Τα Χριστούγεννα, είναι μια ξεχωριστή περίοδος του χρόνου που μπαίνουμε στη κουζίνα παρέα με τα παιδιά και φτιαχνουμε μοσχομυριστά γλυκά.
Από τις πιο αγαπημένες μας επιλογές είναι τα κέικ που τα εμπλουτίζουμε με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά που η γεύση τους είναι ακαταμάχητη.
Υλικά:
100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ ζάχαρη
250 γρ λιωμένο βούτυρο
250 γρ αυγό
250 ml γάλα
180 γρ χυμός ρόδι
16 γρ μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. αλεσμένο κάρδαμο
1 κ.γ. γαρίφαλο
105γρ.σταφίδες
60 γρ καρύδια
Για το γλάσο λεμονιού:
Χυμός από ένα λεμόνι
250γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Την καθαρίζουμε από το αλεύρι που περισσεύει.Συνδυάζουμε όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρια, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, μπαχαρικά, αλάτι) σ’ ένα μεγάλο δοχείο και τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια συνδυάζουμε και όλα τα υγρά υλικά (χυμό ρόδι,γάλα, αυγά) σε δεύτερο δοχείο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα υγρά στα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε και πάλι με σπάτουλα. Προσοχή δεν πρέπει να χτυπηθούν τα υλικά μαζί σε αυτό το στάδιο.Μόλις ανακατευτούν τα υλικά καλά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τις σταφίδες και τα καρύδια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Μόλις όλα τα υλικά έχουν ομοιογενοποιηθεί, προσθέτουμε το μίγμα στη βουτυρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για 50-60′ ή έως ότου όταν βυθίζουμε ένα ξυλάκι στο μίγμα αυτό να βγαίνει καθαρό. Δεν πρέπει να αφήσουμε το κέικ μας να στεγνώσει πολύ, θέλουμε να διατηρηθεί σχετικά υγρό στο εσωτερικό. Μόλις ψηθεί το κέικ το αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψάκι για να κρυώσει πριν το γλασάρουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μικρό δοχείο. πρέπει να προσέξουμε να μη βάλουμε όλο το χυμό λεμονιού από την αρχή. Υπολογίζουμε πόσο ρευστό θέλουμε το γλάσο και ανάλογα προσθέτουμε περισσότερο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το γλάσο να αποκτήσει την κατάλληλη υφή και το αλείφουμε στο κέικ. Αφήνουμε το κέικ να στεγνώσει πριν το κόψουμε.