Ανησυχητικό: Εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στον πλακούντα αγέννητων μωρών απόλυτα υγιών μαμάδων

«Ζήτημα μεγάλης ανησυχίας» χαρακτήρισαν οι ερευνητές τα μικροπλαστικά σωματίδια που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στον πλακούντα αγέννητων μωρών, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Guardian. Ο αντίκτυπος που έχουν στην υγεία τα μικροπλαστικά μέσα στον οργανισμό μας είναι ακόμη άγνωστος. Οι επιστήμονες, όμως, αναφέρουν ότι μπορεί να εισχωρούν χημικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες ή να διαταράξουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου.

Πώς βρέθηκαν τα μικροπλαστικά εκεί;

Το πιθανότερο είναι ότι τα σωματίδια αυτά έχουν καταναλώσει ή εισπνεύσει οι μητέρες. Πάντως, εντοπίστηκαν στον πλακούντα τεσσάρων υγιών γυναικών που είχαν φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό. Μάλιστα, ανιχνεύθηκαν τόσο στη μητρική πλευρά του πλακούντα, όσο και στην εμβρυική και στη μεμβράνη εντός της οποίας αναπτύσσεται το έμβρυο.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 12 πλαστικά σωματίδια, όμως καθώς μόνο το 4% του κάθε πλακούντα αναλύθηκε, ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών υπολογίζεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Επιπλέον, όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά σε χρώμα μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ, οπότε ίσως να προέρχονται από συσκευασίες, χρώματα ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Το δε μέγεθός τους ήταν κατά κύριο λόγο 0,01mm, κάτι που σημαίνει ότι ήταν αρκετά μικρά προκειμένου να μεταφερθούν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.

Χωρίς να είναι ακόμα βέβαιοι γι’αυτό, οι ερευνητές ανησυχούν, ότι τα σωματίδια ίσως να μπήκαν και στο σώμα των μωρών.

Σοκάρουν τα λόγια του επικεφαλής της έρευνας

«Είναι σαν να έχεις ένα μωρό cyborg: όχι πλέον μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά ένα μείγμα βιολογικών και ανόργανων στοιχείων», δήλωσε ο Αντόνιο Ραγκούσα, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο San Giovanni Calibita Fatebenefratelli της Ρώμης, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. Συμπλήρωσε σε ότι «Οι μητέρες σοκαρίστηκαν».

«Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο ότι λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία πιθανά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων είναι ζήτημα μεγάλης ανησυχίας. Περαιτέρω μελέτες πρέπει να γίνουν προκειμένου να εκτιμηθεί αν η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environment International. Αναφέρουν δε ότι οι πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών σε έμβρυα περιλαμβάνουν μειωμένη ανάπτυξή τους.

Αξίζει πάντως αναφερθεί, ότι τα σωματίδια δεν βρέθηκαν στον πλακούντα δύο άλλων γυναικών που μετείχαν στη μελέτη, κάτι που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικής φυσιολογίας, διατροφής ή τρόπου ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν πρωτόκολλο χωρίς χρήση πλαστικών στον τοκετό των μωρών, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση του πλακούντα. Οι μαιευτήρες και οι μαίες χρησιμοποίησαν βαμβακερά γάντια, ενώ στον δωμάτιο τοκετού υπήρχαν μόνο βαμβακερές πετσέτες.

Image by Raman Oza from Pixabay