ΕΟΠΥΥ: Αλλάζουν όλα στη πληρωμή θεραπειών Ειδικής Αγωγής

Αλλαγές στον τρόπο που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να πληρώσουν τους επαγγελματίες για υπηρεσίες ειδικής αγωγής έρχονται με το νόμο 4549/2018 άρθρο 27. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι οι πολίτες δεν θα προπληρώνουν για υπηρεσίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κ.λπ.) αλλά η πληρωμή τους θα γίνεται με voucher ΕΟΠΥΥ αντίστοιχης αξίας.

Έντονες αντιδράσεις από τους επιστήμονες Ειδικής Αγωγής

Έντονα αντιδρούν οι επιστήμονες που παρέχουν Ειδικές Θεραπείες στα παιδιά (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλπ). Καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιχειρούν για άλλη µία φορά να επιβάλουν µια έµµεση σύµβαση µε επαχθείς όρους, η οποία έχει έναν και µοναδικό στόχο: την οριζόντια µείωση της δαπάνης για τα παιδιά και τους εφήβους που χρήζουν ειδικών θεραπειών.

Πώς θα γίνεται η πληρωμή των θεραπειών Ειδικής Αγωγής μέσω voucher

Συγκεκριµένα: µε την έκδοση ηλεκτρονικής γνωµάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ. εκδίδεται παράρτηµα της γνωµάτευσης που προσδιορίζει το προς αποζηµίωση ποσό σύµφωνα µε τον Κανονισµό του ΕΟΠΥΥ και το οποίο παραδίδεται στο δικαιούχο (ασφαλισµένο) προκειµένου αυτός να το καταθέσει αντί χρηµάτων (υπό µορφή κουπονιού – voucher) στο µη συµβεβληµένο (!) ιδιώτη επιστήµονα που παρέχει ειδική θεραπεία. Αυτός µε τη σειρά του θα το καταθέσει προς πληρωµή στον ΕΟΠΥΥ µε την προβλεπόµενη διαδικασία και τις προβλεπόµενες κρατήσεις του µηχανισµού αυτόµατης επιστροφής (claw back) και έκπτωσης επί του τζίρου (rebate).

«Εµείς οι φορείς επαγγελµατιών Ειδικής αγωγής και τα µέλη µας, µέσω των Γενικών Συνελεύσεων που πραγµατοποιήσαµε, αποφασίσαµε ότι δεν θα δεχθούµε καµία εκβιαστική έµµεση σύµβαση από τον ΕΟΠΥΥ, µε όποια µορφή και εάν προταθεί. Δεν πρόκειται να δεχθούµε ως πληρωµή τα voucher του ΕΟΠΥΥ µε τους επαχθείς και εν πολλοίς απροσδιόριστους όρους (πότε πληρώνονται – µε ποιους όρους εξόφλησης – τι ποσό – για ποιον αριθµό θεραπειών, αφού ο νέος Κανονισµός που επίσης πρόσφατα εξεδόθη στο ΦΕΚ 2315Β/18.6.2018 αφήνει στην ουσία αρρύθµιστα τα θέµατα της Ειδικής Αγωγής). Συνεχίζουµε να προσφέρουµε µε συνέπεια και αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες µας σε παιδιά και εφήβους που έχουν την ανάγκη µας και καλούµε τους γονείς, που ως ασφαλισµένοι καταβάλουν κάθε µήνα τις εισφορές τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώµατά τους».

Πώς θίγονται τα δικαιώµατα των ασφαλισµένων γονέων και παιδιών, σύμφωνα με τους Ειδικούς Επιστήμονες:

● Έχει ήδη αποφασιστεί, αυθαίρετη µείωση του προϋπολογισµού για την Ειδική Αγωγή, χωρίς να υπάρχει µια επιδηµιολογική µελέτη για τις πραγµατικές ανάγκες του πληθυσµού.

● Τη µείωση αυτή ζητούν να επωµιστούµε εµείς, αφού µε τον µηχανισµό του claw back, σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισµού που θεωρείται δεδοµένη, θα πρέπει να επιστρέψουµε αυτά που θα έχουµε λάβει παρόλο που θα αφορούν δεδουλευµένες υπηρεσίες µας.

● Παρόλο που η πληρωµή µας θα γίνεται µέσω των «voucher» και µάλιστα σε άγνωστη ηµεροµηνία και µε άγνωστους όρους εξόφλησης, οι υποχρεώσεις µας (εισφορές, φόροι, εργαζόµενοι κ.α.) θα πρέπει να πληρώνονται εµπρόθεσµα µε χρήµα.

● Ενισχύεται η γραφειοκρατία, καθώς µαζί µε τις νέες γνωµατεύσεις θα πρέπει να εκδίδονται και τα voucher, ενώ θα είναι απαραίτητο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι γνωµατεύσεις να ανανεώνονται κάθε 4 µήνες.

● Διαταράσσονται για άλλη µια φορά τα θεραπευτικά προγράµµατα χιλιάδων παιδιών, σε όλη την Ελλάδα, µε πρόχειρες και εκβιαστικές αποφάσεις, χωρίς καµία απολύτως πρότερη διαβούλευση. Οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να αναζητήσουν – και αν βρουν – άλλο θεραπευτή που θα θέλει να συµβληθεί µε τον ΕΟΠΥΥ ή θα αποδεχθεί την πληρωµή του µε voucher.

Οι επιστήμονες καταγγέλλουν ότι οι παραπάνω αποφάσεις είναι αιφνιδιαστικές και άδικες τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά.