Αυτό το δημόσιο σχολείο στην Αττική έχει μεταμορφωθεί σε εκπαιδευτική όαση χάρη στο Σύλλογο Γονέων!

Μέσα από την στήλη μας “Τα Νέα των Σχολείων” αναδεικνύουμε καθημερινά τις καλές δράσεις σχολείων, πρακτικές που πάνε ένα βήμα μπροστά τον χώρο της εκπαίδευσης, πρωτότυπα μαθητικά προγράμματα αλλά και καινοτόμες πρωτοβουλίες που αξίζει να υιοθετηθούν από τα σχολεία.

Το εξαιρετικό παράδειγμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου

Ένας από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων που έχουμε ξεχωρίσει για τις δράσεις του, την ενεργό και αδιάκοπη στήριξη της μαθητικής κοινότητας είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου.

Κατά κοινή ομολογία είναι ο Σύλλογος Γονέων είναι αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο του διδακτικού προσωπικού για ποιοτική και αναβαθμισμένη παιδεία.

Υπάρχει παιδί που δεν απολαμβάνει το παιχνίδι στη φύση;

Μετά την ανακαίνιση των τουαλετών που κατά γενική ομολογία εντυπωσίασαν όσους τις είδαν (μπορείτε να δείτε εδώ το αποτέλεσμα) ανέλαβαν την πρωτοβουλία να φτιάξουν παγκάκια στο προαύλιο. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν και ορισμένα μαθήματα στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς ελέω καλοκαιρίας υλοποιήθηκαν σε αυτή τη φανταστική πράσινη γωνιά.

Όπως δήλωσαν αποκλειστικά στο Infokids.gr εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του σχολείου “Με τα παγκάκια που φτιάξαμε τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες παρατηρούν και ανακαλύπτουν το φυσικό περιβάλλον, επικοινωνούν με τους συνομηλίκους τους, εμπλέκονται σε ομαδικές εργασίες, αναζητούν τρόπους επίλυσης προβλημάτων, χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη και φυσικά διασκεδάζουν παίζοντας.

Φιλοσοφία του 1ου Δημοτικού σχολείου Διονύσου είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην πράξη. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το μεγαλείο της φύσης οδηγούνται στην κατανόηση και τον σεβασμό του φυσικού κόσμου. Η φύση, το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο, αξιοποιείται ως πεδίο ανάπτυξης και παροχής ερεθισμάτων για μάθηση, ανακάλυψη και παιχνίδι.”

Η αναβάθμιση του σχολείου με τις νέες ταπετσαρίες  σε πόρτες και κοινόχρηστους χώρους 

Η όρεξη του Συλλογου Γονέων για όμορφες και δημιουργικές πρωτοβουλίες είναι αδιάκοπη και κάπως έτσι αποφασίστηκε η τοποθέτηση ταπετσαρίας στις πόρτες και τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου, προκειμένου να αποκτήσουν καινούργιο ύφος και νέα πνοή. Εδώ και λίγες μέρες  με την βοήθεια της εταιρίας House Art οι πόρτες αναβαθμίστηκαν, φιλοξενώντας εμβληματικές φράσεις και λόγια σπουδαίων ανθρώπων.

Οι χώροι ανανεώθηκαν και το περιβάλλον έγινε πιο φρέσκο και λιγότερο βαρύ.Για τους τοίχους επιλέχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς εικόνες από ζώα της ζούγκλας και της θάλασσας. Τις πόρτες κοσμούν σπουδαίες προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Στόχος ήταν η απομάκρυνση από τις παρωχημένες και πολυκαιρισμένες επιφάνειες.

Οι καλαίσθητες ταπετσαρίες με τα σπουδαία μηνύματα και τις εμβληματικές φράσεις που φιλοξενούν   δεν περιορίζονται μόνο στην αισθητική καλλιέργεια των μαθητών αλλά και στην πνευματική τους, καθώς ορισμένες εξ αυτών αποτυπώνουν σπουδαία μαθήματα ζωής και φιλοσοφημένα νοήματα που αν τα κάνουν κτήμα τους και τα εφαρμόσουν στη ζωή τους μόνο κερδισμένα θα βγουν. Παρατηρώντας αυτές τις εικόνες καθημερινά τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πραγματική έννοια της εκπαίδευσης που δεν είναι άλλη από την ουσιαστική παιδεία και την καλλιέργεια του πνεύματος.

Tο σχολείο στολίδι που ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες με αποφθέγματα για τη γνώση και τη ζωή