Ανοιγμα σχολείων: Να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά ή όλα μαζί μετά τα Χριστούγεννα; Το επικρατέστερο σενάριο

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα γρίφο για δυνατούς λύτες καθώς οι απόψεις των ειδικών διίστανται με ορισμένους να θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα σχολεία λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι πολλοί και όσοι θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακά το άνοιγμά τους με τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία να κάνουν την αρχή και εν συνεχεία να δίνουν τη σκυτάλη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια – Λύκεια).

Τα 2 κρίσιμα ζητήματα για τον γρίφο του ανοίγματος των σχολείων

Αφενός στο μικροσκόπιο είναι τα μεγαλύτερα παιδιά και το γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κορωνοϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους περισσότερο από τους μαθητές μικρότερων ηλικιών.

Το δεύτερο σημείο αφορά στην κινητικότητα των γονέων που θα υπάρχει σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς είχε διαφανεί, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, ότι η εν λόγω κινητικότητα μπορεί να συντέλεσε στην επιδημιολογική επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών.

Παπαευαγγέλου: “Να ανοίξουν τα Δημοτικά”

Υπέρ της επαναλειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων τάχθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, λέγοντας ότι  τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

Παγώνη: “Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τον Ιανουάριο”

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά  μιλώντας στον ΣΚΑΪ  εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας

Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας τηρείται στάση αναμονής επί του θέματος  επαναλειτουργίας των σχολείων καθώς για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις αναμένουν τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών. Πάντως, οι προθέσεις του Υπουργείου αποτυπώνονται και στις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως που ανέφερε ότι “«Προτεραιότητα μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία και πρώτα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και για το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές απάντησε ότι “Ο βασικός σχεδιασμός προτάσσει στο άνοιγμα τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης όπως η εκπαίδευση, που έχει δείξει στο διάστημα, Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ότι δεν είναι εστία υπερμετάδοσης. Τα σχολεία μας είναι ασφαλή. Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα μεταξύ τους. Τηρούνται τα μέτρα και αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά. Επομένως, τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει. Μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα πέφτουν τα κρούσματα και θα μειώνεται η πίεση.

Ζαχαράκη : “Στο τέλος της εβδομάδας η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων”

Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη σύμπτυξη των διακοπών των Χριστουγέννων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.  Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες, επισήμανε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων μετά τις γιορτές και με τεστ

Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104.6, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε τα σχολεία να ανοίξουν τον Ιανουάριο, ενώ βασικό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ για τον κορωνοϊό.

5000 κρούσματα ανιχνεύθηκαν στα σχολεία

Ο κ. Τσούχλος μιλώντας για τα περιστατικά μόλυνσης που ανιχνεύθηκαν στη σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών. Την ίδια ώρα, όπως είπε, 1.000 τμήματα είχαν κλείσει λόγω κρούσματος. Μάλιστα, είναι πολλές οι απώλειες καθηγητών στη σχολική κοινότητα.

Το επικρατέστερο σενάριο

Το κυβερνητικό σχέδιο της επιστροφής στα θρανία προβλέπει το άνοιγμα των σχολείων σε 2 φάσεις. Πρώτοι θα επιστρέψουν οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Σε δεύτερο χρόνο και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια). Έχει επιλεχθεί να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, ώστε στο μεσοδιάστημα να διεξαχθούν τα στοχευμένα Rapid Test στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων ώστε να καταγραφεί η επιδημιολογική εικόνα και να δουν οι ειδικοί αν πράγματι τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν αυξημένες κοινωνικές επαφής σε σχέση με τα μικρότερα είναι σε θέση να επιστρέψουν στα θρανία.

Βέβαια, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο η Δευτεροβάθμια να επιστρέψει στη δια ζώσης διδασκαλία αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων καθώς η τηλεκπαίδευση διεξάγεται χωρίς προβλήματα οπότε δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές καθώς η ύλη κυλάει κανονικά και τα μαθήματα παραδίδονται.

Στην απόφαση των Ειδικών για τα Γυμνάσια και Λύκεια ρόλο παίζει και η έντονη κοινωνική ζωή των μαθητών καθώς άλλωστε για αυτό το λόγο  η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να τα κλείσει νωρίτερα από τα Δημοτικά καθώς, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».

Τι θα γίνει με τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μελετάται έντονα το σενάριο να συντμηθεί ο χρόνος των διακοπών των Χριστουγέννων και οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία νωρίτερα από το καθιερωμένο πρόγραμμα, δηλαδή όχι στις 8 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής αυτό το ζήτημα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς στην κυβέρνηση περιμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων η οποία εξετάζει και κωδικοποιεί όλα τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας σταθμίζοντας κατά πόσον το άνοιγμα θα μπορούσε να επιβαρύνει περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.