Το ξέρετε ότι η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον;
Το Infokids συνομίλησε με εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για να έχουμε έγκυρες απαντήσεις στις ερωτήσεις που μπορεί να έχουμε πολλοί από εμάς σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στα παιδιά.
Πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες για μεταμοσχεύσεις οργάνων σε παιδιά κάθε ηλικίας; Στη χώρα μας πραγματοποιούνται αυτές οι επεμβάσεις;
Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις δεν πραγματοποιούνται στη χώρα μας, κυρίως λόγω μικρού πληθυσμού τόσο ως προς τις ανάγκες, όσο και ως προς την προσφορά παιδιατρικών μοσχευμάτων. Χάρη στη συμφωνία που έχουμε συνάψει με την Ιταλία, και την συνεργασία μας με συγκεκριμένα παιδιατρικά μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας, έχουμε, εδώ και ορισμένα χρόνια, τη δυνατότητα να μεταμοσχεύονται τα παιδιά στη γειτονική χώρα.
Ειδικότερα, η ανάγκη παιδιατρικών ηπατικών μοσχευμάτων ανέρχονται σε 10 – 15 ετησίως, των παιδιατρικών καρδιακών μοσχευμάτων σε περίπου 5 ετησίως, και, τέλος, παιδιατρικών πνευμονικών μοσχευμάτων σε 1 έως 2 ετησίως.
Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η περίπτωση νεφρικών μοσχευμάτων, των οποίων η ανάγκη ανέρχεται σε 5 έως 10 ετησίως, και πραγματοποιείται στην Ελλάδα.
Ποιες είναι οι ανάγκες για μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε παιδιά;
Ετησίως, 30 έως 50 παιδιά, τα οποία δε δύνανται να λάβουν μόσχευμα από συγγενή δότη, απευθύνονται στον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η κινητοποίηση των εθελοντών δοτών φτάνει να ικανοποιεί το 50% των προαναφερθεισών αναγκών. Επιπλέον, οι μεταμοσχεύσεις αυτές πραγματοποιούνται στη χώρα μας, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία- Ογκολογική Κλινική Ελπίδα.
Με αφορμή τον 3χρονο Άγγελο, το αγόρι από την Κρήτη που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του, διαπιστώσαμε ότι γίνεται μεταμόσχευση οργάνων παιδιών σε ενήλικες. Πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό; Μπορεί να γίνει και το αντίστροφο, να πάρει παιδί όργανο από ενήλικο δότη;
Σε ορισμένα όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, κομβικό ρόλο στη μεταμόσχευση διαδραματίζουν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι ένας ενήλικας που έχει μικρή σωματική διάπλαση μπορεί να λάβει πνευμονικό ή καρδιακό μόσχευμα από ένα παιδί και, αντίστροφα, ένα παιδί με μεγαλύτερη σωματική διάσταση να λάβει πνευμονικό ή καρδιακό μόσχευμα από έναν ενήλικα. Σαφώς, κάτι τέτοιο δεν γίνεται κατά το δοκούν. Αντίθετα, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν αφ’ ενός τη συμβατότητα του δότη με το λήπτη και, αφ’ ετέρου, τις προδιαγραφές που τίθενται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Διαβάστε εδώ χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων γενικότερα.