Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Δραπέτευσαν δύο τζάγκουαρ και τα σκότωσαν

Δύο ιαγουάροι (τζάγκουαρ) που διέμεναν στον Αττικό Ζωολογικό Κήπο θανατώθηκαν από φύλακες όταν απέδρασαν από τον χώρο φύλαξής τους, ενώ το πάρκο ήταν ανοιχτό για το κοινό. Όταν διαπιστώθηκε ότι τα δύο αιλουροειδή είχαν ξεφύγει από την περιοχή τους τέθηκε σε ισχύ το πρωτόκολλο ασφαλείας, το οποίος όμως δεν προβλέπει τακτική αναισθησίας για τέτοιου είδους ζώα. Τα τζάγκουαρ κατάφεραν να δραπετεύσουν όταν μια αντιλόπη έσπασε με τα κέρατά της τη γυάλινη περίφραξη του χώρου όπου τα ζώα εκτίθενται στο κοινό.

Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο όταν ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ένας εκ των ιδιοκτητών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το επιβεβαίωσε  σε επικοινωνία του με την πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Αυτή είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε για το συμβαν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

«Αντίο Jenny και Spotty

Σήμερα το μεσημέρι περί την ώρα 14:00 οι φροντιστές διαπίστωσαν έξοδο ζώων του Πάρκου μας από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξης τους.

Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με αυτό, απομονώθηκε ο χώρος και τα εν λόγω ζώα εξουδετερώθηκαν όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, από τους φροντιστές του Πάρκου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, που ολοκληρώθηκε σε περίπου πέντε λεπτά, δεν κινδύνεψε κανένα μέλος του προσωπικού ή των επισκεπτών που βρίσκονταν στο Πάρκο.

Δυστυχώς, οι δύο μας ιαγουάροι, η Jenny και ο Spotty, δεν είναι πια μαζί μας, καθότι για τέτοιου είδους ζώα δεν προβλέπεται η τακτική της αναισθησίας».

Ιδιοκτήτης Αττικού Ζωολογικού Πάρκου: Τραγική αλλά σωστή απόφαση να θανατωθούν τα τζάγκουαρ

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ περιγράφει πώς ακριβώς δραπέτευσαν οι δύο ιαγουάροι από τον χώρο όπου φυλάσσονταν και εξηγεί γιατί θανατώθηκαν

«Εκείνη τη μέρα, μεσημέρι ήταν περίπου, εμείς φορτώναμε κάποιες αντιλόπες που θα μεταφέρονταν σε ένα ζωολογικό πάρκο στην Πάφο. Μία από αυτές μας ξέφυγε και άρχισε να τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς τον χώρο που έχουμε τα τζάγκουαρ. Εκεί υπάρχει μια τζαμαρία, την οποία φυσικά δεν είδε και καρφώθηκε πάνω της. Οι οπλές σπάσανε την τζαμαρία σε ένα σημείο, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς πρόκειται για τζάμι ασφαλείας», εξήγησε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ.

Συνεχίζοντας την περιγραφή της «απόδρασης», ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου επισημαίνει ότι, με το που άρχισε να βγαίνει από το περίκλειστο χώρο ο πρώτος ιαγουάρος, αμέσως δόθηκε σύνθημα στα γουόκι τόκι των εργαζομένων στο πάρκο «τζάγκουαρ έξω, τζάγκουαρ έξω, τζάγκουαρ έξω» και τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του πάρκου. Αυτό προβλέπει αρχικά την απομάκρυνση των επισκεπτών από το σημείο και την μεταφορά τους σε ασφαλή κλειστό χώρο και κατόπιν την παρέμβαση των ειδικών για την εξουδετέρωση του άγριου ζώου.

«Έχουμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες για να προετοιμαζόμαστε για αυτές τις περιπτώσεις. Το πρώτο μας μέλημα είναι οι επισκέπτες. Στη διάρκεια της ημέρας στο Ζωολογικό Πάρκο κυκλοφορούν από το προσωπικό μας περίπου 30 εργαζόμενοι. Όλοι έχουμε γουόκι τόκι. Πάντα κυκλοφορούν δύο άτομα που έχουν εκπαιδευτεί με χρήση όπλων και δύο κτηνίατροι».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λεσουέρ, απαντώντας σε όσα γράφοντας στα social media περί άδικης θανάτωσης των ζώων, «για ένα τζάγκουαρ, ένα λιοντάρι ή μια τίγρη, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει νάρκωση».

«Πρόκειται για δύο ζώα που δραπέτευσαν και το αναισθητικό όπλο δεν είναι επαναληπτικό, έχει μόνο ένα βελος. Η αναισθησία δεν πιάνει άμεσα, μεσολαβούν τρία τέσσερα λεπτά, στα οποία μπορεί να συμβεί το χειρότερο. Δυστυχώς η θανάτωση είναι μονόδρομος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεσουέρ.

Όπως τόνισε, η εξέλιξη αυτή ήταν τραγική γιατί αυτά τα ζώα ήταν στο πάρκο για πάνω από 12 χρόνια. Μάλιστα το μικρότερο το είχε μεγαλώσει ο ίδιος με μπιμπερό.

«Ήταν μια τραγική απόφαση αλλά ήταν η σωστή», υπογράμμισε ο κ. Λεσουέρ και συμπληρώνει: «Κάποια σχόλια στα social media είναι σωστά, όμως κάποια άλλα προέρχονται από άτομα που δεν έχουν γνώση του θέματος και νομίζουν ότι είναι εύκολο να ναρκώσεις ένα ζώο. Αν δεν τα είχαμε σκοτώσει μπορεί να είχαν σκοτωθεί κάποιοι φροντιστές»

Σκληρή απάντηση της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας στο Αττικό Πάρκο για την «εκτέλεση» των τζάγκουαρ

Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες,  , είπε ο επιχειρηματίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου .Γι αυτό, προσθέτουμε εμείς , την επόμενη φορά  που θα συμβεί κάτι παρόμοιο  κάποιο  παιδί ή παιδιά   ή ενήλικας μπορεί να μην  είναι  τόσο τυχερά .

Η Ομοσπονδία μας έχει θέσει πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές  το θέμα της ασφάλειας του κόσμου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο  και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κοινό  που το επισκέπτεται , αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω .Εξάλλου πολύ συχνά στην παγκόσμια ειδησεογραφία βλέπουμε τέτοια  περιστατικά , που άγρια ζώα εκφεύγουν της προσοχής  των διαχειριστών- βασανιστών τους  και σκοτώνουν είτε τους ίδιους είτε  άλλους ανύποπτους επισκέπτες .

Το καμπανάκι όμως αυτή τη φορά κτύπησε  και στη Ελλάδα και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα .Οι διαχειριστές των άγριων ζώων στο Αττικό απέδειξαν , ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσσογόνο κατάσταση  άγρια ζώα .

Ας το σκεφτούν καλά οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που παρά την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας κατά χιλιάδες οδηγούν τους μικρούς μαθητές στο Δελφινάριο και στον Ζωολογικό  κατ ευφημισμόν Κήπο του Αττικού , επίσης κατ ευφημισμόν Πάρκου .

Ας σκεφτούν καλά επίσης τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος , Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και Παιδείας τα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα  στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που κατ επανάληψη η Ομοσπονδία μας έχει θέσει .Οκτώ ζώα  έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στο Αττικό Πάρκο ή οκτώ είδαν το φως της δημοσιότητας και έτσι  το πληροφορηθήκαμε .

Ημερομηνία ανάρτησης της είδησης της θανάτωσης των δύο τζάγκουαρ  στο site  του Αττικού Πάρκου δεν υπάρχει .Το  θέμα έγινε γνωστό  πριν δύο ημέρες μετά την διαρροή της είδησης  απο ακτιβιστές φιλόζωους Έλληνες και ξένους . Τυχαίο; Το ίδιο είχε συμβεί και με τους θανάτους των 6 δελφινιών .Σύμπτωση;

Για τη τήρηση του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου  θανάτωσης των ζώων  μίλησε ο Γάλλος επιχειρηματίας αλλά δεν μας είπε  ποιο είναι αυτό το πρωτόκολλο πολύ περισσότερο  , όταν στις  δικές του δηλώσεις στα ΜΜΕ  ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για το κόσμο . Γιατί θανάτωσε τότε τα δύο και μάλιστα επαπειλούμενου είδους ζώα  αντί να ακολουθήσει την μέθοδο της ακαριαίας αναισθητοποίησης αφού δεν υπήρξε κίνδυνος ;

Mε επιστολές της η Π.Φ.Π.Ο στα συναρμόδια υπουργεία θα ζητήσει να πάρουν θέση για όσα έγιναν ή γίνονται στα Αττικό Πάρκο . Όσον αφορά την πλευρά του κατά πόσο είναι ηθικό να αιχμαλωτίζεις , φυλακίζεις , βασανίζεις  περήφανα άγρια ζώα που το φυσικό τους περιβάλλον είναι τα τροπικά δάση και οι ωκεανοί προκειμένου να γεμίζουν οι τσέπες των επιχειρηματιών υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης του κοινού για την άγρια ζωή η Ομοσπονδία μας έχει αναφερθεί πολλές φορές .Αποδεικνύεται  για ακόμη φορά  η αθλιότητα  που κρύβεται πίσω από τις βιτρίνες των επιχειρήσεων ζωολογικών κήπων. Ζώα φυλακισμένα, ως εγκληματίες, προς έκθεση στο κοινό με μοναδικό σκοπό το κέρδος της επιχείρησης

Οι ζωολογικοί κήποι  είναι οι μόνες φυλακές όπου ΟΛΟΙ οι έγκλειστοι είναι ΑΘΩΟΙ! 
Πραγματικά λυπούμαστε για τον τόσο άδικο και τραγικό χαμό των δύο αυτών ζωών. Η δική μας θλίψη μας είναι πραγματική και όχι γιατί χάθηκαν εκθέματά και άρα έσοδα από την επιχείρηση

.Αντίο Jenny και Spotty.

Σας απογοητεύσαμε… όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ελευθερία των αδελφών σας.