5 τρόφιμα που έχω πάντα στην κατάψυξη για βραδινά γεύματα-εξπρές

Η ώρα είναι 8:00. Έχουμε μόλις «μαζευτεί» στο σπίτι από δουλειές, φροντιστήρια, γυμναστικές και λοιπές υποχρεώσεις, έτοιμο φαγητό δεν υπάρχει και όλοι πεινάμε. Η μία λύση είναι να παραγγείλουμε απ’έξω –ενίοτε το κάνουμε κι αυτό. Η άλλη, αυτή για την οποία νιώθω πολύ καλύτερα με τον εαυτό μου, είναι να ετοιμάζω σε χρόνο μηδέν γεύματα που ξέρω πόσο αγαπούν τα παιδιά μου, από υλικά που υπάρχουν ήδη στην κατάψυξή μου.

Μάλιστα, πέντε από αυτά κατέχουν την… πρωτοκαθεδρία:

Πίτες για σουβλάκια

Όπως τις αγοράζω από το super market, απευθείας τις βάζω στην κατάψυξη και από εκεί, τις ξαναβγάζω είτε όταν δεν έχουμε ψωμί, είτε για να τις μετατρέψω σε ατομικές πίτσες. Πώς; Τις βάζω στον φούρνο για μερικά λεπτά, ώστε να ξεπαγώσουν, στη συνέχεια τις βγάζω και απλώνω πάνω τους τυρί, γαλοπούλα, φρέσκια ντομάτα και ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας και τις ψήνω και μερικά ακόμα λεπτά.

Έχουμε έτσι ένα νόστιμο και ελαφρύ βραδινό γεύμα, το οποίο ενίοτε συνοδεύουμε με σαλάτα ή με ό,τι μπορεί να έχει περισσέψει από το μεσημέρι.

Φιλεταρισμένο ψάρι-γλώσσα

Τα παιδιά μου, όπως και τα περισσότερα παιδιά φαντάζομαι, δεν «τρελαίνονται» για ψάρι. Κάποια φορά τους πήρα έτοιμα κατεψυγμένα φιλέτα ψαριού και ενθουσιάστηκαν, οπότε αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα να τους ετοιμάζω κάτι αντίστοιχο, αλλά με λιγότερα συντηρητικά. Πλέον, ζητάω από τον ψαρά της γειτονιάς μου φιλέτα γλώσσα, τα οποία αφού πλύνω και σκουπίσω καλά, τα βάζω το ένα πάνω στο άλλο με αντικολλητικό χαρτί, τα τυλίγω στη συνέχεια με μεμβράνη και μετά τα βάζω στην κατάψυξη.

Ενίοτε, αν θέλω να το έχω έτοιμα σε μορφή κροκέτας, αφού τα πλύνω και τα σκουπίσω, τα βουτάω σε αλεύρι (με λίγο αλατοπίπερο), αυγό και γαλέτα, και μετά ξανά τα απλώνω σε λαδόκολλες, τα τυλίγω (4 μαζί) σε μεμβράνη και τα βάζω στην κατάψυξη.

Όταν θέλω να τα ψήσω ή να τα τηγανίσω, απλά τα βγάζω από την κατάψυξη και τα αφήνω λίγη ώρα να ξεπαγώσουν.

Δείτε εδώ και εδώ δύο ωραίες συνταγές για τη γλώσσα.

Παναρισμένες κοτομπουκιές

Λίγο-πολύ ό,τι κάνω με το ψάρι, κάνω και με το κοτόπουλο. Παίρνω από τον χασάπη φιλετάκια, τα κόβω σε ακόμα μικρότερες μπουκίτσες, τα αλατοπιπερώνω και μετά τα περνάω από αλεύρι, αυγό και γαλέτα (αν θέλετε στη γαλέτα μπορείτε να βάλετε και κουάκερ ή τριμμένο τυρί). Στη συνέχεια, σε ένα μικρό δισκάκι βάζω ένα αντικολλητικό χαρτί πάνω στο οποίο τα απλώνω και βάζω το δισκάκι στην κατάψυξη για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί το βγάζω, μοιράζω τις παγωμένες κοτομπουκιές σε σακουλάκια τροφίμων (συνήθως για 2 δόσεις) και τις ξαναβάζω κατάψυξη.

Κάθε φορά που έχουμε όρεξη για κοτομπουκιές τις βγάζουμε, τις ξεπαγώνουμε και τις τηγανίζω –για την ακρίβεια, τις βάζω στην φριτέζα αέρα (που είναι μάλλον το καλύτερο gadget για κουζίνα που έχει εφευρεθεί και κυκλοφορήσει ποτέ!) Μπορείτε, πάντως, να τις ψήσετε και στον φούρνο, στους 180 βαθμούς  με αέρα.

Λαχανικά – πατάτες

Σε σακουλάκια τροφίμων, στην κατάψυξη, αποθηκεύω και φρέσκα λαχανικά που έχω πλύνει και ψιλοκόψει, κυρίως μανιτάρια, κρεμμύδια και πιπεριές, ώστε να τα έχω εύκαιρα για σάλτσες και σαλάτες, ωστόσο η αδυναμία μου είναι οι πατάτες: Το ομολογώ, πέρα από τις φρέσκες, έχω πάντα και δύο-τρία πακέτα κατεψυγμένες, προψημένες στον φούρνο πατάτες (προτιμώ μία συγκεκριμένη μάρκα που δεν θα σας πω, για να μη με κατηγορήσετε για διαφήμιση).

Και αυτές είτε τις βάζω στον φούρνο, σε λαδόκολλα, είτε στη φριτέζα, για πατατούλες-εξπρές που θα συνοδεύσουν τα παραπάνω.

Σάλτσα ντομάτας

Κάτω από τον νεροχύτη έχω πάντα καθαρά και άδεια βαζάκια, π.χ. από μαρμελάδες, τα οποία γεμίζω με σάλτσα που θα περισσέψει κάθε φορά όταν μαγειρεύω, π.χ. σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια ή σάλτσα από το κοκκινιστό.

Τα βάζω έπειτα στην κατάψυξη και τα ξεπαγώνω (με τη μέθοδο μπεν μαρί) για να συνοδεύσουν ζυμαρικά που θα βράσω, για να ένα γρήγορο βραδινό γεύμα.