10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τη συμβολή της στην Ιστορία, την Επιστήμη, την Ψυχολογία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Είναι, επίσης, αγαπητή στο εξωτερικό εξ’ αιτίας της ομορφιάς που την χαρακτηρίζει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι οι επισκέψεις που δέχεται από τουρίστες αυξάνονται κάθε χρόνο.

Νομίζετε, όμως, ότι τα γνωρίζετε όλα για την χώρα μας; Συνεχίστε την ανάγνωση και θα ανακαλύψετε 10 πράγματα που – πιθανότατα – δεν γνωρίζατε για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα ανήκει στους πιο ηλιόλουστους προορισμούς

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 13.000 εκπατρισμένους σε 188 χώρες, ανάμεσά τους η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κόστα Ρίκα, η Ουγκάντα, η Νότιος Αφρική, η Μάλτα, το Μεξικό, η Κύπρος και η Κένυα, η χώρα μας βρέθηκε στην κορυφή των επιλογών, χάρη στο ηλιόλουστο κλίμα της. Μάλιστα, ετησίως απολαμβάνουμε 250 ημέρες ηλιοφάνειας!

Η Ελλάδα έχει 2,000 νησιά

Στην χώρα τα νησιά φτάνουν τα 2,000 σε αριθμό, αλλά μόνο 170 από αυτά κατοικούνται. Η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί έχει έκταση 8,260 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου

Η Αθήνα κατοικείται αδιάλειπτα εδώ και 7,000 χρόνια, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο αρχαίες πόλεις του κόσμου.

Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία στον κόσμο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει περισσότερα από 100 αρχαιολογικά μουσεία. Επίσης στην χώρα μας υπάρχουν διάσπαρτα πάνω από 50 ιστορικά και λαογραφικά μουσεία, καθώς και  25 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μουσεία και συλλογές.

Κανένα μέρος της Ελλάδας δεν απέχει από τη θάλασσα πάνω από 200 χιλιόμετρα

Συγκεκριμένα κανένα μέρος της Ελλάδας δεν απέχει από την θάλασσα πάνω από 137 χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά την ακτογραμμή της χώρας μας τη δέκατη μεγαλύτερη στον πλανήτη.

Η δραχμή είναι το αρχαιότερο νόμισμα της Ευρώπης

Η πρώτη δραχμή κόπηκε στην Αίγινα τον 7ο π.Χ. αιώνα από τον Φείδωνα και ο Μέγας Αλέξανδρος την κατέστησε πανίσχυρο νόμισμα της αχανούς αυτοκρατορίας του, ενώ o ίδιος ήταν και ο πρώτος που απεικόνισε το πρόσωπό του σε νόμισμα. Τα πρώτα νομίσματα κόπηκαν πριν από 2.700 χρόνια στις πόλεις της Ιωνίας και της Λυδίας. Καράβια, έντομα και φυτά αποτέλεσαν τις πρώτες απεικονίσεις των νομισμάτων. Η πρώτη δραχμή του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους (μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους) κόπηκε στο Μόναχο το 1832, ενώ η τελευταία δραχμή (πριν την ολοκληρωτική ένταξη στο ευρώ) κόπηκε το 2002.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελιάς

Η καλλιέργεια ελαιόδεντρων καταγράφεται από την αρχαιότητα, ενώ ελιές που φυτεύτηκαν τον 13ο αιώνα παράγουν μέχρι και σήμερα καρπούς.

Τα καπέλα των σεφ έχουν παράδοση ελληνική

Τα σύγχρονα καπέλα των σεφ προέρχονται από τα λευκά καπέλα που φορούσαν οι μοναχοί που ετοίμαζαν φαγητό στα ελληνικά μοναστήρια. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα βιβλία μαγειρικής γράφτηκε από έναν Έλληνα που λεγόταν Αρχέστρατος το 330 π.Χ.

Η παγκόσμια αγορά μαρμάρου βασίζεται στην Ελλάδα

Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο της εγχώριας παραγωγής μαρμάρου, το 80% περίπου κατευθύνεται σε χώρες του εξωτερικού, ενώ καθημερινά καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση. Περίπου το 7% όλου του μαρμάρου που παράγεται στον πλανήτη προέρχεται από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα ήταν μια άμορφη πέτρινη μάζα

Κάποτε, στο σημείο που εκτείνεται σήμερα η χώρα μας υπήρχε μια υποβρύχια, άμορφη βραχώδης μάζα. Μετά από τη σύγκρουση μιας τεκτονικής πλάκας με την Ευρώπη, σχηματίστηκε το ορεινό πεδίο της Ελλάδας, ενώ οι σεισμοί στο Αιγαίο, σχετίζονται ακόμη και σήμερα με την κίνηση της συγκεκριμένης λιθοσφαιρικής πλάκας.