5 πεντανόστιμα κέικ για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο

Τα κέικ είναι μια ιδανική πρόταση για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο αλλά και για απογευματινό σνακ ή επιδόρπιο μετά το γεύμα.

To Infokids.gr συγκέντρωσε και σας προτείνει 5 εύκολες συνταγές για να φτιάξετε αφράτα και πεντανόστιμα κέικ για τα πιτσιρίκια σας.

Οι παρακάτω συνταγές είναι εγγύηση και είμαστε σίγουροι ότι εφεξής θα τις χρησιμοποιείτε όλο και συχνότερα καθώς τα παιδιά θα τα αγαπήσουν.

Κέικ με πορτοκάλι και σοκολάτα

Πηγή Φωτογραφίας: veganricha.com

Υλικά:

120 γραμ. ηλιέλαιο
2 πορτοκάλια (βιολογικά – ακέρωτα)
240 γραμ. χυμό πορτοκαλιού
2 μεγάλα αυγά
2 πρέζες αλάτι
400 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
300 γραμ. ζάχαρη
1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
200 γραμ. κουβερτούρα σε σταγόνες
λίγη λιωμένη κουβερτούρα για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μεγάλη φόρμα για κέικ. Κόβουμε τα πορτοκάλια (αφού τα πλύνουμε) στη μέση και έπειτα κάθε μισό σε 4 κομμάτια. Με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι αφαιρούμε τις άσπρες ίνες που ενώνουν τα φετάκια πορτοκαλιού. Αφαιρούμε και τις άκρες. Τα βάζουμε στο μπλέντερ με το λάδι, το χυμό, τα αυγά και το αλάτι. Τα αλέθουμε για να γίνουν κρέμα. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και με κουτάλι ανακατεύουμε. Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά στη μέση και προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε απαλά, ίσα να ενωθούν. Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας στο μείγμα για το κέικ πορτοκάλι. Ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε να ροδίσει για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε αν ψήθηκε μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Περιχύνουμε με λίγη λιωμένη σοκολάτα για γαρνίρισμα.

Κέικ αμυγδάλου με μανταρίνια

Υλικά:

4 κοφτές κουταλιές ανάλατο βούτυρο για άλειμμα
2 μανταρίνια
250 γρ. (1 3/4 φλ. περίπου) αμυγδαλόψιχα
1½ φλ. ζάχαρη
½ κουταλάκι κανέλα
8 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
85 γρ. αλεύρι
1 1/2 κουταλιά λικέρ μανταρινιού (ή πορτοκαλιού)
4 κουταλιές κουκουνάρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε μια φόρμα με ελατήριο, διαμέτρου 20 εκ. Ξεφλουδίζετε τα μανταρίνια και με ένα κοφτερό μαχαιράκι ψιλοκόβετε τη φλούδα. Βάζετε 3 κουταλιές από τη φλούδα στη γυάλα του μπλέντερ ή του πολυμίξερ, μαζί με τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν όλα ένα πολύ ψιλοκομμένο μίγμα. Χτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ανακατεύετε μέσα ελαφρά το μίγμα των αμυγδάλων και ύστερα το αλεύρι. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και σκορπάτε στην επιφάνειά του τα κουκουνάρια. Ψήνετε το κέικ για 1 ώρα. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς, το περιχύνετε με το λικέρ και το σερβίρετε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

Κέικ σταφίδας

Υλικά

1 ½ φλ. ζάχαρη
1 φλ. σπορέλαιο
1/2 φλ. ταχίνι με κακάο
1 φλ. χυμό πορτοκάλι
1/4 φλ. κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλο
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. σταφίδες
½ φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το μπέικιν με το αλεύρι. Διαλύουμε το ταχίνι με λίγο χυμό. Βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ταχίνι, το χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα, τα κανελογαρύφαλα και με σύρμα δουλεύουμε πολύ γρήγορα με κυκλικές κινήσεις να λιώσει η ζάχαρη. Αν θέλουμε το βάζουμε και στο μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Τέλος προσθέτουμε την σταφίδα με το καρύδι. Απαλά ανακατεύουμε. Λαδώνουμε 2 μακρόστενες φόρμες του κέικ και τις αλευρώνουμε. Γεμίζουμε κάθε φόρμα. Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα. Θέλει καλό ψήσιμο γιατί κρατάει υγρασία. Ελέγχουμε με την λάμα του μαχαιριού. Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όταν ψήνεται το κέικ.

Κέικ με μήλα και καρότα

Πηγή Φωτογραφίας:
multiplydelicious.com

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χονδροκομμένα μήλα κόκκινα
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χονδροκομμένα καρότα
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού μόνο τον χυμό του πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μόνο το ξύσμα του πορτοκαλιού
μια πρέζα αλάτι
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, στην συνέχεια προσθέτουμε τα μήλα, τα καρότα, τις σταφίδες, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το αλάτι, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, την σόδα και το baking powder. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Αφού κρυώσει το κέικ πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Kέικ με λεμόνι, γιαούρτι και σοκολάτα γάλακτος

Υλικά:

250 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι μαλακό
4 αυγά
75 γρ. βούτυρο
120 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
4 γρ. μπεϊκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 1/2 λεμόνι
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Εκτέλεση:

Σε ένα σκεύος λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη με τα αβγά και ανακατεύουμε με σύρμα. Έπειτα, προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμόνι, το αλάτι και την ψιλοκομμένη σοκολάτα γάλακτος και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε πάλι το μείγμα και σερβίρουμε στη φόρμα για κέικ. Καλό είναι να αφήσουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα πριν το ψήσουμε. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.