«Δε γίνεσαι εκπαιδευτικός από το σπίτι κι ας έχεις 500 πτυχία»: Καυστικός ο Γαβρόγλου για τις προσλήψεις στα σχολεία

Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τον διορισμό 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.  Ο υπουργός Παιδείας ήδη έχει κάνει την εκτίμηση ότι ο αριθμός των υποψηφίων εκπαιδευτικών για τις 15.000 θέσεις θα ανέλθει στις 150.000. Συγκεκριμένα ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι εντός του Μαρτίου θα γίνει η προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ και θα ανοίξει το σύστημα κατάθεσης δικαιολογητικών για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, για το σχολικό έτος 2019-2020.Ε πιπλέον, θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα κατοχυρώνει τις 5.250 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021.

Με αφορμή την εξαγγελία για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας σε εκπαιδευτική επίσκεψη του στη Φλώρινα, ρωτήθηκε για το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί  προτίθενται να δηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων Ειδικής Αγωγής εκμεταλλευόμενοι τυχόν προϋπηρεσία που έχουν στην γενική και αν θεωρεί ότι τέτοιου είδους κινήσεις είναι σωστές για την μοριοδότηση στην προϋπηρεσία».

Η επίμαχη ερώτηση για την προϋπηρεσία εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής

Ειδικότερα η ερώτηση που του υπεβλήθη ήταν : «Σχετικά με τη μεταφορά της προϋπηρεσίας της γενικής στην ειδική αγωγή. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί της ειδικής εκπαίδευσης που έχουν προϋπηρεσία μόνο στη γενική ή σχεδόν μηδενική στην ειδική αγωγή. Δεν πιστεύετε ότι αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το γενικότερο ύφος του νόμου ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία και μοριοδότηση στην προϋπηρεσία»;

«Δε γίνεσαι εκπαιδευτικός από το σπίτι κι ας έχεις 500 πτυχία»

Και ο Υπουργός απάντησε με μια δήλωση που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινότητα των εκπαιδευτικών «Η ισορροπία είναι ανάμεσα στην εξειδίκευση και στο γενικό χαρακτηριστικό ότι όλοι είμαστε εκπαιδευτικοί και επίσης η προϋπηρεσία δεν μετράει από την αρχή, μετρά από τότε που έχει κάποιο προσόν για αυτή την προϋπηρεσία. Άρα το άτομο αυτό, ως εκπαιδευτικός , έχει και αυτή τη γνώση, και την εμπειρία την εκπαιδευτική. Η εμπειρία η εκπαιδευτική είναι κάτι κοινό σε όλους, ανεξαρτήτως ειδικότητας…». Kαι συνέχισε» Όταν λέει το σύνταγμα ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο επάγγελμα, πρέπει να δούμε ποια είναι τα προσόντα που έχουν αυτοί οι πολίτες.

Είναι δυνατή η ερμηνεία που λέει ότι η προϋπηρεσία μπορεί να θεωρηθεί και ως προσόν, διότι κομπιούτερ από το σπίτι σου μπορείς να μάθεις και να αποκτήσεις μεγάλη εμπειρία, εκπαιδευτικός από το σπίτι σου δεν μπορείς να γίνεις 500 πτυχία και να έχεις. Άρα η προϋπηρεσία έχει μια ιδιόμορφη ισοδυναμία με τα πτυχία».