5 τρόποι για να γίνεις ο καλύτερος γονιός που αξίζει το παιδί σου!

Σκεφτείτε τις στιγμές που θεωρείτε ότι ανταποκριθήκατε όσο το δυνατόν καλύτερα στο γονεϊκό σας ρόλο. Εκείνες τις στιγμές που ήσασταν ανεπιφύλακτα  δίπλα στο παιδί σας όταν σας χρειάστηκε και αισθάνθηκε ότι του σταθήκατε πραγματικά στην ανάγκη του.

Η πλειοψηφία των γονέων όταν ερωτώνται σε ποιες στιγμές της ανατροφής των παιδιών τους έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό απαντά τα εξής:

  1. Στις συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι
  2. Στις διακοπές
  3. Τα Σαββατοκύριακα που πάνε για παιχνίδι στο πάρκο με τα παιδιά
  4. Κατά τη διάρκεια επιτραπέζιων παιχνιδιών
  5. Κάνοντας βόλτα και συζητώντας χαλαρά
  6. Τα τελευταία 10 λεπτά κάθε βράδυ πριν βάλω τα παιδιά να κοιμηθούν

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των απαντήσεων είναι ο ποιοτικός χρόνος που αφιερώνουν αποκλειστικά και μόνο στα παιδιά και φαίνεται να είναι απαλλαγμένος από την φόρτιση της καθημερινότητας και από τις υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουν εις πέρας τόσο οι μικροί όσο και οι μέγαλοι. Κανένας από τους ερωτηθέντες γονείς δεν αισθάνθηκε ο καλύτερος γονιός που θα μπορούσαν να έχουν τα παιδιά του όταν έκανε υπερωρίες μέχρι αργά τη νύχτα στο γραφείο, όταν προτίμησε να πάει με το/ τη σύντροφό του διακοπές αφήνοντας τα παιδιά πίσω με τη νταντά, ή όταν έσπευσε να βάλει τα παιδιά για ύπνο άρον άρον για να απολαύσει την αγαπημένη του ταινία μέχρι αργά στη τηλεόραση.

Όλα αυτά λοιπόν συντελούν στη διαπίστωση ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να τους αφιερώνουμε όσο περισσότερο  χρόνο γίνεται. Και οταν λέμε χρόνο θα πρέπει να καταστεί σαφής η διάκριση μεταξύ  ποσοτικού και ποιοτικού χρόνου. Το «στοίχημα» του ποιοτικού χρόνου μπορεί να φαντάζει δύσκολο αλλά πρακτικά η «χρυσή» τομή ανάμεσά τους είναι να κάνετε το καθημερινό πρόγραμμα όσο πιο διασκεδαστικό μπορείτε.

Πέρα από το να εξοικονομήσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, το Infokids.gr σας προτείνει άλλους 5 τρόπους οι οποίοι θα σας εξασφαλίσουν τo τίτλο του καλύτερου γονέα για τα παιδιά σας:

Επενδύστε στις δυνάμεις και τις δεξιότητες του παιδιού

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τις δυνάμεις και τις δεξιότητες του παιδιού σας και το ενθαρρύνετε να τις χρησιμοποιεί καθόλη τη διάρκεια της ζωή του. Για να γίνει αυτό πράξη θα πρέπει να περνάτε χρόνο με τα παιδιά και να τος προσφέρετε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα όποια ταλέντα έχουν. Όπως εξηγεί και η καθηγήτρια  Lea Waters του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης το να ξέρουμε τα ταλέντα των παιδιών και να τα βοηθάμε να τα καλλιεργήσουν περαιτέρω είναι ιδιαιτέρως υποστηρικτικό στην ανάπτυξή τους και συμβάλλει στο να μην τους δημιουργείται στρες. Μπορούμε επίσης να είμαστε καλύτεροι γονείς χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν συχνότερα τα δικά μας πλεονεκτήματα στην ανατροφή των παιδιών. Μερικοί γονείς είναι καταπληκτικοί στο παιχνίδι, αλλά λιγότερο αποτελεσματικοί όταν έρχεται η ώρα της οριοθέτησης. Επιστρατεύοντας  τα ταλέντα σας κατά την άσκηση του γονεϊκού σας  ρόλου θα κάνετε όσο το δυνατόν αυτή τη διαδικασία ευχάριστη και για τις δύο πλευρές και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy