Πώς θα φροντίσω το παιδί μου αν αρρωστήσει ή τραυματιστεί; Οι ειδικοί θα μας πουν

Η ευχή όλων των γονιών για τα παιδιά τους είναι μία και μοναδική. “Να είναι καλά και να έχουν την υγεία τους”. Όσο στερεοτυπικό και αν ακούγεται το δώρο της υγείας είναι το πολυτιμότερο και αυτές τις δύσκολες περιόδους καθένας από εμάς μπορεί να καταλάβει πολύ καλά το γιατί.

Από τη στιγμή που έρχεται στη ζωή το παιδί μας, όλες μας οι σκέψεις και οι έγνοιες περιστρέφονται γύρω από αυτό. Έφαγε καλά; Κοιμήθηκε; Γιατί κλαίει; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά τους γονείς. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ανεβάσει ξαφνικά πυρετό, βήχει έντονα, ή παραπονιέται για πόνο στην κοιλίτσα του.

Το παιδί αρρώστησε και νομίζετε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου;

Μην μου πείτε ότι δεν έχετε πανικοβληθεί βλέποντας το μικρό σας να μην έχει όρεξη και να είναι νωθρό, κουλουριασμένο σε μια γωνιά, λέγοντάς σας “Μαμά πονάω”. Πώς νιώσατε όταν για πρώτη φορά είδατε το παιδί σας να πέφτει και να χτυπά στο κεφάλι;

Για να μην αναφερθώ στις πάσης φύσεως ασθένειες με κατάληξη – ίτιδα, (βρογχίτιδα, ωτίτιδα, στοματίτιδα) που μόλις τις ξεστομίσει η παιδίατρος, νιώθετε τη γη να υποχωρεί κάτω από τα πόδια σας και το μοναδικό άγχος σας ξαφνικά περιστρέφεται στο πότε θα αναρρώσει το παιδί.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχούμε για την υγεία των παιδιών μας όμως θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα πρώτα συμπτώματα μιας ασθένειας, να ξέρουμε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στον παιδίατρο, να έχουμε βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών, να μπορούμε να ανταποκριθούμε στην επούλωση μιας απλής πληγής και να μπορούμε να υπολογίζουμε σωστά τις δοσολογίες χορήγησης των φαρμάκων.

Αυτός ο οδηγός υγείας για παιδιά δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου εμπειρία καθώς σαν νέα μαμά όλα μου φαίνονταν βουνό.

Διαρκώς τηλεφωνούσα στην παιδίατρό μου όπου με καταιγιστικό ρυθμό της έθετα ερωτήσεις για καθετί που παρατηρούσα στην υγεία του παιδιού μου.

Κάνοντας μια σύντομη έρευνα στο βιβλιοπωλείο ανακάλυψα τον οδηγό υγείας “Φροντίζοντας το παιδί μου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιάνου και επιμελείται ο κορυφαίος καθηγητής Παιδιατρικής και Διευθυντής της Α Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής, Γεώργιος Π. Χρούσος  και από τότε δεν λείπει από το κομοδίνο μου.

Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση που υπογράφει ο Barton D. Schmitt στις σελίδες της οποίας θα βρείτε όλα όσα πρέπει να ξέρει και να εφαρμόζει κάθε γονιός μόλις το παιδί του εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα μιας ίωσης ή χτυπήσει.

Κάθε φορά που έχω μια απορία για το παιδί μου, ξέρω πού ακριβώς θα βρω την απάντηση

Με 3 απλές κινήσεις (επιλέγετε το σημείο του σώματος που παρατηρείται το πρόβλημα, εν συνεχεία το είδος του προβλήματος και ανατρέχετε στη σελίδα που σας υποδεικνύεται) διαπιστώνετε άμεσα πόσο άρρωστο ή πόσο σοβαρά έχει τραυματιστεί το παιδί και πώς θα πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση.

Δεν χρήζουν όλοι οι τραυματισμοί νοσοκομειακής φροντίδας και δεν χρειάζεται να έρχεται σπίτι με το παραμικρό ο παιδίατρος. Στα χέρια ενός νέου γονιού το “Φροντίζοντας το παιδί μου” αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο στην ανατροφή του νεότερου μέλους της οικογένειας.

Όλοι θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι γονείς, αλλά οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Για να πλησιάσουμε τον στόχο μας, χρειαζόμαστε κάθε πρακτική βοήθεια και κάθε είδους  εργαλείο που υπάρχει στη διάθεσή μας και αναμφισβήτητα ο οδηγός αυτός είναι η αιχμή του δόρατος για τη διασφάλιση της υγείας του παιδιού.

Μην εμπιστεύεσαι για την υγεία του παιδιού, συμβουλές αγνώστων από το διαδίκτυο

Χάρη σε αυτή την βίβλο για την υγεία του παιδιού έχω μάθει να διαχειρίζομαι κάθε σύμπτωμα και τραυματισμό που θα προκύψει αναπόφευκτα όταν μεγαλώνεις παιδιά. Στις σελίδες του περιέχει όλες τις πληροφορίες και οδηγίες που πρέπει να γνωρίζετε όταν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο πρόβλημα υγείας ή παραπονεθεί για τραυματισμό ώστε να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε άμεσα και δραστικά.

Ξέρετε, υπάρχουν γονείς που πολλές φορές θέτουν ερωτήσεις για την υγεία των παιδιών και για προβλήματα που εμφάνισαν σε διαδικτυακές ομάδες, ακολουθούν κατά γράμμα γιατροσόφια και υποδείξεις αγνώστων. Αν θέλεις να είσαι σωστά ενημερωμένη για την υγεία του παιδιού σου, σίγουρα οι οδηγίες αγνώστων και τα ανυπόγραφα ιατρικά άρθρα που βρίθουν στο διαδίκτυο δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος.

Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και να τους συμβουλευόμαστε. Για μένα αυτό ακριβώς είναι το “Φροντίζοντας το παιδί μου”, ένας παιδίατρος εν είδει βιβλίου που θα με καθοδηγήσει εμπεριστατωμένα καθώς έχει γραφτεί από έναν έγκριτο παιδίατρο και ανταποκρίνεται στις επιταγές της σύγχρονης παιδιατρικής.

4 λόγοι που το “Φροντίζοντας το παιδί μου” είναι ο καλύτερος οδηγός υγείας που διαβάσαμε

*Στις σελίδες του βιβλίου αποκλείεται να μην βρείτε τις κατάλληλες απαντήσεις σε βασικά παιδιατρικά ζητήματα και συνήθεις τραυματισμούς της παιδικής ηλικίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του που συνδυάζει την τεκμηριωμένη παιδιατρική άποψη, την επιστημονική γνώση με την πρακτική της εφαρμογή, χωρίς θεωρητική ορολογία που μπερδεύει και κουράζει το γονιό. Με απλά λόγια, δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξουμε σε κάθε περίπτωση, ποια τα πιθανά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν μια ασθένεια και πότε πραγματικά επιβάλλεται η μεταφορά του παιδιού μας στο νοσοκομείο.

*Το στήσιμο του βιβλίο είναι άκρως φιλικό και απόλυτα χρηστικό για έναν γονιό που θέλει σε γρήγορο χρόνο να διαπιστώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του παιδιού  και πώς θα το ανακουφίσει. Το περιεχόμενο είναι δομημένο ανά περιοχή του σώματος, ανά συμπτώματα και ανά πάθηση ούτως ώστε να μπορείτε να ανατρέξετε άμεσα στις σελίδες που αφορούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί σας και να μην χάνετε χρόνο σε ξεφύλλισμα μέχρι να βρείτε αυτό που ψάχνετε.  Ο γονιός ανατρέχει στη συμπτωματολογία, διαπιστώνει την αιτία του προβλήματος, ενημερώνεται αναλυτικά για τα συμπτώματα και οι οδηγίες “Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας” και “Συμβουλές Φροντίδας” που υπάρχουν σε κάθε εξεταζόμενο κεφάλαιο του δίνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει με τον εν λόγω ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχεται και επεξηγηματικό υλικό για τα φάρμακα που προτείνονται για την εκάστοτε περίσταση, τις δόσεις και τις πιθανές παρενέργειές τους.

*Δεν πρόκειται για ένα επιστημονικό βιβλίο που έχει γραφτεί για να διαβαστεί από επιστήμονες. Τουναντίον είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που να γίνεται άμεσα κατανοητό από τον γονέα που αγχωμένος αναζητά απαντήσεις στο γιατί δεν είναι καλά το παιδί του. Η πληροφορία δίνεται άμεσα, εύστοχα και τόσο επεξηγηματικά που δεν νοείται να αφήσει στο γονιό απορίες και κενά. Το γιατί και το πώς θα γίνει το παιδί καλά απαντώνται ξεκάθαρα σε κάθε ιατρική περίπτωση που μελετάται. Αφού ο γονιός τα μάθει είναι πλέον σε θέση να μιλήσει αν κρίνεται απαραίτητο με τον παιδίατρο για να του εξηγήσει παραπάνω την κατάσταση.

* Το σημαντικότερο όλων είναι ότι στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπενθυμίζεται με έντονη εικονογράφηση το εξής “Θυμηθείτε! Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν το παιδί σας παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται στο τμήμα “Καλέστε τον γιατρό σας”. Έτσι ο γονιός είναι πάντα υποψιασμένος για το ποια περίπτωση είναι σοβαρή και πότε πρέπει πραγματικά να επικοινωνήσει με το παιδίατρο λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος.

*Αξίζει να σταθούμε στα επεξηγηματικά διαγράμματα που υπάρχουν εντός του βιβλίου και δύσκολα θα τα βρει κάποιος γονιός στο διαδίκτυο. Το κεφάλαιο “Έκθεση στις Λοιμώξεις” αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως επίσης και οι μύθοι που καταρρίπτονται για τον πυρετό των παιδιών που αφορούν πολλές απόψεις που λανθασμένα διακινούνται μεταξύ των γονέων καθώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του οδηγού πατώντας εδώ