Αυτό είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο που πρέπει να στολίσουν φέτος όλες οι ψηφιακές τάξεις

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τον εορτασμό των φετινών Χριστουγέννων που φέτος θα είναι τελείως διαφορετικά από όλα όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα και μικροί μεγάλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Ένα από τα παράπονα των μικρών παιδιών που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά είναι ότι φέτος λόγω τηλεκπαίδευσης δεν κατάφεραν να στολίσουν με τις όμορφες χριστουγεννιάτικες κατασκευές τους τις τάξεις τους, δεν στόλισαν παραδοσιακά το χριστουγεννιάτικο δεντράκι και γενικότερα δεν βιώνουν τη μαγεία των Χριστουγέννων παρέα με τους συμμαθητές τους όπως συνήθιζαν.

Το μάθημα στις ψηφιακές τάξεις είναι κάπως ψυχρό, πολλά παιδάκια που δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση απουσιάζουν και οι χειροτεχνίες δεν είναι εύκολες υπό τέτοιες συνθήκες.

«Το δέντρο της φροντίδας και της αγάπης στην τάξη μας»

Το εργαστήρι Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ θέλοντας να σταθεί στο πλευρό της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας που προσπαθεί να συνεχίσει το έργο της εκπαίδευσης σε πρωτόγνωρες συνθήκες εμπνεύστηκε και προτείνει μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα που θα δώσει στους μαθητές τη χαρά των γιορτών ακόμα και εξ αποστάσεως.

Η πρότασή τους απλή, εύκολη και ταυτόχρονα σημαντική καθώς μέσω αυτής καλούνται οι μαθητές να αναπολήσουν ευχάριστες στιγμές που βίωσαν εντός της τάξης, να αναλογιστούν πόσο γενναιόδωροι είναι που είναι υγιείς οι ίδιοι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να δώσουν υπόσχεση ότι τα επόμενα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουν όλοι μαζί αγαπημένοι.

Εσείς θα στολίσετε την ψηφιακή σας τάξη;

Βασική φιλοσοφία του “Δέντρου της φροντίδας και της αγάπης στην τάξη μας” είναι οι μαθητές να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να ανοίξουν την καρδιά τους και να μοιραστούν ευχές γεμάτες ελπίδα και αισιοδοξία για τον ερχομό της νέας χρονιάς. Ο στολισμός αυτού του πρωτότυπου και άκρως συμβολικού δέντρου θα γίνει μέσω ευχάριστων αναμνήσεων που θα καταγραφούν σε ένα κλασικό σκίτσο δέντρου:

– κάτι που θυμόμαστε από τη φετινή χρονιά στην τάξη μας (σε σχέση με τους/τις
συμμαθητές/τριές μας) και μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον,

– κάτι που μας δίνει δύναμη αυτές τις μέρες,

-κάτι που κάναμε για κάποιον άλλον άνθρωπο(φίλο/συμμαθητή/τρια /οικογένεια), για να αισθανθεί καλύτερα ή κάποιος άλλος έκανε για εμάς,

-κάτι, για το οποίο είμαστε ευγνώμονες τη φετινή χρονιά,

-τι θα θέλαμε να πούμε στην οικογένειά μας/σε αγαπημένους μας ανθρώπους,

– τι θα θέλαμε να πούμε στους δασκάλους/καθηγητές μας,

-όμορφες στιγμές που θυμόμαστε με αγαπημένους μας ανθρώπους,
-ευχή/μήνυμα αισιοδοξίας για την τάξη μας,

– ευχές για τη νέα χρονιά.

Αν σας άρεσε αυτή η ιδέα και θέλετε να την εφαρμόσετε σε πρώτη φάση στην ψηφιακή και εν συνεχεία στη φυσική σας τάξη δεν έχετε παρά να πατήσετε ΕΔΩ

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!