Αυτή είναι η μοναδική κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών

Πνευμονία: Η κυριότερη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των 5

Η πνευμονία δεν είναι απλή υπόθεση: Παρόλο που πρόκειται για ιάσιμη ασθένεια, η οποία συνήθως μπορεί να προληφθεί, τα δεδομένα είναι απογοητευτικά. Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε 25 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένα παιδί πεθαίνει από πνευμονία! Και η επιδημία του κορωνοϊού αναμφίβολα χειροτέρεψε την κατάσταση παιδιών και ενηλίκων.

Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό όπως η ιλαρά και ο κοκίτης. Αν και η παγκόσμια κάλυψη για τα εμβόλια κατά των ασθενειών αυτών είναι 85% για την κάθε μία, τα φτωχότερα παιδιά συχνά παραμένουν απροστάτευτα.

Τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά καίνε ξύλα, κοπριά, άνθρακα και άλλα στερεά καύσιμα για μαγείρεμα ή θέρμανση, σε ανεπαρκώς αεριζόμενες φωτιές και σόμπες. Έτσι εκθέτουν τα παιδιά σε υψηλό κίνδυνο πνευμονίας από τη ρύπανση του αέρα των σπιτιών. Τα συνωστισμένα σπίτια συμβάλουν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα πνευμονίας στην παιδική ηλικία.

Η τεράστια σημασία της πρόληψης για την προστασία των παιδιών

Η πνευμονία από στρεπτόκοκκο και η αιμοφιλική γρίπη τύπου b είναι δύο σημαντικές αιτίες της βακτηριακής πνευμονίας που μπορεί να προληφθεί μέσω των εμβολίων PCV και Hib.

Άλλα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν: καθαρό οικιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλούς πόσιμου νερού και βελτιωμένων εγκατστάσεων υγιεινής, αδιάλειπτη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και επαρκή διατροφή για τις μητέρες και τα παιδιά, όπως ο μητρικός θηλασμός και συμπληρώματα διατροφής. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης πνευμονίας κατά 23%. Συνήθως, όμως, δεν ασκείται επαρκώς στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως μεταξύ των φτωχών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευσε σήμερα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γράφημα, το οποίο παρουσιάζει την κατάσταση αυτή τη στιγμή:

Διαβάστε ακόμα:

Μακρή: “Δεν θα κλείσουν τα σχολεία – Τα παιδιά δεν κολλούν πάντα στο σχολικό περιβάλλον”