5 σχολεία με διαφορετική εκπαιδευτική φιλοσοφία!

Διανύουμε τα μέσα της σχολικής χρονιάς και ήδη οι γονείς παιδιών που από την επόμενη χρονιά θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στο Δημοτικό είναι σε αναζήτηση της εκπαιδευτικής στέγης που θα φιλοξενήσει την εισαγωγή του παιδιού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Εκτός από τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία κέντρα προσχολικής αγωγής και Δημοτικά Σχολεία που διαφοροποιούνται από την κλασική εκπαιδευτική διαδικασία ακολουθώντας καινοτόμες παιδαγωγικές αρχές. Πρόκειται για σχολεία που θέτουν το μαθητή στο  επίκεντρο της εκπαιδευτικής και κάθε άλλης διαδικασίας του σχολείου (βιωματική μάθηση, κουλτούρα ελεύθερου χρόνου, καινοτόμα προγράμματα).

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 σχολεία με διαφορετική εκπαιδευτική φιλοσοφία! Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα σχολεία που σέβονται τα ενδιαφέροντα και τις συναισθηματικές ανάγκες κάθε μαθητή, που πιστεύουν  στις ικανότητες και δυνατότητες του  και ενθαρρύνουν κάθε του προσπάθεια και που προσφέρουντα κατάλληλα ερεθίσματα που να εξάπτουν τη φαντασία, την περιέργεια και την αγάπη του παιδιού για μάθηση.

Τριανέμι

Είναι το πρώτο σχολείο που εμπνέεται από την παιδαγωγική των σχολείων Waldorf-Steiner και βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με το ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και λειτουργεί για παιδιά στο προνήπιο, στο νήπιο και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Α’ έως και Δ’ Δημοτικού).

∆ίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση μέσα από το βίωμα, την τέχνη, τη φύση και τη χειροτεχνία. Μαθήματα όπως γλώσσα, μαθηματικά και ξένες γλώσσες, συντροφεύονται αρμονικά από ζωγραφική, μουσική, κηπουρική, πλέξιμο, ξυλουργική, γλυπτική, ευρυθμία, παραμύθια και ιστορίες.  Σημαντικό στοιχείο είναι η σχέση που τα παιδιά αποκτούν με τη φύση: σκαρφαλώνουν, δουλεύουν με το χώμα, παίζουν πολύ, χρησιμοποιούν τα χέρια τους.

Η παιδαγωγική ζητά να βοηθήσει το κάθε μοναδικό παιδί, να θρέψει τον «εαυτό» του και βλέποντας τις ιδέες σαν σπόρους που μεγαλώνουν μαζί με το παιδί, θέλει να καλλιεργήσει τη χαρά για τη μάθηση και να επιτρέψει μια ειλικρινή σχέση με τη ζωή και τον κόσμο.

Επιδιώκεται να μην υπερφορτώνονται τα παιδιά με ερεθίσματα που τους δημιουργούν ένταση, να τους δίνεται ο αναγκαίος χώρος και χρόνος να παίξουν, να δράσουν και να εκφραστούν, με σεβασμό στο ρυθμό κάθε παιδιού. Επιπλέον, η ατμόσφαιρα της τάξης έχει καθημερινά στιγμές τελετουργίας, μικρές στιγμές μακαριότητας, που αφήνουν την ψυχή του παιδιού να αναπνεύσει.

Η ιδρυτική ομάδα του Τριανεμιού δεν αναζητά να δημιουργήσει ένα «εναλλακτικό» σχολείο, αλλά ένα σχολείο που θα λειτουργήσει ως θερμοκήπιο ιδεών, σχέσεων και παιδαγωγικών πρακτικών με ευρύτερη εφαρμογή στην εκπαίδευση και στην πραγματική ζωή.

Τριανέμι

Περικλέους 29 , Μαρούσι

210 8020427

Σχολεία της Φύσης και των Χρωμάτων

Τα Σχολεία της Φύσης και των Χρωμάτων είναι δημόσια Σχολεία στην Κρήτη που προτείνουν μια εναλλακτική εκπαίδευση, όπου η ψυχή και η δημιουργικότητα των παιδιών είναι προτεραιότητα.

Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να φοιτήσει σε ένα σχολείο που όλα τα παιδιά μαθαίνουν γελώντας. Δάσκαλοι και μαθητές λειτουργούν ισότιμα στην πορεία του σχολείου.  Oι μαθητές μαθαίνουν να προσφέρουν και να φροντίζουν το ένα το άλλο. Ομάδες παιδιών φτιάχνουν καθημερινά χυμό για τους συμμαθητές τους και μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουν ολοκληρωμένο πρωινό. Η φύση είναι ο μεγαλύτερος και ο πολυτιμότερος δάσκαλος των μαθητών. Με την πρώτη ευκαιρία οι μαθητές πετάγονται έξω από τις τάξεις και απολαμβάνουν μια όμορφη μέρα, παίζοντας και μαθαίνοντας.

Δικτυώνονται με άλλα σχολεία, είναι κοντά στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές και βρίσκονται σε διαρκή διάδραση με το περιβάλλον τους. Μαθαίνουν από αυτό και διδάσκουν σε αυτό. Στα σχολεία αυτά δεν υπάρχουν τείχη. Μπορεί να έρθει όποιος θέλει και να μοιραστεί την δική του ιστορία και μέσα από αυτήν οι μαθητές να ανακαλύψουν ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών Μαρία Γουδέλη

Η Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών Μαρία Γουδέλη ακολουθώντας το μοντεσσοριανό σύστημα έχει ως θεμελιακές αρχές την αυτοαγωγή, αυτομόρφωση του παιδιού με την ατομική εργασία σ’ ένα κατάλληλα οργανωμένο περιβάλλον.

Παιδαγωγική φιλοσοφία της Σχολής είναι, πως κάθε ανθρώπινο ον γεννιέται έχοντας «εν δυνάμει» τις μελλοντικές ικανότητές του. Το παιδί ωθούμενο από τις δικές του εσωτερικές δυνάμεις έχει ανάγκη να γνωρίσει ό,τι το περιβάλλει, αποκτώντας έτσι εμπειρίες που θα το οδηγήσουν στην ομαλή εξέλιξή του.

Κάθε αίθουσα διδασκαλίας στεγάζει δύο τάξεις (περί τα 20 παιδιά). Στο σχολείο δε γίνεται από καθέδρας διδασκαλία. Η εργασία γίνεται ατομικά, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε παιδιού, με τη βοήθεια παιδαγωγικού υλικού κατάλληλου στην κατανόηση και της πιο αφηρημένης γνώσης. Ο εκπαιδευτικός στην αρχή είναι ενεργητικός, για να συσχετίσει το παιδί με το περιβάλλον και όταν επιτευχθεί αυτή η συσχέτιση αποσύρεται και γίνεται παρατηρητής. Δεν υπάρχουν επιπλήξεις, τιμωρίες, συγκρίσεις, αμοιβές.

Ο τρόπος εργασίας είναι τέτοιος, που τα παιδιά κάθε τάξης δεν κάνουν την ίδια εργασία, ούτε βρίσκονται στον ίδιο βαθμό προόδου. Στο Δημοτικό δε δίνεται έλεγχος προόδου ή βαθμολογία, παρά ένα αναμνηστικό ενδεικτικό ή απολυτήριο στο τέλος κάθε χρονιάς. Το σχολείο διαθέτει το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό που καλύπτει το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου. Στο σχολείο δεν υπάρχει ωρολόγιο πρόγραμμα. Τα παιδιά δεν κάνουν διάλειμμα σε ορισμένες ώρες. Καμία μέρα χωρίς τραγούδια, ιδίως στα μικρά παιδιά. Συχνά ομαδικά παιχνίδια μέσα κι έξω από την τάξη.

Οι τρεις βασικοί νόμοι της ομαλής λειτουργίας της τάξης είναι:

Ό,τι χρησιμοποιεί ο καθένας πρέπει να το ξαναβάζει στη θέση του.

Δεν παίρνουμε τίποτα απ’ τα χέρια του άλλου.

Δεν ενοχλούμε τους άλλους στη δουλειά τους.

Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών Μαρία Γουδέλη

Χατζοπούλου 2, Ν. Φιλοθέη
210 69 25 100 – 200 – 300

*Αν αναζητάτε Μοντεσσοριανό Γυμνάσιο τότε η  «Παιδαγωγική Πρωτοπορία», το δημιούργημα δύο ιστορικών εκπαιδευτηρίων, της «Ελληνοαγγλικής Αγωγής» και των «Μοντεσσοριανών σχολείων» είναι  αυτό ακριβώς που χρειάζεστε. Πρόκειται για ένα γυμνάσιο (και μετέπειτα λύκειο) που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά της πευκόφυτης περιοχής, όπου στεγάζεται, και το ολοκληρωμένο παιδαγωγικό μας όραμα για το σχολείο του μέλλοντος. Ο χαρακτήρας του είναι αυτός ενός ζεστού, οικογενειακού σχολείου που αγκαλιάζει τους μαθητές και συνεργάζεται στενά και αρμονικά με τις οικογένειές τους για το επιθυμητό αποτέλεσμα δεδομένου ότι τα πρώτα χρόνια της εφηβικής ηλικίας το απαιτούν. Οι εκπαιδευτικοί, πλήρως καταρτισμένοι παιδαγωγικά και με μια τέτοια εξειδίκευση που τους επιτρέπει τη βαθιά και ενδελεχή γνώση του αντικειμένου τους, εφαρμόζουν ένα παιδοκεντρικό μοντέλο εκπαίδευσης, όπου ο μαθητής έχει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο. Έχοντας την απαιτούμενη εμπειρία, εντοπίζουν τις δεξιότητες των παιδιών πέραν της κατάκτησης της γνώσης και με ένα διευρυμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων βοηθούν στην καλλιέργεια και την αξιοποίησή τους, ώστε να δημιουργήσουν ολοκληρωμένους εφήβους με άποψη, κρίση και με πλήθος από καλλιτεχνικές και αθλητικές επιδόσεις.

Μοντεσσοριανά Σχολεία

210 8169569
210 8169522

Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο (ΔΕΣ) – Δημοτικό

Το Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο (ΔΕΣ) – Δημοτικό υποδέχεται τους μαθητές με αγάπη, φροντίδα και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπλουτισμένο με κάθε λογής ερεθίσματα, που διανθίζουν τη σκέψη και την προσωπικότητα  των παιδιών.

Χτισμένο σε έναν λόφο και με σύμμαχο την αρμονία του  ειδυλλιακού φυσικού τοπίου που το περιστοιχίζει, τον κατάφυτο  αύλειο  χώρο και τα φιλικά του ζωάκια, το σχολείο συνδυάζει τη χαρά με τη μάθηση, την εξερεύνηση με την αφομοίωση, την ενσυναίσθηση με την αυτογνωσία και τη σχολική ζωή με τις πιο χαρούμενες και ευφάνταστες εμπειρίες.

Η διδακτική προσέγγιση στο ΔΕΣ στοχεύει σε μια προσωποποιημένη για κάθε παιδί εκπαιδευτική εμπειρία η οποία προσαρμόζεται στο δικό του μαθησιακό στυλ, με έναν διαφοροποιημένο διερευνητικό τρόπο, ώστε ο μαθητής να αποκτήσει δεξιότητες και εμπειρίες για την μελλοντική ανέλιξή του.

Οι βιωματικές δραστηριότητες δομούνται με βάση τις μαθησιακές δεξιότητες και δυνατότητες των μαθητών. Κανένας μαθητής δεν βαριέται, κανένας μαθητής δεν ματαιώνεται. Φύλλα εργασίας, τεχνουργήματα, κατασκευές educational applications είναι στοχευμένα να κινητοποιήσουν την περιέργεια κάθε μαθητή.

Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο (ΔΕΣ) – Δημοτικό

Λόφος Μπαράκου, Βάρκιζα

210 9653651, 210 9653301, 210 9656691

Κέντρο Προσχολικής Αγωγής – Dorothy Snot

Η Dorothy Snot είναι ένα ελληνικό, μικρού μεγέθους κέντρο προσχολικής αγωγής για πολύ μικρά παιδιά, με την δική του ξεκάθαρη εκπαιδευτική φιλοσοφία βασισμένη εξ΄ολοκλήρου στις αρχές της βιωματικής μάθησης μέσα από το παιχνίδι (play based learning). Φιλοσοφία του Κέντρου είναι καθημερινά να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά παίζοντας να ανακαλύπτουν και να χαίρονται τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.

Ποιες είναι οι αρχές της Dorothy Snot:

  1. Ένα, συνειδητά, μικρού μεγέθους σχολείο για πολύ μικρά παιδιά. Εδώ το κάθε παιδί είναι μια έντονη προσωπικότητα και όχι απλώς ένα όνομα σε μία ατελείωτη λίστα.
  2. Ένα σχολείο ακατάλληλο για γονείς που θέλουν για τα παιδιά τους εντυπωσιασμούς και τεράστιες, απρόσωπες εγκαταστάσεις.
  3. Ένα σχολείο κατάλληλο για οικογένειες με πνεύμα ανοιχτό, χωρίς παρωπίδες και δογματισμούς.
  4. Για γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν με χαρά και δημιουργικότητα και όχι με αυστηρή πειθαρχία και ψυχαναγκαστικούς ανταγωνισμούς.
  5. Για ανθρώπους που θεωρούν ότι η μοναδικότητα του ατόμου είναι πιο σημαντική από την μαζικότητα του συνόλου.
  6. Και για όσους επίσης δεν ενδιαφέρονται να «παρκάρουν» κάπου τα παιδιά τους αλλά θέλουν να παρακολουθούν από κοντά, να συμμετέχουν ενεργά και να απολαμβάνουν την πρώτη εκπαιδευτική εμπειρία των παιδιών τους!

Dorothy Snot: Κίου 18, Αθήνα.

Τηλέφωνο: 21 0642 7594