4χρονος στο Μιλάνο είχε μολυνθεί με κορωνοϊό από τον Νοέμβριο του 2019

Φαίνεται πως ο κορωνοϊός είχε έρθει στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα από τότε που για αρχίσαμε να καταγράφουν νούμερα, κι όμως κανείς δεν το είχε ακόμα αντιληφθεί, ώστε να υπάρξει πιο έγκαιρη πρόληψη.

Σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας, λοιπόν, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 ένας 4χρονος είχε μολυνθεί με κορωνοϊό στην Ιταλία, δηλαδή πριν καλά-καλά η Κίνα ανακοινώσει την επιδημία.

Το παιδί, το οποίο ζει κοντά στο Μιλάνο, δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό κι εμφάνισε βήχα στις 21 Νοεμβρίου. Εννέα μέρες αφότου ασθένησε ο 4χρονος διακομίστηκε στα επείγοντα νοσοκομείου με αναπνευστικά προβλήματα και εμετούς. Την 1η Δεκεμβρίου έβγαλε εξανθήματα σαν της ιλαράς κι οι γιατροί υπέθεσαν αρχικά ότι είχε αυτή την ασθένεια. Ένα δείγμα που ελήφθη από το λαιμό του στις 5 Δεκεμβρίου, έδειξε αργότερα ότι το τετράχρονο αγόρι είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ο οποίος ωστόσο, είχε ξεφύγει από τα ραντάρ των υγειονομικών Αρχών στην Ιταλία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της Covid-19 στην Ευρώπη.

Η δε μελέτη  του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Μιλάνου, έδειξε ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε από τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Ιταλία.

Και όχι μόνο στην Ιταλία, αφού στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Emerging Infectious Diseases», οι Ιταλοί ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους συμφωνούν με άλλα στοιχεία για την πρώιμη, αδιάγνωστη διασπορά του κορωνοϊού στην Ευρώπη, π.χ. στη Γαλλία, καθώς και στην Αμερική, σε Βραζιλία και ΗΠΑ.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ο Covid-19 είχε τόσο βαριές συνέπειες στην Ιταλία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σε αντίθεση π.χ. με τη χώρα μας, η οποία μάλιστα δεν έχει δεν έχει απ’  ευθείας αεροπορική σύνδεση με περιοχές όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα, όπως είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο κ. Τσιόδρας τον Ιανουάριο του 2020.

Πηγή: Daily Mail