της, που μπορεί να παίζει, να ζωγραφίζει, να λέει παραμύθια, να γελάει και να γεμίζει ο κόσμος χρώματα! Γι’ αυτό και η εγγονή της θα προσπαθήσει να την κάνει γιαγιά όλων των παιδιών της τάξης της!

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου Λότη
Εκδότης: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
ISBN: 9786185151423
Αριθμός Σελίδων: 32
Προτεινόμενη Ηλικία: 4+