Αποδοτικότερα τα κατεψυγμένα έμβρυα στην εξωσωματική

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν τη μητρότητα εάν βάλουν τα έμβρυά τους στον… “πάγο”. Αυτό προέκυψε από την μετα-ανάλυση 11 προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν 37.000 περιπτώσεις εγκυμοσύνης και η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστημών στο Αμπερντίν της Σκωτίας.

Στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα έμβρυα που πιστεύεται ότι είναι τα υγιέστερα εμφυτεύονται στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας λίγες ημέρες μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων στο εργαστήριο. Ωστόσο τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι καλύτερο για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε ΙVF να καταψύχουν όλα τα έμβρυά τους πριν από τη χρήση τους ώστε να επιτύχουν να γίνουν μητέρες.

Η μετα-ανάλυση των προηγούμενων μελετών απέδειξε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα αποτελούν μια πιο ασφαλή λύση τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Όπως προέκυψε, τα βρέφη που γεννήθηκαν μετά από χρήση κατεψυγμένου εμβρύου είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να γεννηθούν λιποβαρή ή πρόωρα και 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες από τη γέννηση.

Από την όλη διαδικασία, οφελείται και η μαμά καθώς βάσει στοιχείων ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών όπως η αιμορραγία ήταν τρεις φορές μικρότερος εν συγκρίσει με τις γυναίκες στις οποίες είχαν εμφυτευθεί «φρέσκα» έμβρυα και επιπλέον μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, μιας εν δυνάμει θανατηφόρας επιπλοκής με την οποία συνδέονται σε κάποιες περιπτώσεις οι φαρμακευτικές θεραπείες για την υπογονιμότητα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρα Αμπα Μαχεσβάρι τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς έρχονται να καθησυχάσουν τους φόβους σχετικά με την ασφάλεια του να καταψύχεται κάτι τόσο ευαίσθητο όσο ένα έμβρυο «Όπως είδαμε οι κυήσεις που είχαν προκύψει από κατεψυγμένα έμβρυα είχαν καλύτερη έκβαση τόσο για τις μητέρες όσο και για τα βρέφη σε σύγκριση με εκείνες που προέκυψαν μετά από μεταφορά ‘φρέσκων’ εμβρύων. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι το φρέσκο είναι πάντα το καλύτερο και έτσι τα φρέσκα έμβρυα αποτελούσαν την πρώτη επιλογή για εμφύτευση στη μήτρα».

Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους τα κατεψυγμένα έμβρυα υπερέχουν, εκτιμούν ότι προφανώς είναι και τα πιο δυνατά ώστε να αντέξουν στη διαδικασία της κατάψυξης επί αρκετούς μήνες. Παράλληλα οι ερευνητές αναφέρουν πως το γεγονός ότι η διαδικασία της κατάψυξης των εμβρύων απαιτεί χρόνο και οδηγεί όπως είναι επόμενο σε καθυστέρηση της εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα, χαρίζει χρόνο στο σώμα της γυναίκας να αναρρώσει καλύτερα από τα ισχυρά φάρμακα που χορηγούνται στην αρχή της θεραπείας για την αύξηση της παραγωγής ωαρίων.