Μια δύσκολη συμπεριφορά πολλές φορές είναι μια προσπάθεια του παιδιού να μας δείξει ότι θέλει να συνδεθεί μαζί μας.
Όπως εξηγεί σε ανάρτησή της η παιδοψυχολόγος Μαρία Παραγιουδάκη, πολλές φορές, όταν ένα παιδί εκδηλώνει μια δύσκολη ή προκλητική συμπεριφορά, στην πραγματικότητα αναζητά την προσοχή, την κατανόηση ή τη σύνδεση με τους ενήλικες γύρω του.
Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί τρόπο να εκφράσει συναισθήματα που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί ή να ζητήσει στήριξη για κάτι που το απασχολεί.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα βαθύτερα αίτια πίσω από αυτήν και να προσφέρουμε στο παιδί έναν ασφαλή χώρο για να εκφραστεί και να συνδεθεί.
Έτσι λοιπόν, αν το παιδί σου σού μιλούσε, όταν βίωνε μεγάλα συναισθήματα θα σου έλεγε:
«Σε χρειάζομαι για να με βοηθήσεις να βγω από όλο αυτό»
«Μείνε μαζί μου»
«Δεν ξέρω πώς να αντιδράσω διαφορετικά και θέλω να με μάθεις να διαχειρίζομαι τον θυμό/τη στενοχώρια/την απογοήτευση κλπ»
«Σε δυσκολεύω, αλλά δυσκολεύομαι κι εγώ, γι’ αυτό αντιδρώ έτσι»
«Θέλω να με καταλάβεις»
Μη βλέπεις τις έντονες αντιδράσεις του παιδιού σου σαν προσπάθεια να σε χειριστεί, σαν παιχνίδι εξουσίας, σαν έναν τρόπο να περάσει το δικό του. Αν τις αντιμετωπίζεις έτσι, θα είσαι πιο επιρρεπής στο να μπεις σε διαμάχες μαζί του και να μην σταθείς δίπλα του.
Στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεσαι είναι η βοήθειά σου για να μάθει να διαχειρίζεται τα έντονα συναισθήματά του. Γιατί μόνο του δεν γνωρίζει πώς να το κάνει
Και μην ξεχνάς: δεν προσπαθεί να σε δυσκολέψει. Αντιθέτως, αντιδρά έτσι γιατί δυσκολεύεται κι εκείνο»