Δευτέρα 16 Ιουνίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Δύο παιδιά υποβλήθηκαν με επιτυχία σε μεταμόσχευση νεφρού – Δότες οι ίδιοι τους οι γονείς

Για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε επέμβαση που έως τώρα γινόταν μόνο στο εξωτερικό.

Στις αρχές Μαΐου, δύο παιδιά, ηλικίας 9 και 12 ετών, υποβλήθηκαν με επιτυχία σε μεταμόσχευση νεφρού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με διαφορά μίας μόλις ημέρας. Ζώντες δότες ήταν η μητέρα και ο πατέρας των παιδιών αντίστοιχα, και οι μικροί ασθενείς έλαβαν εξιτήριο στις 10 Μαΐου, έπειτα από σταθερή και ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για σπάνιες επεμβάσεις σε παιδιά με μικρό σωματικό βάρος – μεταμοσχεύσεις που μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν μόνο στο εξωτερικό. «Η επιτυχία αυτή έχει εθνική σημασία», επισημαίνει το Ωνάσειο νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του.

Άρτια επιστημονική συνεργασία

Για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων συνεργάστηκαν ιατρικές ομάδες από τρία ελληνικά νοσοκομεία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι γιατροί του Ωνάσειου, η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», παιδονεφρολόγοι του Γ.Ν. Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», καθώς και εξειδικευμένοι χειρουργοί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνεργασία αυτή εξασφάλισε την άρτια εκτέλεση των μεταμοσχεύσεων και την ολοκληρωμένη φροντίδα των παιδιών τόσο στο χειρουργείο όσο και στη μετεγχειρητική φάση, χαρίζοντας σε αυτά και στις οικογένειές τους ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ωνάσειου, στο άμεσο μέλλον προγραμματίζονται και άλλες παρόμοιες επεμβάσεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Οι συγκεκριμένες μεταμοσχεύσεις εντάσσονται στο Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων του Ωνάσειου, το οποίο εστιάζει ιδιαίτερα στην παιδιατρική φροντίδα. Με την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το επόμενο διάστημα, στόχος είναι η καθολική και ποιοτική πρόσβαση στη μεταμοσχευτική θεραπεία για όλους τους πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Χ (Twitter), χαρακτήρισε την επιτυχία ως ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνταν αποκλειστικά στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Με 25 μαχαιριές σκότωσε ο 21χρονος την 52χρονη μητέρα του μετά από καβγά για το ότι ήταν άνεργος και χρήστης ουσιών

Τι είναι τα κροκοδείλια δάκρυα και τι σημαίνει η φράση αυτή;

Ροή Ειδήσεων