Αμερικανική μελέτη: Οι 5 λόγοι που οδηγούν έναν γονιό να δολοφονήσει το παιδί του

Αμερικανική μελέτη: Οι 5 λόγοι που οδηγούν έναν γονιό να δολοφονήσει το παιδί του

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες ώρες, δεν είναι άλλο από το “γιατί”. Τι είναι αυτό που οδηγεί μια μάνα να αφαιρέσει τη ζωή του παιδιού της; Τι είναι αυτό που οδηγεί οποιονδήποτε γονιό να δολοφονήσει τα παιδιά του;

Το χειρότερο των εγκλημάτων, αυτό που δεν το χωρά ανθρώπου νους, μπορεί να λάβει χώρα σε οποιαδήποτε χώρα, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης των εμπλεκόμενων.

Μάλιστα, αν και όχι απαραίτητα συχνά, στις ανεπτυγμένες χώρες οι παιδοκτονίες λαμβάνουν χώρα κατά κύριο λόγο από τους ίδιους τους γονείς.

Μελέτη που ανέλαβε η ψυχολόγος Linda Cylc, από το Πανεπιστήμιο της Villanova αναφέρει, ότι δημοσκόπηση που έγινε σε 25 χώρες έδειξε, ότι τα ποσοστά ανθρωποκτονίας για παιδιά κάτω του ενός έτους είναι υψηλότερα από αυτά των ενηλίκων.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η παιδοκτονία είναι ένα έγκλημα που πρέπει να μελετηθεί σε βάθος. Και για τον λόγο αυτό, μεγάλες, παγκόσμιας κλίμακας μελέτες έχουν γίνει, οι οποίες κατηγοριοποιούν τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι διαφορετικοί τύποι εγκληματία.

Οι 5 συχνότερες αιτίες παιδοκτονίας:

1. «Αλτρουιστικές» παιδοκτονίες (64 περιπτώσεις, 48,9%): H ψυχίατρος Dr. Stella Resnick περιγράφει τον τύπο αυτό ως παιδοκτονία που διαπράχθηκε “από αγάπη”, επειδή ο γονιός πιστεύει ότι έτσι “θα σώσει” το παιδί από κάποιον κίνδυνο.

2. «Οξεία ψυχωτική» παιδοκτονία (28 περιπτώσεις, 21,4%): Ο εγκληματίας στην περίπτωση αυτή υποφέρει από κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια ή από κάποιο ψυχωτικό επεισόδιο.

3. «Ανεπιθύμητο παιδί» (18 περιπτώσεις, 13,7%): Στην περίπτωση αυτή η μάνα σκοτώνει το παιδί είτε επειδή είναι “παράνομο” είτε επειδή νιώθει παραμελημένη από τον πατέρα και θέλει να τον εκδικηθεί.

4. «Τυχαία» παιδοκτονία (16 περιπτώσεις, 12,2%): Όταν πρόκειται για ατύχημα.

5. «Εκδίκηση συζύγου» (5 περιπτώσεις, 3,8%): Στην περίπτωση αυτή η παιδοκτονία λαμβάνει χώρα με σκοπό ο εγκληματίας να “κερδίσει πίσω” το άλλο του μισό, το οποίο ίσως έχει απιστήσει.

Ο Resnick τοποθετεί την νεογνοκτονία (24 από τις 131 περιπτώσεις), στην οποία ένα παιδί δολοφονείται σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τη γέννηση, σε μια ξεχωριστή κατηγοριοποίηση.

Διαβάστε ακόμα:

«Σε καμία περίπτωση δεν σκότωσε τη Τζωρτζίνα» λέει η αδερφή της Ρούλας – Τι είπε για τον Μάνο

Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Ταρτούφος» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (3/4)

Κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “Mαδαγασκάρη, το μιούζικαλ!” στο Θέατρο Ριάλτο (2- 3/4)