5 θάνατοι και 85 νέες περιπτώσεις παιδιών με σπάνια λοίμωξη που συνδέεται με COVID-19

85 νέες περιπτώσεις παιδιών με σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο διερευνούν αξιωματούχοι υγείας στη Νέα Υόρκη, το οποίο πιστεύεται ότι συνδέεται με τον Covid-19, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας, Andrew Cuomo, σε συνέντευξη τύπου.

Τουλάχιστον τρία μικρά παιδιά στη Ν. Υόρκη έχουν πεθάνει από την ασθένεια αυτή, ενώ άλλοι δύο θάνατοι παιδιών διερευνώνται.

Η 12χρονη Juliet Daly μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο της Λουιζιάνα με συμπτώματα που μοιάζουν με Kawasaki

Όπως ο ίδιος ο Cuomo είπε, «πρόκειται για ένα ζήτημα που οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν» και τόνισε, ότι επηρεάζει κυρίως νήπια και παιδιά ηλικίας Δημοτικού. Ενημέρωσε, επίσης, ο Cuomo και τις υπόλοιπες πολιτείες, γιατί είναι πιθανό να εμφανίζεται το σύνδρομο αυτό με εξίσου ανησυχητικό ρυθμό και εκτός Ν. Υόρκης.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι παρόμοια με αυτά της νόσου Kawasaki και του τοξικού σοκ, περιλαμβάνοντας επίμονο πυρετό, εξάνθημα, πόνο στην κοιλιακή χώρα και εμετό.

«Δεν παρουσιάζεται ως τυπική περίπτωση COVID –στον COVID  έχουμε περισσότερο αναπνευστικά προβλήματα. Εδώ έχουμε φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία και μερικές φορές φλεγμονή στην καρδιά. Είναι πιθανό αυτά τα περιστατικά να έρχονταν στα νοσοκομεία, αλλά να μη διαγιγνώσκονταν ως COVID, όμως η κατάσταση αυτή έχει αφαιρέσει τη ζωή τριών ατόμων στη Ν. Υόρκη μόνο», εξήγησε ο Cuomo.

H 9χρονη Josie Paskvan διαγνώστηκε με το μολυσματικό σύνδρομο την περασμένη Πέμπτη στο Michigan

Ο δε Δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Bill de Blasio, δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση, η οποία «αυτό που κάνει, βασικά, στο σώμα του παιδιού είναι να προκαλεί την άμεση, εξαντλητική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και τελικά να βλάπτει τον οργανισμό του.»

Ο ίδιος τόνισε, ότι πλέον όλα τα παιδιά με σχετικά συμπτώματα θα ελέγχονται για Covid-19, καθώς και για αντισώματα. Κάλεσε δε τους γονείς να αναζητούν άμεσα ιατρική φροντίδα.

Μέχρι στιγμής, από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά το 47% έχει βγει θετικό στον κορωνοϊό και το 81% στα αντισώματα, αποκαλύπτοντας, ότι το παιδί έχει εκτεθεί στον ιό. Ωστόσο, συγκεντρώνονται διαρκώς νέα στοιχεία για να προκύψουν όλο και πιο ασφαλή συμπεράσματα.

O 8χρονος Jayden Hardowar ήταν από τα πρώτα περιστατικά παιδιών με το παράξενο σύνδρομο

Τα πρώτα περιστατικά της επικίνδυνης λοίμωξης στα παιδιά εμφανίστηκαν στη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Ωστόσο, πλέον παρουσιάζονται και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής, όπως η Καλιφόρνια και το New Jersey.

Την περασμένη Παρασκευή πέθανε το πρώτο παιδί από τη νόσο αυτή, ένας 5χρονος, σε νοσοκομείο της Ν. Υόρκης. Το Σάββατο, πέθαναν δύο ακόμα παιδιά, ένας 7χρονος στο Westchester County και ένας έφηβος στο Suffolk County. Ο Cuomo είπε πως όλα τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 ή σε αντισώματα αυτού, ωστόσο δεν είχαν όλα τα ίδια συμπτώματα, όταν εισήχθησαν για νοσηλεία.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να ανησυχούμε για το αν έχουν μολυνθεί ή όχι τα παιδιά μας», κατέληξε ο ίδιος.

Ακόμα, πάντως, δεν έχει αποδειχθεί, ότι το μολυσματικό σύνδρομο οφείλεται στον Covid-19, ενώ οι γιατροί επιμένουν, ότι τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς κίνδυνο.

Πηγή: dailymail.co.uk