ΕΟΦ: Δείτε τι πρέπει να προσέξετε αν καταναλώνετε αυτό το φάρμακο για γυναικολογικά προβλήματα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε τη θέσπιση μερικών μέτρων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σπάνιας αλλά σοβαρής βλάβης του ήπατος με Esmya (ulipristal acetate). Ορισμένες γυναίκες μπορεί να ξεκινήσουν θεραπεία με τo Esmya μόλις εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

αντενδείξεις σε γυναίκες με γνωστά ηπατικά προβλήματα, ηπατικές δοκιμασίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διακοπή της θεραπείας, κάρτα για τους ασθενείς να τους ενημερώνει για την ανάγκη παρακολούθησης του ήπατος και να επικοινωνούν με το γιατρό τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα ηπατικής βλάβης. Επιπλέον, η χρήση του φαρμάκου για περισσότερο από ένα κύκλο θεραπείας περιορίστηκε σε γυναίκες που δεν είναι επιλέξιμες για χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι το Esmya

Το Esmya χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών συμπτωμάτων των ινομυωμάτων της μήτρας (καλοήθεις όγκοι της μήτρας). Το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της αιμορραγίας και της αναιμίας που σχετίζεται με την πάθηση, καθώς και με το μέγεθος των ινομυωμάτων.

Nέα μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σπάνιας αλλά σοβαρής ηπατικής βλάβης

Η ανασκόπηση του Esmya πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA μετά από αναφορές για σοβαρή ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής ανεπάρκειας που οδήγησε σε μεταμόσχευση. Η επιτροπή PRAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Esmya μπορεί να συνέβαλε στην ανάπτυξη μερικών περιπτώσεων σοβαρών ηπατικών βλαβών. Κατά συνέπεια, η PRAC συνέστησε ότι η χρήση του φαρμάκου πρέπει να περιοριστεί. Επίσης συνέστησε να διεξαχθούν μελέτες για τον προσδιορισμό των επιδράσεων του Esmya στο ήπαρ και κατά πόσο τα νέα μέτρα είναι αποτελεσματικά για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

Οι συστάσεις της PRAC έχουν πλέον εγκριθεί από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA και θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τελική νομική απόφαση. Επιστολή θα αποσταλεί στους γιατρούς για να ενημερωθούν σχετικά με τους νέους όρους χρήσης, οι οποίοι θα ισχύσουν μετά την έκδοση απόφασης της Επιτροπής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

• Το φάρμακο Esmya, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ινομυωμάτων τηςμήτρας, επανεξετάστηκε επειδή εμφανίστηκαν περιπτώσεις σοβαρών ηπατικών προβλημάτων στις γυναίκες που έλαβαν το φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων περιπτώσεων που οδήγησαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

• Το Esmya δεν θα συνταγογραφηθεί σε σας εάν έχετε προβλήματα με το ήπαρ.

• Θα πραγματοποιηθεί ηπατικός έλεγχος πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία και εάν η εξέτασηείναι μη φυσιολογική, η θεραπεία με Esmya δεν θα ξεκινήσει.

• Θα πραγματοποιηθούν επίσης εξετάσεις ήπατος κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά τη διακοπή της θεραπείας.

• Εάν δεν εντοπιστούν προβλήματα στο συκώτι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας μόνο κύκλος με Esmya σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για τα ινομυώματα τους. Το Esmya μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερους από έναν κύκλους μόνο σε γυναίκες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

• Στην συσκευασία του φαρμάκου θα περιλαμβάνεται μια κάρτα με πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης και την ανάγκη παρακολούθησης του ήπατος.

• Πρέπει να διακόψετε τη θεραπεία και να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα ηπατικής βλάβης (όπως κόπωση, κιτρίνισμα του δέρματος, σκουρόχρωμα ούρα, ναυτία και έμετο).

• Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη θεραπεία σας, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας