ΕΦΕΤ: Δείτε ποιο τρόφιμο ανακαλεί – Βρέθηκε το μικρόβιο της λιστέρια

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) για την διακίνηση στην Ελλάδα χαβιαριού προέλευσης Γερμανίας, το οποίο διαπιστώθηκε ότι είναι επιμολυσμένο με τον παθογόνο μικροοργανισμό «Listeria monocytogenes».

Συγκεκριμένα πρόκειται για το προϊόν «Balik Pearls, Eggs of Salmon» της εταιρείας «Caviar House & Prunier City GmbH» σε συσκευασία των 100 g, με ημερομηνία λήξης 31/12/2023.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αποτυπώνεται κατωτέρω) να μην το καταναλώσουν.

Δείτε το κείμενο της ανάκλησης εδώ

Τι είναι το μικρόβιο Listeria monocytogenes – Πώς να προστατευτείτε

Η λοίμωξη από λιστέρια (Listeria monocytogenes – βακτηριδιακός παθογόνος μικροοργανισμός που εκδηλώνεται ως ενδοκυτταρικό παράσιτο) εκδηλώνεται κυρίως από την κατανάλωση ακατάλληλων επεξεργασμένων κρεάτων και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι υγιείς άνθρωποι σπάνια ασθενούν από, αλλά η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τα αγέννητα μωρά και νεογνά. Η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της μόλυνσης από λιστέρια.

Συμπτώματα

Εάν έχετε αναπτύξει μια λοίμωξη λιστέρια, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:

  • Πυρετό
  • Μυϊκούς πόνους
  • Ναυτία
  • Διάρροια

Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν λίγες ημέρες αφότου έχετε φάει κάποια μολυσμένη τροφή, αλλά μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο μήνες πριν από τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης.

Αν η λοίμωξη από λιστέρια εξαπλωθεί στο νευρικό σας σύστημα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Στραβολαίμιασμα
  • Σύγχυση
  • Απώλεια της ισορροπίας
  • Σπασμούς

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι που φάγατε ήταν μολυσμένο και έχετε πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία ή διάρροια, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Εάν αντιμετωπίζετε υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, ή ευαισθησία στο φως, ζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της λοίμωξης από λιστέρια.

Διαβάστε επίσης:

Hellenic Train: Έκπτωση 50% σε φοιτητές και νέους έως 25 ετών για ταξίδια Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα

Έκκληση για αίμα και αιμοπετάλια για τον Σόλωνα που νοσηλεύεται στην Παιδιατρική Ογκολογική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ

Γιατί ξαναμπαίνει στο μικροσκόπιο του «Φως στο Τούνελ» το θρίλερ του μικρού Άλεξ στη Βέροια;