«302010 – Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω»: Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση του Χαμόγελο του Παιδιού στο Υπ. Παιδείας

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά που μάχονται ως εθελοντές της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων η καμπάνια «302010 – Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή επέτειο συμπλήρωσης των 30 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και συμμετείχαν περισσότεροι από 400 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Αττικής, εκπαιδευτικοί, γονείς, εκπρόσωποι της Πολιτείας, ξένων διπλωματικών αποστολών και θεσμικών αρχών.

Οι μαθητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών

Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι εθελοντές του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου «YouSmile» παρουσίασαν τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε μια σειρά από θεματικές που περιλαμβάνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον σχολικό εκφοβισμό, την περιβαλλοντική κρίση, την ενδοοικογενειακή βία, την ισότητα στη βάση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού και τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν την υποστήριξη των θέσεων τους μέσα από την καμπάνια «302010 – Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω» και την προώθηση ψηφίσματος σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

«Είμαστε χαρούμενοι που σε μια συμβολική ημέρα όπως η σημερινή σας φιλοξενούμε στο Υπουργείο Παιδείας και μας δίνετε έμπνευση. Στην προσπάθεια που κάνετε ώστε όλα τα παιδιά να είναι ασφαλή και προστατευμένα. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σας», τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κα. Σοφία Ζαχαράκη, ενώ από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου, κα. Αναστασία Γκίκα στάθηκε στη σημασία του εθελοντισμού των μαθητών, στο έργο που επιτελεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την προστασία των παιδιών και τη συμβολή του στην προώθηση της συμμετοχής των παιδιών.

«Η σημερινή προσπάθεια αποτελεί μια γνήσια πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών προκειμένου να εκφράσουν τις αγωνίες τους και να αναδείξουν τον τρόπο που θέλουν να προστατεύονται τα δικαιώματα τους. 24 χρόνια πριν ο μικρός Ανδρέας έδωσε το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορεί ένα παιδί να εμπνεύσει μια ολόκληρη κοινωνία. Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα σήμερα τα παιδιά εκφράζουν ελεύθερα αυτό που πιστεύουν και δρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στην πράξη χωρίς να επιβάλλουμε εμείς οι ενήλικες τις απόψεις μας. Αρκεί λοιπόν οι ενήλικες να ανοίξουμε τα αυτιά μας και να ακούσουμε τα παιδιά για όλα αυτά που έχουν να μας πουν» τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ευχαριστώντας το Υπουργείο Παιδείας που αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν μηνύματα υποστήριξης της πρωτοβουλίας «302010 – Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Σε μια ιδιαίτερη στιγμή μαθητές και μαθήτριες των σχολείων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση εξέφρασαν τη δική τους υποστήριξη και πέρασαν τα δικά τους μηνύματα για τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των παιδιών στη λήψη αποφάσεων, του εθελοντισμού και της ανάγκης να διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων των παιδιών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων παιδιών, όπως είναι τα παιδιά μετανάστες και τα παιδιά με αναπηρία.

Δείτε το video της καμπάνιας