Νέα αγωνία έχει φέρει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα, ή αλλιώς η ινδική μετάλλαξη, ικανός αριθμός κρουσμάτων της οποίας εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για μια μετάλλαξη με πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, η οποία δεν “χαρίζεται” στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε: «Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς». Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, προς το παρόν είναι αισιόδοξο, ότι όλα τα κρούσματα αποτελούν στενές επαφές -δεν πρόκειται, δηλαδή, για ορφανά κρούσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, από τα σχεδόν 35 κρούσματα που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής στο νησί, το 1/3 είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, μεταξύ των οποίων και κάποια ηλικίας από 7 έως 9 ετών.
Αναφερόμενος στα παιδιά συγκεκριμένα, ο καθηγητής είπε, ότι τόσο η ινδική μετάλλαξη, όσο και όλοι οι κορωνοϊοί μπορεί να προκαλέσουν, σε σπάνιες βέβαια περιπτώσεις, κάποιες σοβαρές επιπλοκές, όπως νόσο Kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους: «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;».
Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε, ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή», ενώ συμφωνεί με την σύσταση της Επιτροπής να εμβολιαστούν και τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου, ότι ιατρικά λογίζονται ως ενήλικες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη παραμένει σχετικά χαμηλά. Στον νομό Ηρακλείου συγκεκριμένα, όπου έχει εντοπιστεί το σύνολο των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί με δύο δόσεις εμβολίου βρίσκονται στο 28%, ενώ με μία δόση στο 40,43%.