«Είμαι μόνη μαμά και θέλω να χαρίσω τα καλύτερα Χριστούγεννα στα παιδιά μου»

Έμεινε μόνη με τα παιδιά της, έπρεπε να ξανασταθεί στα πόδια της για να μπορέσει να μην τους στερήσει τίποτα. Αυτή η μαμά, όπως και δεκάδες άλλες στη θέση της, έκανε το αυτονόητο.

Μία ιστορία θάρρους από μία μητέρα που ήταν βράχος για τα παιδιά της και θέλει για εκείνα το καλύτερο, αυτές τις χριστουγεννιάτικες ημέρες.

«Ήμουν μία μαμά που έμενε σπίτι, που δεν συνεισέφερε στο εισόδημα της οικογένειας για πάνω από 13 χρόνια. 

Συνήθιζα να ρωτώ τον σύζυγό μου, αν μπορούσα να ξοδέψω μερικά χρήματα για τα απαραίτητα. Ένιωθα ότι θα έπρεπε να απολογηθώ, αν ξέφευγα λίγο από τον προϋπολογισμό, επειδή εγώ ήμουν εκείνη που ξόδευε στην οικογένεια.

Προσπαθούσα να έχω τα πάντα υπό έλεγχο και έτσι είχαμε αρκετά χρήματα για μεγάλα πάρτι ή αν θέλαμε να αγοράσουμε κάτι για το σπίτι

Είχα έναν πολύ αυστηρό και χειριστικό πρώην σύζυγο, που ήταν σφιχτός με τα χρήματα. Πριν αποκτήσουμε παιδιά, κέρδιζα περισσότερα από εκείνον. Όταν σταμάτησα να δουλεύω, ανέλαβα να κάνω τα πάντα (όπως και τη διαχείριση των οικονομικών), επειδή ένιωθα ενοχές που δεν έκανα τίποτα και γνώριζα, ότι εκείνος εργαζόταν σκληρά για να μας παρέχει τα πάντα. 

Ο πρώτος μήνας στο σπίτι χωρίς εισόδημα, περίπου 18 χρόνια πριν, με βρήκε να έχω αποπληρώσει δάνειο, το αυτοκίνητο, τα δίδακτρα των σχολείων και τον λογαριασμό του ρεύματος. Είχαμε μόλις 17 δολάρια απόθεμα στον λογαριασμό μας.

Ήταν ένα τρομακτικό συναίσθημα, αν και ξέραμε ότι είχαμε ο ένας τον άλλον, οι λογαριασμοί μας ήταν πληρωμένη, το μωρό μας τρεφόταν από μένα και ήμασταν και οι δύο πραγματικά φειδωλοί.

Αυτό με έκανε και μένα «κολλημένη». Μετά απ’ αυτό έγινα κι εγώ καλή στην αποταμίευση. 

Όταν με τον σύζυγό μου αποφασίσαμε να χωρίσουμε, σκεφτόμουν εκείνη την ημέρα που μείναμε με τα 17 δολάρια κάθε βράδυ, όσο προσπαθούσα να κοιμηθώ.

Ξεκίνησα ξανά να δουλεύω, αλλά δεν έβγαζα πολλά χρήματα. Είχα απλά για να συντηρήσω τα παιδιά μου και τον εαυτό μου. Δεν είχα ιδέα τι θα γινόταν στο μέλλον και ήμουν τρομοκρατημένη. 

Θα μπορούσα να συντηρήσω το σπίτι μου; Θα μπορούσα να διορθώσω κάτι αν χαλούσε; Θα μπορούσα να προσλάβω κάποιον  να με βοηθά με τις δουλειές; Θα μπορούσα να χαρίσω στα παιδιά μου όμορφα Χριστούγεννα και πάρτι γενεθλίων; 

Οι ανησυχίες μου αυτές με γέμισαν ενέργεια και εστιάστηκα στη δουλειά. Δούλεψα σκληρά, κράτησα το σπίτι μου, πλήρωσα για επισκευές και για τα Χριστούγεννα, θα τα περάσω όπως πρέπει. 

Έκανα οικονομίες όλον τον χρόνο γιατί αυτό ήταν το πιο σημαντικό για μένα. Ως μόνη μητέρα, ξέρω ότι θα έχω τα παιδιά μου εκείνη την ημέρα να γιορτάσουμε όπως πρέπει. Πρώτον γιατί λατρεύω αυτήν την ημέρα του χρόνου και για να δείξω στα παιδιά μου πόσο τα αγαπώ, αγοράζοντάς τους πράγματα που τους αρέσουν.

Δεν τους αγόρασα τίποτα από όσα ήθελαν μέσα στο χρόνο. Δεν τους πήρα καινούργια ακουστικά  ή γκατζετάκια, μόνο επειδή τα ήθελαν. Ήθελα να μαζέψω χρήματα και με έκανε πολύ χαρούμενη το γεγονός ότι είχα κάτι να τυλίξω και να βάλω κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο για αυτά.

Και παραδέχομαι ότι το έκανα επειδή λατρεύω να τα βλέπω ενθουσιασμένα το πρωί των Χριστουγέννων. 

Ξέρω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, τίποτα δεν είναι μόνιμο. Ξέρω επίσης, ότι αυτά είναι υλικά πράγματα και σε πολλούς φαντάζουν υλιστικά. Όμως, για μένα σημαίνουν πολλά. 

Άρχισα να δουλεύω ξανά, ήμουν μόνη μαμά και έμαθα να ζω τη νέα μου ζωή μόνη, με σκληρή δουλειά. Και είμαι περήφανη για τον εαυτό μου.

Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκα να τα παρατήσω, επειδή ένιωθα ότι δεν άντεχα άλλο. Υπήρξαν στιγμές που ευχήθηκα να είχα παραμείνει στο γάμο μου, επειδή αν και δεν μπορούσαμε να δώσουμε στα παιδιά μας τα τέλεια Χριστούγεννα, τουλάχιστον θα το περνούσα μαζί με κάποιον άλλον.

Όμως ξέρω ότι μπορώ να το κάνω μόνη μου. Μπορώ να κάνω τα πάντα από όσα έκανα με τον πρώην μου. Ξέρω ότι είμαι ικανή και δυνατή.

Προς το παρόν, αυτό κάνω για τα παιδιά μου. Θέλω να τους δείξω εκείνη την ημέρα πόσο ξεχωριστά είναι για μένα, ότι τους ανήκει η καρδιά μου και η ψυχή μου και θα είναι για πάντα η ζωή μου.

Ακόμη και να τους δώσω αυτά τα υλικά πράγματα.. Γιατί μπορώ που να πάρει»