5 εύκολα και πεντανόστιμα κέικ, αλμυρά και γλυκά, για το κολατσιό στο σχολείο

Τα κέικ είναι μια ιδανική πρόταση για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο αλλά και για απογευματινό σνακ ή επιδόρπιο μετά το γεύμα.

To Infokids.gr συγκέντρωσε και σας προτείνει 5 συνταγές για να φτιάξετε αφράτα και πεντανόστιμα κέικ  είτε γλυκά είτε αλμυρά για τα πιτσιρίκια σας.

Οι παρακάτω συνταγές είναι εγγύηση και είμαστε σίγουροι ότι εφεξής θα τις χρησιμοποιείτε όλο και συχνότερα καθώς τα παιδιά θα τα αγαπήσουν.

Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει στις γεύσεις σας και δοκιμάστε το σήμερα τώρα κιόλας.

Κέικ μήλου με σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά:

400 γρ. ζάχαρη

230 γρ. βούτυρο

3 αυγά μέτρια

120 γρ. νερό

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

350 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

25 γρ. κακάο

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών

120 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

200 γρ. κουβερτούρα κλασσική, ψιλοκομμένη

4 μήλα, καθαρισμένα, τριμμένα, στραγγισμένα μέσα από τουλπάνι

Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.Βουτυρο-κακαώνουμε μία στρογγυλή φόρμα κέικ με τρύπα 23 εκ. και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ στη δυνατή ταχύτητα με το σύρμα τη ζάχαρη με το βούτυρο για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα περιμένοντας να απορροφηθεί το ένα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Μόλις απορροφηθούν τα αυγά προσθέτουμε το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας. Παράλληλα, σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, τη κανέλα και το μείγμα μπαχαρικών.

Προσθέτουμε σε δόσεις τα στερεά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τη καρυδόψιχα, τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και τα μήλα.Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα και ψήνουμε για 60-70 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Κέικ με καρότο & τζίντζερ

Πηγή Φωτογραφίας: www.averiecooks.com

Υλικά

150 γρ. (3/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο

250 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) Φαρίνα

4 αυγά

4-5 καρότα τριμμένα

250 γρ. (1 1/4 φλιτζ. τσαγιού) Καστανή Ζάχαρη

2 κουτ. γλυκού κανέλα

2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτετε τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, τη Φαρίνα και το τριμμένο καρότο και ανακατεύετε ελαφρά. Μοιράζετε το μίγμα σε δυο φόρμες του κέικ μακρόστενες και ψήνετε στους 170ºC για 45 λεπτά και στους 180ºC για 15 λεπτά .

Αλμυρό κέικ με γαλοπούλα και χρωματιστές πιπεριές

Πηγή Φωτογραφίας: https://www.foodvideos.gr/

Υλικά:

2 αβγά

1 κουτ. γλ. κοφτό ζάχαρη

2 κουτ. γλ. αλάτι

1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

100 γρ. ελαιόλαδο

150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

διάφορες χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες

1 φλιτζάνι τσ. κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας

2-3 φέτες καπνιστής γαλοπούλας κομμένες σε κυβάκια

τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα

πιπέρι

θυμάρι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα 2 αβγά στο μίξερ με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και αρχίζουμε πλέον να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε πιπέρι και θυμάρι και ανακατεύουμε ξανά, πιο απαλά.

Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και το ενσωματώνουμε στο μείγμα μας, μέχρι να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφιχτή. Ρίχνουμε και το τυρί, τις πιπεριές και το αλλαντικό και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα. Βάζουμε το μείγμα μας σε λαδωμένη, μακρόστενη φόρμα, το πασπαλίζουμε με φρυγανιά ή σπόρους και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  με αντιστάσεις (κατά προτίμηση) για 50 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει. Δεν ξεφορμάρουμε πριν κρυώσει εντελώς.

Κέικ με μπανάνα σοκολάτα και βρώμη

Πηγή Φωτογραφίας: https://www.fitmittenkitchen.com/

Υλικά:

200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού)  Καστανή Ζάχαρη

250 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις

200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο

2 αυγά

100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) γιαούρτι

2 ώριμες μπανάνες

80 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) Νιφάδες Βρώμης

5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) Μπέικιν Πάουντερ

5 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) αλάτι

15 γρ. (3 κουτ. γλυκού) σόδα

200 γρ. (2 φάκελοι) Κουβερτούρα σε Σταγόνες

100 γραμ.ψιλοκομένα αμύγδαλα

1 κουτ. γλυκού βανίλια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα κεικ. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό ακόμα. Βάζουμε στο μείγμα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου.

Αλμυρό Κέικ με Μανιτάρια

Πηγή Φωτογραφίας: https://detoutcoeurlimousin.blogspot.com

Υλικά:

2 κ.σ. ελαιόλαδο

350 γρ. μανιτάρια σε φέτες

2 κ.γ. θυμάρι ξερό

αλάτι

πιπέρι

150 γρ. ζαμπόν σε κύβους

2 αυγά ελαφριά χτυπημένα

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

2-3 κλαράκια ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

250 γρ. γιαούρτι

350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

60 γρ. τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Αλευροβουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 22 εκ. με τρύπα στη μέση και την αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μισά μανιτάρια μαζί με το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Προσθέτουμε τη δεύτερη δόση από το ελαιόλαδο, τα υπόλοιπα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και τα σοτάρουμε. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε μαζί με τα πρώτα στο σουρωτήρι.

Σκουπίζουμε το τηγάνι και σοτάρουμε το απάκι μέχρι να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μαζί με τα μανιτάρια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά, το βούτυρο, το δεντρολίβανο και το γιαούρτι με ένα σύρμα χειρός και το αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με 2 πρέζες αλάτι, το μπέικιν και τα περνάμε από σίτα. Προσθέτουμε σε αυτό, το μείγμα με τα μανιτάρια, το ζαμπόν σε κύβους, το τυρί και ανακατεύουμε καλά για να αλευρωθούν καλά τα υλικά μας. Προσθέτουμε τα στερεά στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα.

Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά ή όταν τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέικ να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.