Γερμανία: Σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό ΚΑΙ στα παιδιά – Τι λέει ο Πρόεδρος των Ιδιωτών Παιδιάτρων Αττικής

Γερμανία: Σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό ΚΑΙ στα παιδιά - Τι λέει ο Πρόεδρος των Ιδιωτών Παιδιάτρων Αττικής

Υπό την πίεση της νέας έξαρσης της πανδημίας κλιμακώνεται και στη Γερμανία η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19. Ιατρικές ενώσεις, επιστημονικά ινστιτούτα και πολιτικοί, τάσσονται υπέρ ενός γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού ως μοναδική διέξοδο από την κρίση.

Η Ένωση Ιατρών Παιδιών και Εφήβων (BVKJ), συγκεκριμένα, ζήτησε χθες επισήμως την καθιέρωση του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ. Οι γιατροί επισήμαναν ότι “είναι απαράδεκτο, λόγω ελλιπούς εμβολιασμού μιας μειοψηφίας, να περιορίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών. Ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων”. Η Ένωση αναγνωρίζει ότι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό περιορίζεται τυπικά το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα. Τονίζει, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό, διότι, διαφορετικά, θα θίγονταν ή θα περιορίζονταν τα δικαιώματα των άλλων.

“Τα δικαιώματα των παιδιών δεν πρέπει να σταθμίζονται έναντι των δικαιωμάτων μιας μειοψηφίας πολιτών. Πρέπει να κατοχυρώνονται άνευ όρων και επιτακτικά από το κράτος. Τα παιδιά μας άξιζαν την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τους τεράστιους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην πανδημία“, αναφέρεται στην ανακοίνωση της BVKJ. Η Ένωση σημειώνει ακόμη ότι “τα βασικά δικαιώματα των παιδιών, για απεριόριστη και δωρεάν εκπαίδευση και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, τίθενται σε κίνδυνο εάν δεν καταστεί δυνατός ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των ενηλίκων”.

“Όταν όλες οι εναλλακτικές έχουν εξαντληθεί οδηγούμαστε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό”

Όπως επισημαίνουν οι παιδίατροι, με 15 εκατομμύρια ανεμβολίαστους αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαμε να έχουμε 15 εκατομμύρια νέα κρούσματα και επομένως έναν αριθμό θανάτων ο οποίος θα μπορούσε να υπερβεί τις 100.000. “Αυτός ο αριθμός και μόνο μας υπενθυμίζει να επανεξετάσουμε εάν το κράτος πρέπει να εκθέτει τους ανθρώπους σε αυτόν τον κίνδυνο, παρά τις σχεδόν ομόφωνες περί του αντιθέτου συμβουλές της ιατρικής επιστήμης. Επιπλέον, η άρνηση του εμβολιασμού συνεπάγεται έναν επιπλέον αριθμό κρουσμάτων και μεταξύ όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί. Τα μη εμβολιασμένα άτομα περιορίζουν λοιπόν το δικαίωμα των άλλων στη σωματική ακεραιότητα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της BVKJ.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ” Λόταρ Βίλερ παρέπεμψε για το ίδιο θέμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος συνιστά, “αν έχετε δοκιμάσει όλα τα άλλα, πρέπει να σκεφτείτε και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό”. Μιλώντας την Κυριακή το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Βίλερ τόνισε ότι “πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και ότι όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί θα προσέλθουν για τον ενισχυτικό εμβολιασμό τους”. Τόνισε, όμως, “ως έσχατη λύση, είμαι με τον ΠΟΥ”. Την ίδια ώρα, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συμφωνούν τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, όσο ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων. Ο δεύτερος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, ωστόσο το κόμμα του θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής: “Αν μπαίνει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός”

Το Ιnfokids.gr επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον κ. Κώστα Νταλούκα, προκειμένου να ζητήσει την άποψή του, κρίνοντας από την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα. Όπως ο ίδιος είπε, καταρχάς “η πολιτεία δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην διαδικασία των εμβολιασμών. Το δημόσιο είναι δυσκινητικό πολύ και αυτό δημιουργεί προβλήματα στους ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους. Έχουμε προτείνει, παραδείγματος χάριν, να δημιουργηθεί μια λίστα με τους παιδιάτρους κάθε περιοχής που εμβολιάζουν κατά της covid-19 ώστε να ξέρουν οι γονείς πού να πάνε τα παιδιά. Έχουμε προτείνει, να οργανωθούν ομάδες παιδιάτρων ανά Δήμο που θα επισκέπτονται τα σχολεία και θα ενημερώνουν τα παιδιά. Ακόμα περιμένουμε να πάρουμε απαντήσεις”.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ο κ. Νταλούκας εξηγεί: “Εκείνο που θα πρέπει να δει κάποιος, προκειμένου να αποφασίσει αν ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, είναι: Η νόσος η οποία υπάρχει βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός. Όταν υπάρχει ένα μέσο, το οποίο εξασφαλίζει ότι το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν θα νοσήσει, ή δεν θα πάθει βλάβη ή δεν θα πεθάνει, τότε δεν μπορεί παρά να ισχύει η υποχρεωτικότητα, γιατί προστατεύεται το σύνολο της κοινωνίας”. (Ο κ. Νταλούκας κάνει αναφορά στο σημείο αυτό στον λόγο του Προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης για τη νομική πλευρά της υποχρεωτικότητας).

Τώρα το πώς εξασφαλίζεται η υποχρεωτικότητα, είναι το δεύτερο θέμα. Γιατί δεν μπορείς να εμβολιάσεις κάποιον με το ζόρι. Θα πρέπει ο ίδιος να έρθει αυτοβούλως, διαφορετικά θα έχει μεγάλες κυρώσεις που θα του δημιουργήσουν δυσκολία. Για τα παιδιά θα πρέπει για όσο καιρό υπάρχει η πανδημία, αν δεν εμβολιαστούν, να μην μπορούν να πάνε στα σχολεία και να κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση. Όλα αυτά είναι γνωστά και για τα άλλα εμβόλια που είναι υποχρεωτικότητα, υπάρχουν όμως κυρώσεις;” αναρωτιέται ο κ. Νταλούκας.

“Οπωσδήποτε υποχρεωτικός εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες παιδιών και ενηλίκων”

Και καταλήγει: “Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί (ή ένας ενήλικας) που είναι παχύσαρκο και είναι στην πρώτη ομάδα αυξημένου κινδύνου να μην υποβάλλεται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, προκειμένου να σωθεί η ζωή του. Το παιδί αυτό δεν θα πρέπει να πάει στο σχολείο, να μείνει απομονωμένο στο σπίτι. Γιατί μπορεί να πεθάνει. Τον ανόητο θα πρέπει να τον προστατεύσεις να μην πεθάνει. Μπορεί να θέλει να πέσει από την ταράτσα, θα του πούμε ‘να σε χαζεύουμε που θα πέφτεις;’. Θα πάρεις μέτρα. Θα του απαγορεύεις να αναβαίνει στην ταράτσα. Και νομικά πιστεύω καλύπτεται αυτό.”

Συμπληρώνει δε, ότι οπωσδήποτε υποχρεωτικός θα έπρεπε να είναι ο εμβολιασμός και για τους εκπαιδευτικούς που έρχονται σε επαφή με ανεμβολιαστά παιδιά. Ακόμα περισσότερο για τους βρεφονηπιοκόμους που φροντίζουν πολύ μικρά παιδάκια, τα οποία δεν φορούν καν μάσκα.

Διαβάστε ακόμα:

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Τραγωδία: Φωτιά σε λεωφορείο στη Βουλγαρία: 45 νεκροί – Τουλάχιστον 12 παιδιά

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει η 13χρονη – Τα σενάρια για το πώς βρέθηκε στο κενό