«Το παιδί ούρλιαζε από πόνους» – Αναβιώνει η υπόθεση θανάτου του 9χρονου Δημήτρη που έπεσε με το ποδήλατο

Aναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση του μικρού Δημήτρη ο οποίος πέθανε το 2017 μετά από ατύχημα που είχε με το ποδήλατό του στη Λαμία. Στις 17 Ιανουαρίου 2023, στην δικαστική αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας αναβίωσε η υπόθεση του μικρού Δημήτρη ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχιστεί με κατηγορούμενους τον θεράποντα γιατρό του μικρού Δημήτρη, αλλά και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, εκεί όπου πήγε πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του ο 9χρονος έμεινε τρεις ημέρες μέχρι που τον έστειλαν στο νοσκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού στην Αθήνα και κατέληξε.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο γιατρός του νοσοκομείου Λαμίας που εξέτασε και χειρούργησε τον άτυχο εννιάχρονο κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ ο τότε διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, ο τότε διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ο διάδοχός του, κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως, κατ’ εξακολούθηση, καθώς παρέλειψαν να ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο από το θάνατο του Δημήτρη έφυγε από τη ζωή και η 14χρονη Ιωάννα Κουτσοπάνου η οποία μπήκε στο χειρουργείο του νοσοκομείου Λαμίας για αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας όμως είχε ρήξη στομάχου και πέθανε από περιτονίτιδα. Η Ιωάννα είχε μείνει στη Λαμία πάνω από 12 ώρες όταν μεταφέρθηκε στη Λάρισα όπου κατέληξε.

Οι γονείς βρέθηκαν στη δίκη στο πλευρό των γονιών του Δημήτρη, ενώ στην υπόθεσή τους εμπλέκεται ο ίδιος γιατρός ως κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας

Μιλώντας στο protothema.gr η μητέρα του 9χρονου Δημήτρη, Αθανασία ανέφερε ότι εδώ και πεντέμισι χρόνια έχουν κάνει πέντε αναφορές στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) αλλά και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον τότε υπουργό Υγείας, χωρίς να γίνεται κάτι.

«Κανείς δεν έκανε κάτι για τον Δημήτρη. Το 2021, τέσσερα χρόνια μετά έπρεπε να δούμε το πόρισμα των επιθεωρητών το οποίο παρέπεμψε τον κατηγορούμενο γιατρό, ο οποίος ακόμη θα ήταν στη θέση του.

Αυτός θεωρεί ότι όλα τα έκανε σωστά αλλά το παιδί μας έφυγε από τη ζωή. Και όλοι οι κατηγορούμενοι προσπαθούν τόσα χρόνια να συγκαλύψουν τις ευθύνες για να μην τιμωρηθεί ο υπεύθυνος. Και τίθεται και ένα σοβαρό ερώτημα.

Μάρτυρες υπεράσπισής του είναι ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Φθιώτιδας και μέλη του ιατρικού συλλόγου. Αυτοί πάνε με τη θεσμική τους ιδιότητα για να καταθέσουν.

Ως μέλη του πειθαρχικού οργάνου δηλαδή που πρέπει να ελέγξει τον γιατρό; Άρα έχουν βγάλει και την απόφαση τους σωστά;» αναρωτιέται η μητέρα του 9χρονου Δημήτρη η οποία κατά την κατάθεσή της στην αρχή της δίκης πριν από δυο εβδομάδες περίπου ανέφερε ότι ανέφερε πως ο άντρας της μετέφερε απευθείας τον γιο τους στο νοσοκομείο Λαμίας, έπειτα από το περιστατικό με το ποδήλατο, όπου χτύπησε την κοιλιά του με το τιμόνι.

«Για τρεις ημέρες δεν έκαναν τίποτε στο νοσοκομείο και ο γιατρός μας έλεγε ότι όλα είναι καλά. Το παιδί πονούσε και ούρλιαζε από τους πόνους και συνέχεια μου έλεγε ότι φοβάται. Του αφαίρεσαν 30 εκατοστά από το έντερό του και δεν κατάλαβαν την τρύπα ενώ είχαν γίνει εξετάσεις. Μετά από τρεις ημέρες το έστειλαν στην Αθήνα για να πεθάνει»,

κατέθεσε η μητέρα η οποία τόνισε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος γιατρός τους καθησύχαζε και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Μας έλεγε ότι ο Δημήτρης θα μεγαλώσει και θα ζήσει τη ζωή του. Ούτε λέξη για περιτονίτιδα και σήψη. Αυτός δεν πρέπει να χειρουργεί. Πήγαμε στην Αθήνα μας περίμεναν 7 γιατροί στα επείγοντα και μέσα σε πέντε λεπτά το παιδί μας μπήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το μόνο που μου είπαν ήταν ότι το παιδί μου πέθανε».

Αλλά και κατά τη διακομιδή του από τη Λαμία στην Αθήνα η μητέρα κατέθεσε ότι το παιδί της είχε πυρετό και είχαν δώσει μικρές γάζες και χαρτί κουζίνας σε ειδικευόμενη για να τα βρέχει και να τα βάζει ως επιθέματα στο μέτωπο του παιδιού για να πέσει ο πυρετός! 

«Ο πυρετός είχε φτάσει τους 41 βαθμούς, και είχαν δώσει σε μια ειδικευόμενη που είχε αναλάβει την ίδια ημέρα για πρώτη φορά στο νοσοκομείο υπηρεσία για να βρέχει τις γάζες και τα χαρτιά και να τα χρησιμοποιεί ως επιθέματα στο μέτωπο του παιδιού, προκειμένου να πέσει ο πυρετός. Δεν υπήρχε σεντόνι για να σκεπαστεί το παιδί, δεν υπήρχε ούτε θερμόμετρο, ούτε οξυγονόμετρο, δεν υπήρχε τίποτα».

Το χρονικό της υπόθεσης

Τον Ιούλιο του 2017, o 9χρονος έπεσε με το ποδήλατό του στην πλατεία του Αναβρα Φθιώτιδας όπου παραθέριζε με τους γονείς του. Παρότι o τραυματισμός δεν ήταν σοβαρός εντούτοις, η χαρά δεν άργησε να μετατραπεί σε θρήνο και η οικογένεια να βυθιστεί στο πένθος.

Αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λαμίας. Οι γιατροί, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, δεν διαπίστωσαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, αλλά κράτησαν το παιδί στην Παιδιατρική μονάδα για παρακολούθηση. Η υγεία του επιβαρύνθηκε τις επόμενες μέρες με τους γιατρούς να προχωρούν σε εσπευσμένη χειρουργική επέμβαση, καθώς φέρεται να είχε υποστεί ρήξη εντέρου. Πιθανότητα χτυπήθηκε από το τιμόνι του ποδηλάτου του πέφτοντας.

Η μετεγχειρητική πορεία του δεν εξελίχθηκε ομαλά, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όπου εισήχθη στη ΜΕΘ και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα.

H συγκλονιστική περιγραφή του θείου του 9χρονου

Ο θείος του 9χρονου τότε είχε καταγγείλει όσα απίστευτα είχαν συμβεί και είχαν ως συνέπεια να κοπεί τόσο άδοξα το νήμα της ζωής του παιδιού  «Ζητάμε εισαγγελική παρέμβαση γιατί το παιδάκι χειρουργήθηκε τη Δευτέρα το πρωί και όλα ήταν μια χαρά. Βγήκε ο γιατρός και μας είπε ότι του αφαίρεσαν 20 εκατοστά από το έντερό του, γιατί δεν δούλευε και ότι πάνε όλα καλά. Μάλιστα, μας είπε ότι το εντεράκι του θέλει ένα 3μηνο-4μηνο να επανέλθει».

«Κατά τις 3 τη νύχτα έκανε πράσινο εμετό και από ό,τι μας είπαν άλλοι γιατροί που ρωτήσαμε, αυτό ήταν ένδειξη ότι ή δεν είχε καθαριστεί καλά ή έπρεπε εκείνη την ώρα να ανοίξουν ξανά το παιδί. Στις 6 το πρωί ανέβασε 39 πυρετό.

Στις 9 που πήγα στο νοσοκομείο ακόμα ο γιατρός δεν είχε έρθει. Πήρα έναν φίλο γιατρό που έχω στην Αθήνα και μου είπε ότι ο πυρετός αυτός είναι κακός, μήπως κόλλησε καμία λοίμωξη. Μάλιστα,ο γιατρός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση της υγείας του παιδιού και όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο συνιστά να μεταφερθεί στην Αθήνα, αποκρίθηκε ότι θα είχε καλύτερη παρακολούθηση».

«Το παιδί έλεγε πάμε να φύγουμε και του έλεγα, κάτσε να γίνεις καλά και θα πάμε πάλι να κάνουμε ποδήλατο. Δεν το έχω πιστέψει ακόμη ότι έφυγε», καταλήγει φορτισμένος.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Η ατάκα του καθηγητή στην μαθήτρια “‘αναψε φωτιές” – Η καταγγελία για παρενόχληση και η αποχή των συμμαθητών

Τραγωδία στη Σπάρτη: Νεκρό 5χρονο κοριτσάκι – Μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο

Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η Χώρα των Πουλιών» στο Θέατρο Κνωσός (5/2)