Έκτακτη είδηση: 1156 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού – 38 νεκροί

Στα  1156 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην ειδική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών στο Υπουργείο Υγείας από τον Λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Το προφίλ των ασθενών

Ανακοινώθηκαν 95 νέα κρούσματα. 69 διασωληνωμένοι και 38 νεκροί.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.

Συνολικά, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 15.000 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Ο ιός προκαλεί σοβαρή πνευμονία, επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι αυτοί που μπαίνουν σε εντατική είναι αυτοί που έχουν σοβαρά προβλήματα.

Οι ασθενείς που φθάνουν σε διασωλήνωση είναι οι πιο ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι περί τα 66 έτη που εισάγονται σε ΜΕΘ και το 47% με υποκείμενα νοσήματα.

38 νεκροί

Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 6 επιπλέον θάνατοι. Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στους 38 με μέση ηλικία των θανόντων τα 71 έτη. Πρόκειται για 29 άνδρες και 9 γυναίκες. Το 92% των θανόντων ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Τι ισχύει για την θνητότητα

Όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, η θνητότητα είναι έως και 47% σύμφωνα με μελέτη για τους ανθρώπους που μπαίνουν σε ΜΕΘ. «Οι θάνατοι ας μην μας παραξενεύουν, είναι η τραγική κατάληξη μίας πάλης με ένα αόρατο εχθρό», σημείωσε ο ίδιος.

Προσοχή στην χλωροκίνη

Ο καθηγητής Τσιόδρας επέστησε την προσοχή των πολιτών στη χρήση της χλωροκίνης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού. Όπως είπε, σχετίζεται με πολλές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο, ενώ τα χημικά που την περιέχουν, χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για καθαρισμό δεξαμενών.

Ποια η πορεία του ιού στη χώρα μας

Η καμπύλη της αύξησης για τον κορωνοϊό στη χώρα μας δείχνει βραδύτερο ρυθμό αύξησης απ’ ό,τι σε άλλες χώρες του κόσμου. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη για τον μετριασμό της επιδημίας τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.