Αυξημένος o κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών σε μωρά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση

Διπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών σε όσα μωρά γεννήθηκαν μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, σε σύγκριση με εκείνα που γεννιούνται με φυσιολογικές συνθήκες, έδειξε έρευνα αυστραλών ερευνητών. Ωστόσο οι ερευνητές, των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Fertility and Sterility’, δεν εντόπισαν γιατί οι αγωγές κατά της υπογονιμότητας σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών ή ακόμα αν η τεχνολογία είναι υπεύθυνη.

Ο Zhibin Hu, του Nanjing Medical University, συνέλεξε τα αποτελέσματα 46 ερευνών που συνέκριναν τον αριθμό των γενετικών ελαττωμάτων στα παιδιά που συνελήφθησαν με τεχνική IVF έναντι παιδιών που συνελήφθησαν με φυσιολογικό τρόπο. Σε περισσότερα από 124.000 παιδιά που γεννήθηκαν με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικού ελαττώματος ήταν 37% υψηλότερος σε σχέση με αυτόν άλλων παιδιών.

Ο William Buckett, του McGill University, που δεν έλαβε μέρος στην επισκόπηση, δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δέχονται, ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος συγγενούς ανωμαλίας που συνδέεται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Είναι πιθανό οι ίδιες αιτίες που οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα να συλλάβουν και αναζητούν λύση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να μπορούσαν να επηρεάσουν τον αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με γενετικό ελάττωμα.

Είναι επίσης πιθανό οι τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο συνωστισμός των εμβρύων ή άλλα φάρμακα που συνοδεύουν την αγωγή να εμπλέκονται. Τρίτη θεωρία είναι ότι οι γενετικές ανωμαλίες εμφανίζονται πιο συχνές σε μωρά που έχουν συλληφθεί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επειδή παρακολουθούνταν πιο στενά, δήλωσε ο Buckett. Πρόσθεσε ότι ζευγάρια που απέκτησαν παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση παρακολουθούνται πιο στενά και επομένως ελαφρές ανωμαλίες μπορούν να εντοπιστούν οι οποίες αλλιώς μπορεί να περνούσαν απαρατήρητες.

Ο Hu δήλωσε, όσον αφορά την προσπάθεια μείωσης του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών για γονείς που χρησιμοποιούν εξωσωματική γονιμοποίηση, ότι είναι πολύ νωρίς να βρεθούν τρόποι να μειώσουν τον κίνδυνο επειδή οι αιτίες είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.

Πηγή: iatronet.gr