Είναι δυνατόν ένα παιδί να περπατά φορτωμένο καθημερινά 10 χλμ. για να πάει και να γυρίσει από το σχολείο;

Η φοίτηση σε Μουσικό ή Καλλιτεχνικό Σχολείο είναι δώρο μεγάλο για τους μαθητές, αφού εκεί έχουν την δυνατότητα να εμβαθύνουν στα αγαπημένα τους «μαθήματα», να ενισχύσουν τα ταλέντα τους, να αποκτήσουν διευρυμένη πολιτιστική κουλτούρα και να οδηγηθούν μετέπειτα σε αντίστοιχες σπουδές.

Δυστυχώς, όμως, για πολλά παιδιά που φοιτούν εκεί η πρόσβαση απαιτεί έναν καθημερινό άθλο, αφού έπειτα από την περσινή απόφαση με αριθμό 53883/4-10-18 ΚΥΑ για να δικαιούται ένας μαθητής του Καλλιτεχνικού δωρεάν μεταφορά θα πρέπει να διαμένει σε απόσταση από το σχολείο 3 χλμ. αν είναι μαθητής Γυμνασίου ή 5 χλμ. αν είναι μαθητής Λυκείου.

Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι παιδιά -τα οποία, μάλιστα, έδωσαν εξετάσεις για να καταφέρουν να μπουν σε αυτά τα σχολεία- δεν έχουν δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης, εκτός κι αν μένουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 3χλμ. (για μαθητές Γυμνασίου) ή από 5χλμ. (για μαθητές Λυκείου). Με απλά λόγια, ένα μαθητής Α΄Λυκείου που μένει σε απόσταση 4,9χλμ. από το σχολείο του, αναγκάζεται να πηγαινοέρχεται καθημερινά με τα πόδια, φορτωμένος με όσα υλικά και όργανα απαιτούν τα ειδικά μαθήματά του, διασχίζοντας ακόμα και μεγάλες, επικίνδυνες λεωφόρους.

Και παρά τις διαβεβαιώσεις του τέως υπουργού κ. Χαρίτση αλλά και του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, ότι κάθε σχετικό πρόβλημα θα εξαλειφθεί, το 1/3 των μαθητών αυτών των σχολείων που ζουν σε ακτίνα 3 ή 5 χιλιομέτρων, στερείται το αυτονόητο: Να κυκλοφορεί από και προς το σχολείο με ασφάλεια.

Οι γονείς του Καλλιτεχνικού Περιστερίου μαζί με τους γονείς όλων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής, λοιπόν, ετοίμασαν την παρακάτω επιστολή και καλούν τους αρμόδιους φορείς να σκύψουν πάνω από το πρόβλημά τους, πριν υπάρξουν θύματα: