5 τρόποι που οι αριστερόχειρες σκέφτονται διαφορετικά από τους δεξιόχειρες

Για χρόνια οι αριστερόχειρες αντιμετωπίζονταν με μεγάλο αρνητισμό και σκεπτικισμό. Στο παρελθόν, μάλιστα, πολλοί γονείς προσπαθούσαν να αναγκάσουν το παιδί τους να μάθει να γράφει με το δεξί, αν αυτό δεν συνέβαινε.

Ναι, το να είσαι αριστερόχειρας θεωρούνταν μεγάλο μειονέκτημα, κάποτε. Σήμερα, όμως, πολλά έχουν αλλάξει, ενώ πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γονίδιο για τους αριστερόχειρες έχει επιβιώσει μέσα στα χρόνια και αυτό, μόνο αδυναμία δεν δείχνει.

Έρευνες, μάλιστα, έχουν αποδείξει την υπεροχή – σε μερικά σημεία – εκείνων που χρησιμοποιούν το αριστερό ως “δυνατό” χέρι έναντι εκείνων που χρησιμοποιούν το δεξί.

Το να γράφεις, λοιπόν, με το αριστερό σου χέρι συνοδεύεται από συγκεκριμένες φυσιολογικές και νευρολογικές διαφορές. Τα συμπεράσματα των ερευνών πάνω σε αυτό είναι ακόμη θολά, ενώ κατά καιρούς εξάγονται και νέα. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα πράγματα που ισχύουν για τους αριστερόχειρες και τα ξέρουμε σίγουρα:

Σκέφτονται πιο γρήγορα

Οι αριστερόχειρες έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου τους με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα από τους δεξιόχειρες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Neuropsychology, το 2006, είναι αυτός ο λόγος που κάνει τους αριστερόχειρες να επεξεργάζονται και να συνδυάζουν γρηγορότερα τις πληροφορίες. Πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να τους φανεί πολύ χρήσιμο σε αθλήματα και video games.

Λαμβάνουν αποφάσεις με διαφορετικό τρόπο

Πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Standford διεπίστωσε, ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε επηρεάζονται από την πλευρά την οποία χρησιμοποιούμε. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη έπρεπε να κοιτάξουν δύο στήλες και να τις κρίνουν  με βάση την ευτυχία, την ειλικρίνεια, την ευφυΐα και την ελκυστικότητα. Ανάμεσα στους αριστερόχειρες και στους δεξιόχειρες οι πρώτοι διάλεξαν φωτογραφίες από την αριστερή στήλη και οι δεύτεροι από την δεξιά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η «δυνατή» μας πλευρά επηρεάζει και τον τρόπο που αποφασίζουμε για τα πράγματα.

Έχουν το «πάνω χέρι» σε ορισμένα αθλήματα

Οι αριστερόχειρες καταλαμβάνουν μόνο το 15% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη μας. Αυτό, όμως, δεν τους εμποδίζει από το να καταλαμβάνουν το 25% των παικτών του baseball, παγκοσμίως. Πράγμα, το οποίο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός, ότι ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται γρηγορότερα τις πληροφορίες.

Το baseball, όμως, δεν είναι το μοναδικό άθλημα στο οποίο υπερτερούν οι αριστερόχειρες. Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι οι αριστερόχειρες έχουν μεγάλο πλεονέκτημα σε διαδραστικά αθλήματα, όπως το τένις, η πυγμαχία ή η πάλη. Αυτό, μάλλον, οφείλεται στο ότι ο προσανατολισμός τους είναι διαφορετικός και είναι ικανοί να «ρίξουν» τους δεξιόχειρες αντιπάλους τους, επειδή εκείνοι έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται με άλλους δεξιόχειρες.

Ο εγκέφαλός τους αντιλαμβάνεται διαφορετικά και τα συναισθήματα

Το κυρίαρχο χέρι μας μπορεί να επηρεάζει και τον τρόπο που αντιδρούμε στα συναισθήματα. Μία μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE διαπίστωσε, ότι στους αριστερόχειρες τα κίνητρα συνδέονταν με μεγαλύτερη δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ το αντίθετο ισχύει για όσους είχαν κυρίαρχο χέρι το δεξί, πράγμα που μπορεί να έχει αρκετές συνέπειες στα επίπεδα άγχους και τις διαταραχές της διάθεσης.

Οι αριστερόχειρες είναι πιο δημιουργικοί

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την χρήση του αριστερού χεριού ως το κυρίαρχο χέρι με την δημιουργικότητα. Βέβαια, καμία από αυτές τις έρευνες δεν έχει αποδείξει ξεκάθαρα τον ισχυρισμό της, οπότε δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτός ισχύει,  αλλά υπάρχουν μελέτες που έχουν αποδείξει ότι οι αριστερόχειρες έχουν την ικανότητα να σκέφτονται πολλές λύσεις για ένα μόνο πρόβλημα, πράγμα που χαρακτηρίζει, κυρίως, τους δημιουργικούς ανθρώπους.