Δ. Αθηναίων: Προσεχώς δημιουργία δομής κοινωνικής κατοικίας για μονογονεϊκές οικογένειες στα Σεπόλια

Δομή στέγασης για μονογονεϊκές οικογένειες που είναι άστεγες ή βρίσκονται σε κίνδυνο να μείνουν χωρίς στέγη δημιουργεί ο δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με μεγάλες ανθρωπιστικές και εθελοντικές οργανώσεις και φορείς.

Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της Catholic Relief Services (CRS), με τη υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Κάριτας Ελλάς. Πρόκειται για πολυκατοικία 5 ορόφων στα Σεπόλια, στην οποία θα φιλοξενηθούν 20 άστεγες μονογονεϊκές οικογένειες του Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας. Παράλληλα, υπογράφηκε Συμφωνητικό Συνεργασίας με την Κάριτας Ελλάς, για τη στήριξη των οικογενειών αυτών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας.

Πολύτιμη χαρακτήρισε τη συμβολή στη στήριξη ευπαθών οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της αστεγίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι στόχος της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Αθηναίων είναι η ομαλή επανένταξη των οικογενειών αυτών στην κανονικότητα και όχι η ιδρυματοποίησή τους.

Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο Mark Da Silva, περιφερειακός διευθυντής της Catholic Relief Services (CRS) Βαλκανίων, ο υπεύθυνος του γραφείου της CRS Ελλάδας Josh Kyller, ο βοηθός αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Giovanni Lepri και η Ελισάβετ Ιουστινιανού, Γενική Γραμματέας της Κάριτας Ελλάς. Εκ μέρους του δήμου Αθηναίων η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη, ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης Λευτέρης Παπαγιαννάκης, και η αντιδήμαρχος της Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας Αμαλία Ζέπου.

Σημειώνεται ότι στο Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας (Δ.Κ.Κ.), από τον Απρίλιο του 2014 έως σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 62 οικογένειες, 196 άτομα, σε τρεις δομές και 11 μεμονωμένα διαμερίσματα. Τα κριτήρια επιλογής των οικογενειών ορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δικτύου, ενώ την τελική απόφαση ένταξης αναλαμβάνει Διαπαραταξιακή Επιτροπή Αξιολόγησης, έπειτα από εισήγηση της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Αθηναίων.

Στο κτίριο στα Σεπόλια, στα 10 διαμερίσματα θα φιλοξενηθούν 20 μονογονεϊκές οικογένειες, δηλαδή δύο ανά διαμέρισμα. Η συγκεκριμένη ομάδα στόχου, προτιμήθηκε αποβλέποντας τόσο στην ανάγκη ύπαρξης ομοιογένειας στην συγκεκριμένη δομή, όσο και στην ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων αλληλοϋποστήριξης των ευάλωτων αυτών οικογενειών.