Εκτοξεύτηκαν οι γονικές παροχές: Ποιοι πρέπει να επισπεύσουν τις μεταβιβάσεις

Εκτοξεύτηκαν οι γονικές παροχές: Ποιοι πρέπει να επισπεύσουν τις μεταβιβάσεις

Φαίνεται πως τόσο η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών όσο και ο μηδενισμός των φόρων για γονικές παροχές έπιασαν τόπο: Οι γονικές παροχές έχουν πάρει φωτιά. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες τίθενται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022. Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο 6μηνο του 2021 καταγράφηκε αύξηση 36% στα έσοδα από φόρους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των δύο προηγούμενων ετών. Λογικό, αφού λόγω της πανδημίας, ο κόσμος ήταν πιο διστακτικός για μεγάλα “ανοίγματα”.

Όσο για τις μεταβιβάσεις, αυτή αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες για περιουσία έως 800.000.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thetoc.gr, μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών έχει νόημα να επισπεύσει τις μεταβιβάσεις της, πριν τη λήξη του έτους.

Ποιοι πρέπει να επισπεύσουν τις μεταβιβάσεις

Όσοι διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία και η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους αυξάνεται από το νέο έτος συνεπεία των νέων αντικειμενικών αξιών έχουν κάθε λόγο να επισπεύσουν τη μεταβίβαση των ακινήτων τους στα παιδιά τους. Και αυτό καθώς μπορεί η αξία της περιουσίας να ξεπεράσει το όριο των 800.000 και να πληρώσουν φόρο στο ελληνικό δημόσιο με συντελεστή 10%.

Επίσης, στις περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξάνονται σημαντικά το νέο έτος, οι μεταβιβάσεις θα ακριβύνουν καθώς αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν κατοικίες σε αυτές τις περιοχές και επιθυμούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους στα παιδιά ή στα εγγόνια είναι προτιμότερο να γίνει τώρα. Αντίθετα στις περιοχές που οι αξίες μειώνονται οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιμένουν το νέο έτος.

Ένα από τα αγκάθια του νέου μέτρου που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου, από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Διαβάστε ακόμα:

Εμβόλιο Pfizer: Αποδεικνύεται 93% αποτελεσματικό στις ηλικίες 12 έως 18 ετών

Γιατί να επιλέξετε πιστοποιημένα φίλτρα νερού για εσάς και την οικογένειά σας;

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε η 14χρονη Ιωάννα Αικατερίνη από τον Κορυδαλλό