«Ελάχιστες χώρες έχουν self test στα σχολεία» – Ασφαλής η επιστροφή των μαθητών στα θρανία – Ο ρόλος του «50 +1»

Νέα εγκύκλιος για τις σχολικές εκδρομές - Τι πρέπει να ξέρουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

«Εμπιστευόμαστε στο έπακρο την επιτροπή των ειδικών γιατί απεδείχθη πως ό,τι μας είχαν υποδείξει και το εφαρμόσαμε πήγε τόσο καλά που είχαμε ελάχιστη διασπορά» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις γιορτές του Πάσχα χωρίς την διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κόπτσης ανέφερε πως το νέο πρωτόκολλο έγινε με βάση την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών «την διεθνή και ευρωπαϊκή τάση όπου δεν υπάρχει πια χώρα, απειροελάχιστες στην Ευρώπη, που έχουν σήμερα σελφ τεστ, τον πολύ μεγάλο αριθμό κάλυψης όσο αφορά τον εμβολιασμό σε καθηγητές και μαθητές, την υπεύθυνη τήρηση των μέτρων, τις κλιματικές συνθήκες και την αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων». Όλα αυτά δίνουν την δυνατότητα στην επιτροπή να εισηγηθεί νέο πρωτόκολλο, μια αποκλιμάκωση αντίστοιχη με αυτό που συμβαίνει και στην κοινωνία, σύμφωνα με τον Κόπτση, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τηρώντας τα μέτρα σιγά σιγά θα έρθουμε στην κανονικότητα που είναι και ο στόχος.
8.278 τα νέα θετικά self test που εντοπίστηκαν σε μαθητές σήμερα

Πώς έφτασαν να είναι προστατευμένα 7 στα 10 παιδιά – Ο ρόλος του «50 +1»

Τους λόγους για τους οποίους το άνοιγμα των σχολείων μετά το Πάσχα γίνεται με «σχετική ασφάλεια», εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι λόγω της οδηγίας 50+1 για το κλείσιμο τμημάτων λόγω κορωνοϊού, ένα όριο μεγάλο, οι προσομοιώσεις της ομάδας του υπολογίζουν ότι έχουν μολυνθεί το προηγούμενο διάστημα ίσως και το 60% των μαθητών. Παράλληλα σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλά παιδιά έχουν εμβολιαστεί και άλλα έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει ταυτόχρονα και «επομένως, έχουμε μια υβριδική ανοσοπροστασία σε μεγάλη έκταση στα σχολεία και νομίζω ότι είμαστε σχετικά ασφαλείς».

«Θα πρέπει να πούμε για τα σχολεία, ότι λόγω του ότι στην ουσία πήραμε το μέτρο να κλείνουν στο 50% και πάνω, στην ουσία αφήσαμε τα παιδιά να νοσήσουν, να μολυνθούν. Αυτό κάναμε. Είναι μια στρατηγική που από πλευράς δημόσιας υγείας μπορεί να συζητηθεί, αλλά δεν μπορείς να την πεις λάθος. Και αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στο 60% με 70% των παιδιών ανοσοπροστατευμένα, είτε γιατί εμβολιάστηκαν, είτε γιατί νόσησαν, είτε και για το συνδυασμό εμβολιασμού και νόσησης», εξήγησε ο καθηγητής.

Ανατροπή στα σχολεία! Τέλος στα self test - Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές μετά το Πάσχα

Θα καταργηθεί η χρήση μάσκας;

Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να σταματήσει να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία, ο κ. Τζανάκης απάντησε ότι δεν πρέπει ποτέ να χαλαρώνουν ταυτόχρονα δύο σοβαρά μέτρα, και πως κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί αφού διαπιστωθεί το αποτύπωμα της μειωμένης επιδημιολογικής επιτήρησης στα σχολεία.

Συνέστησε παράλληλα στους γονείς να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε έλεγχο με το παραμικρό σύμπτωμα που θα εμφανίσουν στο ανώτερο αναπνευστικό ή εάν έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Διαβάστε επίσης:

Καλοκαιρινές περιπέτειες, σπορ και χορός στο Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη

Ποιος έδωσε την κεταμίνη χέρι με χέρι στην Ρούλα στο Νοσοκομείο Παίδων; Η μοιραία συνάντηση που ερευνάται

Ένας απροσδόκητος επισκέπτης: Αρκουδάκι περιφερόταν μόνο του σε χωριό της Φλώρινας