8 παιδικά βιβλία που αναφέρονται στο Σύνδρομο Down

Σύνδρομο Down

Δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις πτυχές των ανθρώπων που διαφέρουν από εκείνα.

«Το μέγεθος και η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει» είχε εύστοχα πει ο Νίτσε. Πόση δόση πραγματικότητας μπορεί να αντέξει ένα παιδί; Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, αυτό το ερώτημα αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς εστιάζουμε στην ανάγκη να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τις διαφορές στην κοινωνία μας, που συνθέτουν την πραγματικότητα, ήδη από τις μικρές ηλικίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η λογοτεχνία, με τα παιδικά βιβλία που αναφέρονται στο Σύνδρομο Down, ανοίγει «παράθυρα» στον κόσμο της διαφορετικότητας και της ανθρώπινης αξίας, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις πτυχές των ανθρώπων που διαφέρουν από εκείνα. Μέσα από αυτά τα βιβλία, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν τη σημασία της αποδοχής, της συμπόνιας και της ενσυναίσθησης, ενώ παράλληλα εμπνέονται να αναπτύξουν ένα πνεύμα αλληλεγγύης και σεβασμού προς όλα τα μέλη της κοινωνίας μας.

Το Σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει την ανάπτυξη ενός ατόμου και μπορεί να επιφέρει μια σειρά από προκλήσεις και δυσκολίες στη ζωή του. Ωστόσο, μέσα από τη λογοτεχνία, έχουν δημιουργηθεί πολλά παιδικά βιβλία που δείχνουν την ομορφιά και την αξία της διαφορετικότητας, προσφέροντας στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα στον κόσμο γύρω τους. Παρακάτω, θα δούμε μερικά από αυτά τα εμβληματικά παιδικά βιβλία που αναφέρονται στο Σύνδρομο Down που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της ανεκτικότητας στα παιδιά μας.

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down: Παιδικά βιβλία που αναφέρονται σε αυτό

Μια αδελφούλα με ειδικές ανάγκες | Helft Claude | Άγκυρα

Μια αδελφούλα με ειδικές ανάγκες

Σήμερα το πρωί στο μαιευτήριο γεννήθηκε ένα μωρό, η μικρή Νέλλη. Η χαρά της Μαρίνας και του Παύλου, των γονιών της, είναι απερίγραπτη… Ένας γιατρός παίρνει τη Νέλλη και την πηγαίνει για εξέταση. Όταν γυρνάει, είναι σκεπτικός και αρχίζει να μιλάει αργά:
– Κάτι δεν πάει καλά… Έγινε ένα ατύχημα γενετικό. Η Νέλλη έχει ένα μειονέκτημα: την τρισωμία 21. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, τη χαρά διαδέχεται ένας φόβος ανυπολόγιστος.
Ένα βιβλίο που αναφέρεται στη δοκιμασία της οικογένειας, όταν αποκτά ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, καθώς και στον τρόπο της σωστής αντιμετώπισής της. Οι εξηγήσεις που δίνονται προσπαθούν να απο-ενοχοποιήσουν την οικογένεια και είναι γεμάτες σεβασμό προς το παιδί.

Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου | Αυτζής Μερκούριος | Ελληνικά Γράμματα

Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου image 0

«Ο Μάνος με τα σκιστά μάτια και το πλακουτσό πρόσωπο είναι ένα αγόρι διαφορετικό από τ’ άλλα. Γι’ αυτό και τα παιδιά της γειτονιάς του δεν παίζουν μαζί του. Εκείνος, όμως, ξέρει να παίζει, ξέρει να μοιράζεται, μα πάνω απ’ όλα ξέρει ν’ αγαπά…»

Το βουνό των νάνων | Ιωάννα Σταματοπούλου | Κέδρος

Το βουνό των νάνων, Ένα παραμύθι με θέμα το σύνδρομο Down και την εγκεφαλική παράλυση

Ένα παραμύθι με θέμα το σύνδρομο Down και την εγκεφαλική παράλυση.

Στο “Βουνό των νάνων”, ταξιδεύουμε μαζί με τη Μόζα στον κόσμο των ανθρώπων με σύνδρομο Down και εγκεφαλική παράλυση. Προσεγγίζουμε έτσι την ουσιαστική έννοια της φράσης “άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες”, ενημερωνόμαστε για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών, καταλαβαίνουμε γιατί νιώθουν αμήχανα κάποιοι άνθρωποι απέναντί τους και ευαισθητοποιούμαστε, τελικά, σε ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα με χαριτωμένο τρόπο.

Ιστορίες για φίλους | Ρίμερ, Χριστίνα | Διάπλαση

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ

Πέντε τρυφερές ιστορίες για μικρά παιδιά που μας περνάνε μηνύματα φιλίας και διαφορετικότητας.

Το μοβ κροκοδειλάκι
Το νόμισμα
Το γρήγορο κορίτσι
Οι δυο φίλοι
Η γιαγιά μάγισσα

Ο Θωμάς | Λίτσα Ψαραύτη | ΑΓΚΥΡΑ

Ο Θωμάς

Ο Θωμάς είναι ένα παιδί πνευματικά καθυστερημένο. Με τη βοήθεια όμως των γονιών του και του ειδικού σχολείου που παρακολουθεί, καταφέρνει να αναπτύξει απίστευτες ικανότητες και να λάβει μέρος στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν έρχεται η σειρά του ν’ αγωνιστεί, κάτι απρόσμενο θα συμβεί που θα φανερώσει την καλοσύνη και το μεγαλείο της ψυχής του. Ένα βιβλίο που προβάλλει το αληθινό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την καθημερινή πάλη των παιδιών με ειδικές ανάγκες να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.

Όνειρα και ελπίδες | Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη | Πανελλήνιος Σύλλογος Φροντίδα

Ο μικρός Σταμάτης προτιμά να ζει ασφαλής στον κόσμο της φαντασίας του, “στον πύργο του”, με μόνο σύνδεσμο με την πραγματικότητα τον μεγαλύτερό του αδελφό.
Είναι ο τρόπος του να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι δεν είναι σαν τα άλλα παιδιά. Ο αδελφός του -που τον λατρεύει- τον σπρώχνει να βγει έξω, “στον πραγματικό κόσμο” και να διεκδικήσει, αυτό που του ανήκει: μια θέση στα όνειρα και στις ελπίδες! Αλήθεια, θα τα καταφέρει;

Τα παιδιά των Λουλουδιών | Jen Wojtowicz | Επόμενος Σταθμός

Μια τρυφερή και ευφάνταστη ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης και την αξία της κατανόησης προς κάθε τι διαφορετικό.

Ο Φοίβος… και ο άλλος Φοίβος | ΓΚΡΕΚΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ | Ελληνικά Γράμματα

Ο Φοίβος... και ο άλλος Φοίβος - Γλυκερία Γκρέκου | Skroutz.gr

Το θέμα του βιβλίου στην καθημερινότητα δύο παιδιών. Ενός «συνηθισμένου», του Φοίβου, και ενός παιδιού με αναπηρία, του άλλου Φοίβου. Ο άλλος Φοίβος, με αναπηρία, γίνεται «άλλος» μέσα από τη δική του ιδιαιτερότητα, αλλά κυρίως μέσα από την εικόνα που έχουν οι άλλοι γι’ αυτόν. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανάγκες, νιώθουν τα ίδια συναισθήματα, έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης:

«Πόση αγάπη, ποσά παιδικά χαμόγελα»: Η Σία Κοσιώνη παρουσίασε το πρώτο της βιβλίο

7 παιδικά βιβλία αφιερωμένα σε σπουδαίες γυναίκες

Πού πήγε η Ιωάννα, μαμά; Ένα παιδικό βιβλίο για το πένθος της απώλειας