Σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων: Μία πολύ σπάνια διαταραχή και πώς συνδέεται με το παραμύθι

Σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων: Μία πολύ σπάνια διαταραχή και πώς συνδέεται με το παραμύθι

Πώς θα μπορούσε ένα αγαπημένο παραμύθι να δώσει το όνομά του ή τουλάχιστον να το εμπνεύσει σε ένα σπάνιο σύνδρομο; Κι όμως, συμβαίνει, όσο παράξενο κι αν ακούγεται.

Μία μητέρα περιέγραψε την περιπέτεια της 10χρονης κόρης της, η οποία υπέφερε από την άγνωστη αυτή διαταραχή και πώς το διαχειρίστηκε.

«Η κόρη μου υπέφερε από έναν βαρύ πονοκέφαλο λίγο πριν πέσει για ύπνο. Πήγε να ξαπλώσει και κάθισα δίπλα της, χαϊδεύοντάς της το κεφαλάκι. Λίγα λεπτά μετά με κοίταξε και μου είπε: Όλα στο δωμάτιο μοιάζουν τόσο πολύ μικρά”. Ξαφνικά θυμήθηκα πως κι εγώ όταν ήμουν μικρή είχα βιώσει κάτι αντίστοιχο και το είχα περιγράψει στη μητέρα μου, ότι όλα στο δωμάτιο έμοιαζαν να είναι στη λάθος πλευρά του τηλεσκοπίου», είχε αναφέρει η μητέρα.

«Ρώτησα την κόρη μου, αν ήταν η πρώτη φορά που είχε αυτήν την εμπειρία και κουνώντας το κεφάλι της μου απάντησε που της συνέβαινε αραιά και πού. Όταν εγώ ήμουν μικρή, της είπα, ότι συνέβαινε και σε μένα και είχα πυρετό ή νευρικότητα. Τα επεισόδια κρατούσαν από λίγα λεπτά μέχρι μία ώρα, αλλά ατόνησαν όσο μεγάλωνα. Της είπα να μην ανησυχεί και ότι θα υποχωρήσει μόνο του. Όταν αποκοιμήθηκε, έτρεξα στον υπολογιστή μου. Μέσα σε λίγα λεπτά ανακάλυψα, ότι υπήρχε ένα σύνδρομο που ήταν αρκετά σπάνιο: αυτό της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», είχε τονίσει.

Τι είναι  το Σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων

Ανακαλύφθηκε το 1955 από τον Βρετανό ψυχίατρο Τζον Τοντ, και τα επεισόδια αυτής της σπάνιαςασθένειας, γνωστά και ως σύνδρομο Τοντ, τείνουν να περιλαμβάνουν μακροψία (αντικείμενα που φαίνονται μεγαλύτερα από ότι είναι), τηλεοψία (αντικείμενα που εμφανιζονται πιο μακριά απο ότι είναι) και μικροψία (αντικείμενα που εμφανίζονται μικρότερα από ότι είναι).

Μερικοί άνθρωποι που το βιώνουν αυτό το σύνδρομο, αντιλαμβάνονται τα δικά τους μέρη του σώματος ως μεγαλύτερα ή μικρότερα από ό,τι στην πραγματικότητα και ολόκληρο το επεισόδιο μπορεί να συνοδεύεται από μια αίσθηση απελευθέρωσης (αίσθηση ότι τα πράγματα γύρω σας δεν είναι αληθινά) και αποπροσωποποίησης (αίσθημα αποσύνδεσης από το δικό σας σώμα ή μυαλό).

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η απώλεια της αίσθησης του χρόνου, η αλλοίωση των ήχων, καθώς και η απώλεια ελέγχου των άκρων ή  συντονισμού.

Το σύνδρομο επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και τις νεαρές ηλικίες.

Πώς συνδέεται με το παραμύθι

Πρόκειται για κάτι παρόμοιο με αυτό που βίωσε η Αλίκη όταν έτρωγε το μανιτάρι στο διάσημο βιβλίο του Λούις Κάρολ «Οι περιπέτειες της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων» και άλλαξε το μέγεθός της – εξ ου και το όνομα του συνδρόμου.

Το σύνδρομο έχει συνδεθεί με ημικρανίες, επιληψία, εγκεφαλικά επεισόδια, τραύμα στο κεφάλι, λοιμώξεις, ναρκωτικά και άγχος – αλλά δεν είναι γνωστό ως επικίνδυνο.

Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές τιπροκαλεί τις ψευδαισθήσεις και τις παραμορφώσεις, αν και δεν πιστεύεται ότι είναι ψευδαίσθηση ή πρόβλημα όρασης.

Πώς προκαλείται

Επιστήμονες που έχουν μελετήσει αυτό το σύνδρομο πιστεύουν ότι προκαλείται από αλλαγές στο τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το περιβάλλον μας, πιθανώς λόγω ηλεκτρικής δραστηριότητας που προκαλεί μη φυσιολογική ροή αίματος σε αυτή την περιοχή.

Μερικοί γιατροί πιστεύουν επίσης ότι είναι ένας τύπος ημικρανίας, που είναι αισθητηριακές διαταραχές που μερικές φορές μπορούν να αλλάξουν την όραση κάποιου λίγο πριν την ημικρανία.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το AIWS. Εάν εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζετε συμπτώματα, ο καλύτερος τρόπος για να τα χειριστείτε είναι να ξεκουραστείτε και να περιμένετε να περάσουν. Είναι επίσης σημαντικό να καθησυχάσετε τον εαυτό σας ή το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι τα συμπτώματα δεν είναι επιβλαβή.

Εάν εσείς και ο γιατρός σας υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία που προκαλεί τα επεισόδια, τότε η θεραπεία αυτής της αιτίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός επεισοδίου. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε ημικρανίες, η θεραπεία τους μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά επεισόδια.

Ομοίως, η θεραπεία μιας λοίμωξης θα μπορούσε να βοηθήσει στη διακοπή των συμπτωμάτων.

Εάν εσείς και ο γιατρός σας υποψιάζεστε ότι το άγχος παίζει ρόλο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από την πανδημία του κορωνοϊού

Προσοχή! Ανακαλείται επικίνδυνο προϊόν για μωρά από την ελληνική αγορά – Ένα βρέφος ήδη έχασε τη ζωή του

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: “Έσβησε” 12χρονη μέσα στο σπίτι της