Αν αγαπούσατε τον Bob Ross ως παιδιά θα τον λατρέψετε μόλις μάθετε αυτό

Όσοι από εσάς ήθελαν ως παιδιά να γίνουν ζωγράφοι χάρη στον Bob Ross να σηκώσουν χέρι! Προσωπικά ήμουν σίγουρα μία από εσάς, ωστόσο χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να καταλάβω, ότι αυτό που πραγματικά με γοήτευε με τον Bob Ross δεν ήταν τόσο η καθαυτή ζωγραφική του, αλλά ο τρόπος που την αντιμετώπιζε: Η ηρεμία του, το γλυκό του χαμόγελο και η θετική του αύρα. Η έμφυτη ευγένειά του και η ικανότητα να μετατρέπει μια λάθος πινελιά σε ένα… ευτυχές ατύχημα –που τελικά και αυτό, κάτι έχει να προσφέρει!

Σήμερα, όμως, έμαθα κάτι ακόμα που με έκανε να τον συμπαθήσω ακόμα περισσότερο:

Από τα 400 επεισόδια που γύρισε για την τηλεοπτική σειρά «Η Χαρά της Ζωγραφικής» (Joy of Painting, 1983-1994), o Bob Ross δεν έλαβε ποτέ μισθό. «Αυτό είναι υπηρεσία για τη Δημόσια Τηλεόραση» έλεγε. «Όλες οι εκπομπές γίνονται δωρεάν». Εξάλλου, ο ίδιος είχε ένα πολύ καλό εισόδημα από την εταιρεία του (Bob Ross Inc.), η οποία εμπορευόταν είδη ζωγραφικής και βιντεοκασέτες εκμάθησης –η εκπομπή του ήταν η καλύτερη διαφήμιση!

Και παρόλο που λάμβανε περισσότερα από 200 γράμματα θαυμαστών ημερησίως, τα διάβαζε όλα.

Και όταν κάποια τακτικά γράμματα σταματούσαν να έρχονται, τηλεφωνούσε ο ίδιος στους αποστολείς τους για να βεβαιωθεί, ότι είναι καλά.

Ήταν από τους ανθρώπους που του έλεγες «βρέθηκε ένα χτυπημένο αδέσποτο σκυλάκι» και σου απαντούσε «θα το πάρω σπίτι μου». Που σκεφτόταν «Η Betty από το Idaho έχει καιρό να μου στείλει γράμμα, ας την πάρω ένα τηλέφωνο να δω αν είναι καλά» και που δήλωνε ανοιχτά ότι «όχι ευχαριστώ, δεν χρειάζομαι μισθό. Όλα τα έσοδα από τις διαφημίσεις ανήκουν στην κρατική τηλεόραση.»

Ξέρετε πολλά δημόσια πρόσωπα που θα λειτουργούσαν ποτέ έτσι; Δεν είναι τυχαίο ότι ο Bob Ross αποτελεί για την Αμερική εθνικό σύμβολο και επιτομή καλοσύνης.

Για την ιστορία, ο Bob Ross πέθανε το 1995 από λέμφωμα και οι περισσότεροι από τους πίνακές του κατέληξαν είτε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είτε στην κρατική τηλεόραση.

«Χαρούμενα μικρά δεντράκια»

Δοκιμάστε να βάλετε ένα επεισόδιο του Bob Ross στο μικρό παιδί σας και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας, όταν διαπιστώσετε πόσο θα «κολλήσει» μαζί του, και πόσο θα το ηρεμήσει –υπάρχει μάλιστα και εφαρμογή χαλάρωσης για smartphone, στην οποία ακούγονται οι εκπομπές του και δεν είναι λίγοι αυτοί που ορκίζονται, ότι τους έχουν βοηθήσει!

Ας τον θυμηθούμε παρακάτω: