Άνοιγμα των σχολείων: Tι αποφάσισαν οι Λοιμωξιολόγοι στην αποψινή συνεδρίαση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων και σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη στιγμή που το lockdown παρατάθηκε μέχρι την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να επαναλειτουργήσει καμία βαθμίδα και το θέμα να συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

«Όχι» στο άνοιγμα λένε οι λοιμωξιολογοι

Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πώς θα γίνει η άρση των μέτρων του lockdown και η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί το όποιο κερδισμένο έδαφος στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά τις γιορτές η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr οι επιστήμονες είναι διχασμένοι και επιφυλακτικοί για το πώς θα γίνει η επάνοδος των μαθητών στα θρανία καθώς πολλοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σενάριο ανοίγματος των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων στις 14 Δεκεμβρίου εφόσον θα κλείσουν στις 23 Δεκεμβρίου για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αντιπροτείνοντας την επιστροφή όλων των βαθμίδων αμέσως μετά τις γιορτές. Ως προς τα Δημοτικά, οι ειδικοί προβληματίζονται από τα αυξημένα φορτία σε συνδυασμό με την αύξηση των μετακινήσεων που θα προκαλέσει το άνοιγμά τους.

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για την περίπτωση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου που είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στα σχολεία αμέσως μετά την καθιερωμένη ανάπαυλα των Χριστουγέννων.

Ενδεικτικές της στάσης που τηρούν οι επιστήμονες είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Χαράλαμπου Γώγου, καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που υποστήριξε ότι με τα σημερινά δεδομένα, πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα Δημοτικά σχολεία.

Επιφυλακτική και η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων

Το θολό τοπίο για το άνοιγμα των σχολείων και τον δύσκολο γρίφο που καλούνται να λύσουν επιτυχώς οι ειδικοί καθώς τα δεδομένα ανατρέπονται μέρα με τη μέρα και τα πάντα καθορίζονται από τα επιδημιολογικά στοιχεία επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για το ζήτημα των σχολείων απάντησε “Δε μπορώ να σχολιάσω τώρα για το άνοιγμα των σχολείων. Θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα, το μόνο που ανοίγει τώρα είναι τα εποχιακά καταστήματα. Γι αυτό παρατείνονται τα μέτρα ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασης. Περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση