Αποδόθηκε για πρώτη φορά στη νομική ιστορία θάνατος παιδιού στη μόλυνση της ατμόσφαιρας!

Ένας ιατροδικαστής στο Λονδίνο μόλις έγραψε νομική ιστορία κρίνοντας, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν αιτία θανάτου ενός κοριτσιού εννέα ετών. Ο λόγος για τον Philip Barlow, ο οποίος δήλωσε πως ο θάνατος της Ella Kissi-Debrah τον Φεβρουάριο του 2013 προκλήθηκε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω σοβαρού άσθματος και έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο ίδιος είπε, ότι το παιδί εκτέθηκε σε διοξείδιο του αζώτου και ρύπανση από σωματίδια (PM) σε ποσότητα πέραν των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κύρια πηγή των οποίων ήταν οι εκπομπές από οχήματα κυκλοφορίας.

Τόνισε δε, ότι η αποτυχία μείωσης των επιπέδων ρύπανσης σε επιτρεπτά όρια συνέβαλε ενδεχομένως στο θάνατο του κοριτσιού, όπως και η αποτυχία να δοθούν στη μητέρα της πληροφορίες σχετικά με τις πιθανότητες η ρύπανση του αέρα να επιδεινώσει το άσθμα.

«Η Έλλα πέθανε από άσθμα στο οποίο συνέβαλε η έκθεση σε υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση», δήλωσε ο ιατροδικαστής σήμερα, Τετάρτη 16/12.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της Ella, οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου στο Lewisham, όπου ζούσε, υπερέβησαν τα επιτρεπτά όρια, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. «Τα επίπεδα σωματιδίων ήταν πάνω από τις οδηγίες του ΠΟΥ», είπε.

«Όλη της τη ζωή η Έλλα ζούσε πολύ κοντά σε πολύ ρυπαρούς δρόμους. Δεν έχω καμία δυσκολία να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η έκθεσή της σε διοξείδιο του αζώτου και PM ήταν πολύ υψηλή.»

Ο ιατροδικαστής είπε ότι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, και τα παιδιά και άτομα με άσθμα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε και επιδείνωσε τη συγκεκριμένη μορφή σοβαρού άσθματος της Έλα

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη του είδους της στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα παράνομα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Η μητέρα της Έλλα, Rosamund Kissi-Debrah, πρώην δασκάλα, πέρασε χρόνια προσπαθώντας να διερευνήσει τον θάνατο της κόρης της. Η επιμονή της δικαιώθηκε σήμερα, όταν ο δικαστής συμφώνησε με τα εξειδικευμένα ιατρικά στοιχεία που παρείχε η οικογένεια, σύμφωνα με τα οποία η ιδιαίτερη μορφή του οξέος άσθματος της Έλα επιδεινώθηκε από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι δικηγόροι της Kissi-Debrah υποστήριξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να καταγραφεί ως αιτία θανάτου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν προτεραιότητα τα προγράμματα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της τοξικότητας του αέρα.

Η Έλλα είχε πολλές επιληπτικές κρίσεις και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σχεδόν 30 φορές τα τρία χρόνια πριν από το θάνατό της. Η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου το 2014, ότι πέθανε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, απορρίφθηκε από το υψηλό δικαστήριο μετά από νέα στοιχεία σχετικά με τα επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κοντά στο σπίτι της.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι δικηγόροι επέκριναν έντονα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας για το ότι δεν συνεργάστηκαν για τα τοξικά του αέρα. Αυτό ισοδυναμεί με παραβίαση του άρθρου 2 του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχετικά με το δικαίωμα στη ζωή, είπαν χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστή αποτελεί «ορόσημο» και χαρακτήρισε τη ρύπανση «κρίση δημόσιας υγείας».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως επιβεβαίωσε ότι «Παραδίδουμε ένα σχέδιο 3,8 δισ. £ για τον καθαρισμό των μέσων μεταφοράς και την αντιμετώπιση της ρύπανσης των NO2 και προχωράμε σε περαιτέρω προστασία των κοινοτήτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως τη ρύπανση από PM2.5, τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων. Μέσω του ορόσημου αυτού, θέτουμε επίσης φιλόδοξους νέους στόχους για την ποιότητα του αέρα, με πρωταρχική εστίαση στη μείωση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία.»

πηγή: TheGuardian