Τρία νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων δηλώθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Σύμφωνα με τη μηνιαία πλέον επιδημιολογική έκθεση για το λοιμώδες νόσημα, στη χώρα έχουν αναφερθεί από τον περασμένο Ιούνιο έως και τις 9 Νοεμβρίου συνολικά 85 κρούσματα.
Εντοπίστηκε κρούσμα σε 16χρονο
Πρόκειται για άνδρες, με την ηλικία τους ωστόσο στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με εκείνη της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου. Κι αυτό διότι το νεότερο άτομο που δηλώθηκε ότι μολύνθηκε με την ευλογιά των πιθήκων είναι ανήλικο. Το ηλικιακό εύρος των κρουσμάτων στη σημερινή έκθεση είναι 16 έως 62 χρόνων, ενώ στην προηγούμενη το αντίστοιχο εύρος ήταν 19 έως 62 χρόνων.
Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων
Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.
Πώς εξαπλώνεται η νόσος;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μπορεί να μεταδοθεί με την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων και με την επαφή με δερματικά εξανθήματα της νόσου ή με μολυσμένα από τον ιό υλικά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο πιστεύεται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σωματιδίων που δεν ταξιδεύουν μακριά, συνεπώς για να μολυνθεί κάποιος, πρέπει να υπάρξει παρατεταμένη κοντινή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.
Ο ιός δεν θεωρείται ότι εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και, σύμφωνα με την UKHSA, ο κίνδυνος μόλυνσης του πληθυσμού ‘παραμένει χαμηλός’. Η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί επίσης μέσω επαφής με ρούχα, πετσέτες, σεντόνια ή άλλα αντικείμενα μολυσμένου ατόμου. Δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όμως μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή μέσω του δέρματος.
Ακόμη, είναι δυνατό να μεταδοθεί από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο, αν κανείς δαγκωθεί από αυτό ή αγγίξει το αίμα του, τα σωματικά υγρά του, τα εξανθήματα του κ.α., ή αν φάει όχι καλά ψημένο κρέας τέτοιου ζώου.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πόνους στη μέση, πρησμένους λεμφαδένες, κρυάδες και εξάντληση. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξανθήματα, αρχικά στο πρόσωπο και μετά σε άλλα μέρη του σώματος, μεταξύ άλλων στα γεννητικά όργανα. Το εξάνθημα μοιάζει αρχικά με εκείνο της ανεμοβλογιάς.
Πόσο θανατηφόρα είναι;
Η νόσος είναι συνήθως ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία.
Διαβάστε επίσης:
Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 6 μηνών ως 4 ετών για τον κορωνοϊό