Drag Queen Story Hour_Αthens Chapter: Η ανατρεπτική πρόταση του Φεστιβάλ Αθηνών για τα παιδιά

Από τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για τα παιδιά, υπάρχει μία που διεκδικεί επάξια δάφνες πρωτοτυπίας και… αντισυμβατικότητας!

Ο λόγος για το Drag Queen Story Hour, το οποίο θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου στο κτίριο της Πειραιώς 260 και στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και να δώσει απαντήσεις στα παιδιά σε ζητήματα διαφορετικότητας, αλληλεγγύης και σεβασμού προς το διαφορετικό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σελίδα του Φεστιβάλ, απαντώντας στην χρησιμότητα ενός τέτοιου προγράμματος:

«Η εξοικείωση των παιδιών με την έννοια της ρευστότητας του φύλου συνεισφέρει στη δημιουργία ενός κόσμου ασφαλή και δημοκρατικού, όπου η διαφορά είναι δικαίωμα και οι σχέσεις βασίζονται στην αποδοχή, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη. Προγράμματα τέτοιου τύπου είναι όχι μόνο κατάλληλα αλλά και απαραίτητα, αφού μειώνουν το φόβο απέναντι στο διαφορετικό και θέτουν τις βάσεις για την ελεύθερη έκφραση του ατόμου.

Παιδιά και γονείς μπορούν να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες που αψηφούν τις αυστηρές ταξινομήσεις των φύλων και να φανταστούν έναν κόσμο, στον οποίο οι άνθρωποι ντύνονται όπως ακριβώς θέλουν και εκφράζουν με χαμόγελο και τραγούδι τον χαρακτήρα τους, ένα κόσμο στον οποίο η μεταμφίεση και το παραμύθι αποκτούν ζωή και η φαντασία γίνεται δημιουργία και πραγματικότητα.

Θέτουμε ως στόχο την πρώιμη ευαισθητοποίηση γι’ αυτό και απευθυνόμαστε σε μικρές ηλικίες, αφού θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η έκθεση στην ποικιλομορφία για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την πρόληψη φαινομένων όπως το bullying και ο ρατσισμός.»

Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμα λόγος, τον οποίον περιγράφει σε συνέντευξη που έδωσε στο propaganda.gr η εμπνευστής του προγράμματος, κ. Δώρα Ανδρουλιδάκη: «Ειδικά στην Ελλάδα, η επαφή  με τέτοια προγράμματα και η ευαισθητοποίηση καθίσταται περισσότερο επιτακτική από ποτέ μετά την πρόσφατη  δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και την ομοφοβική στάση που διαπιστώθηκε ότι χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.»

Έτσι, στις δύο συναντήσεις που θα γίνουν, οι drag queens Imiterasu και Holly Grace θα αφηγηθούν στα παιδιά ιστορίες που τα προτρέπουν να σκεφτούν ελεύθερα και να διαχωρίσουν τις φυσικές ταυτότητες που σχετίζονται με τη βιολογία από τις κοινωνικές που καθορίζονται από το περιβάλλον που συνιστούν οι άνθρωποι γύρω τους.

Τα βιβλία που θα επιστρατευτούν στις αφηγήσεις, περιλαμβάνουν τα: Πώς να είσαι λιοντάρι του Εd Vere, Ξεχωρίζω και σφυρίζω του Rob Biddulph, Τα φτερά του Νόρμαν του Tom Percival, Έχασα το χρώμα μου και ψάχνω να το βρω της Λίζας Βαρβόγλη, Ιmagine του John Lenon σε μετάφραση Φοίβου Δεληβοριά.

Όσο για τους γονείς, οι οποίοι ενδεχομένως να προβληματίζονται ως προς το τι έχει να προσφέρει ένα τέτοιο πρόγραμμα στα παιδιά τους, η κ. Ανδρουλιδάκη στην ίδια συνέντευξη που αναφέραμε παραπάνω απαντά: «Οι γονείς που πιστεύουν πως η κοινωνία δεν χαρακτηρίζεται από ομοιογένεια, αλλά αναγνωρίζουν την ύπαρξη του διαφορετικού μπορούν να έρθουν να το γιορτάσουμε μαζί στο Φεστιβάλ Αθηνών. Ως γονέας θεωρώ καθήκον μου να παρέχω στο παιδί μου ποικίλα ερεθίσματα, αντιπροσωπευτικά όχι μόνο της κυρίαρχης κοινωνικής ομάδας, θεωρώ απαραίτητη την επαφή με άτομα και έργα λογοτεχνίας που καταρρίπτουν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις. Δεν θέλω να δώσω στο παιδί μου την λανθασμένη εντύπωση πως η κοινωνία είναι ομοιογενής, αφού μια τέτοια πεποίθηση είναι επικίνδυνη.»

Η είσοδος για το πρόγραμμα είναι ελεύθερη με δελτίο συμμετοχής.

Μάθετε περισσότερα εδώ.