5 SOS για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη Μετάλλαξη Δέλτα στις διακοπές

Ο πόλεμος με τον κορωνοϊό συνεχίζεται και παρόλο που η ανθρωπότητα είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη με εμβόλια και φάρμακα, οι μεταλλάξεις αντεπιτίθενται με αύξηση της μεταδοτικότητας σε βαθμό που νέα μέτρα “πέφτουν ξανά στο τραπέζι”. Η μετάλλαξη Δέλτα, συγκεκριμένα, η οποία αυτή τη στιγμή πλήττει όλον τον πλανήτη, αποδεικνύει περίτρανα πως η Covid-19 είναι ακόμα εδώ και η ζωή μας θα καθυστερήσει ακόμα να γυρίσει στο φυσιολογικό.

Κι αν όσοι από εμάς που έχουμε εμβολιαστεί νιώθουμε κάπως καλύτερα “θωρακισμένοι” έναντι της νέας αυτής απειλής, τα παιδιά μας συνεχίζουν να μένουν απροστάτευτα και να κινδυνεύουν να νοσήσουν από την πολύ πιο μεταδοτική αυτή μετάλλαξη, ειδικά κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών που θα κυκλοφορήσουν και θα συναναστραφούν με περισσότερα παιδιά.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα έξυπνα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να τα προστατεύσουμε, “σώζοντας” ταυτόχρονα το καλοκαίρι μας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περάσουμε σε καραντίνα:

Να εμβολιαστούμε εμείς οι ίδιοι

Μία μόνο δόση του εμβολίου μπορεί να μειώσει στο μισό την ενδοοικογενειακή μεταδοτικότητα λένε οι έρευνες, ενώ με δύο δόσεις είναι σχεδόν απίθανο να μεταφέρουμε τον ιό στα παιδιά μας. Τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ισραήλ έδειξε, ότι όσο υψηλότερη ήταν ανοσία σε τοπικές κοινότητες, τόσο λιγότερα ήταν τα ποσοστά ανεμβολίαστων παιδιών που νόσησαν. Συνεπώς, οφείλουμε να εμβολιαστούμε όχι μόνο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα πρέπει πλέον να έχουν εμβολιαστεί, μα και τα παιδιά μας.

Μην βγάζετε τις μάσκες των παιδιών

Το να συνεχίζουν τα παιδιά μας να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται σε χώρους με συνωστισμό και ειδικά σε σημεία με άλλα ανεμβολίαστα άτομα, π.χ. στις παιδικές χαρές, είναι ένα βασικό μέτρο για να τα προστατεύσουμε από την μετάλλαξη Δέλτα. Πολλές οικογένειες έχουν διατηρήσει τη συνήθεια της μάσκας και μετά το κλείσιμο των σχολείων κατανοώντας, ότι για τα ανεμβολίαστα παιδιά ο κίνδυνος όχι μόνο παραμένει, αλλά ίσως και να είναι υψηλότερος λόγω της μετάλλαξης.

Διατηρήστε και τις δικές σας μάσκες

Μπορεί πριν από λίγο καιρό να καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που συνιστούν να μην διακόψουμε τη συνήθεια αυτή, τουλάχιστον όταν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε χώρες που είχαν σχεδόν ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊο (όπως η Αυστραλία), η μετάλλαξη Δέλτα επιβάλλει τώρα νέα lockdown και ο λόγος σύμφωνα με τους ειδικούς είναι, ότι ο κόσμος είχε σταματήσει την χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Ας μην ξεχνάμε, ότι ακόμα δεν έχουμε μεγάλο βάθος δεδομένων, αναφορικά με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη για να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί.

Ενημερωθείτε για τη διασπορά στον τόπο των διακοπών σας

Ανάλογα με το πού θα πάτε διακοπές φέτος το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι συμβαίνει στον τόπο εκείνο αναφορικά με τα κρούσματα. Πρόκειται για μια περιοχή που έχουν εμφανιστεί πολλές μεταλλάξεις Δέλτα; Όπως συμβαίνει π.χ. στην Κρήτη. Στις περιοχές αυτές ίσως χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και αποφυγών χώρων με συνωστισμό.

Δώστε βάση στα συμπτώματα και κάνετε τα απαραίτητα τεστ

Τα πιο ασφαλή δεδομένα που μας έρχονται προς το παρόν από τη Μ. Βρετανία δείχνουν, ότι μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα να παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ωστόσο δεν δείχνει να αυξάνει τις νοσηλείες και αυτό ίσως να σημαίνει, ότι δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν, ότι όσοι μολύνονται με αυτή μπορεί να παρουσιάσουν και κάποια απρόβλεπτα συμπτώματα, όπως π.χ. το συνάχι, που μέχρι πρότινος δεν θεωρούνταν σύνηθες σύμπτωμα covid-19. O πυρετός και ο βήχας παραμένουν, πάντως, τα συνηθέστερα συμπτώματα, ενώ συχνά είναι και ο πονοκέφαλος και ο ξηρός λαιμός.

Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί παρουσιάσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μην το υποτιμήσετε, πάρα σπεύσατε να του κάνετε ένα διαγνωστικό τεστ (σε πρώτη φάση self test -ακόμα καλύτερα rapid). Εξυπακούεται, ότι παράλληλα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας και να ζητήσετε επιπλέον οδηγίες.

Διαβάστε ακόμα:

Την Κυριακή το τελευταίο “αντίο” στην 7χρονη Αναστασία – Η επιθυμία της οικογένειας αντί στεφάνων

Ανήλικοι λήστεψαν 16χρονο μέσα στο τραμ στον Άλιμο: Τον απείλησαν με μαχαίρι

Κρίσιμες ώρες για τον 16χρονο Νικόλα που χτύπησε στη μέση, κάνοντας βουτιά – Προσευχές για να σταθεί όρθιος