Ανατροπή: Άλλαξαν όλα στο άνοιγμα των σχολείων – Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής

Τελικά ο γρίφος των σχολείων και το πότε και πώς θα πρέπει να ανοίξουν ώστε να μην “τιναχθεί στον αέρα” ό,τι επετεύχθη από πλευράς μείωσης της διασποράς του ιού αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολος.

Τέλος στα σενάρια για άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου

Μέρα με τη μέρα το σενάριο που μέχρι πριν λίγες μέρες φαινόταν ως δεδομένο, ότι δηλαδή Δημοτικά και Νηπιαγωγεία θα επαναλειτουργήσουν από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και μια εβδομάδα μετά ήτοι την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αφού γίνουν τα απαραίτητα rapid test στους μαθητές, θα ξεκινούσε και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποτελεί παρελθόν.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ενδεχομένως το lockdown πρέπει να παραταθεί ακόμα μια εβδομάδα (από τις 7 Δεκεμβρίου να παραταθεί έως τις 14 Δεκεμβρίου) καθώς πρέπει να κερδηθεί χρόνος για να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας και να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα που σε πολλές περιοχές ήδη καταγράφουν πτωτική πορεία.

Όταν και εφόσον η επιτροπή εισηγηθεί χαλάρωση των μέτρων, ο πρώτος τομέας που προβλέπεται να ανοίξει σύμφωνα και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι η εκπαίδευση, με τους ειδικούς να δίνουν το πράσινο φως για την ασφαλή λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Αν το lockdown παραταθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση μελετά προσεκτικά το ενδεχόμενο εκείνη τη μέρα να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως έχει διατυπωθεί πολλές φορές οι μαθητές αυτής της βαθμίδας έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και δεν τίθεται ζήτημα διασποράς του ιού. Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στις μετακινήσεις των γονέων και κηδεμόνων που συνωστίζονται στα σχολεία συνοδεύοντας καθημερινά τους μαθητές από και προς τις σχολικές μονάδες.

Στο σημείο αυτό να ξεκαθαριστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παρθούν αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων σε «δύο ταχύτητες» δηλαδή με άλλες προϋποθέσεις σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο καθώς πάντα τα μέτρα που λαμβάνονται για τα σχολεία έχουν οριζόντια ισχύ και δεν τίθενται   γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης.

Οι κινήσεις του Υπ. Παιδείας που “προδίδουν” το άνοιγμα των Δημοτικών

Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για την Task Force για τα σχολεία που μεταφέρθηκε από χθες, 30/11/20, με νέα τηλέφωνα και ηλεκτρονική διεύθυνση, στην “ομπρέλα” του υπουργείου και  ασχολείται με την εξυπηρέτηση γονέων και εκπαιδευτικών σε ερωτήματα που αφορούν την αναστολή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων, τη σωστή χρήση μάσκας, τις εκπαιδευτικές μετακινήσεις, τη διαχείριση υπόπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 με βάση αφενός τις οδηγίες των γιατρών του ΕΟΔΥ, το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και αφετέρου τα υπάρχοντα ΦΕΚ ή τις ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις, δείχνει ότι υπάρχει κινητικότητα για να ανοίξει κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα καθώς η ενεργοποίησή εκ νέου του μηχανισμού μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα επιστρέψουν στα θρανία το…2021

Θεωρείται ως δεδομένο ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν θα επιστρέψουν στα θρανία στις 14 Δεκεμβρίου αλλά αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η τηλεκπαίδευση στην Δευτεροβάθμια διεξάγεται χωρίς προβλήματα οπότε δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να ανοίξουν στα σχολεία καθώς η ύλη κυλάει κανονικά και τα μαθήματα παραδίδονται.

Στην απόφαση των ειδικών για τα Γυμνάσια και Λύκεια ρόλο παίζει και η έντονη κοινωνική ζωή των μαθητών καθώς άλλωστε για αυτό το λόγο  η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να τα κλείσει νωρίτερα από τα Δημοτικά καθώς, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».

Βέβαια, υπάρχει και μια μερίδα ειδικών που τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας όλων των βαθμίδων αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θεωρώντας ότι δεν έχει κανένα απολύτως εκπαιδευτικό αλλά και ουσιαστικό νόημα να επιστρέψουν οι μαθητές των Δημοτικών στα θρανία για μόλις μία εβδομάδα αφού τα σχολεία θα κλείσουν ως είθισται στις 23 Δεκεμβρίου.

Πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων

Το Υπουργείο Παιδείας θα μπορέσει να έχει καθαρή εικόνα για το άνοιγμα των σχολείων στο τέλος της εβδομάδας μετά την εισήγηση από τους ειδικούς σύμφωνα με την γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα. Μόλις γίνει η εισήγηση από πλευράς της Επιτροπής των Ειδικών στον πρωθυπουργό, θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και με διάγγελμά του την προσεχή Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των σχολείων.