Γιατί, Ανεζίνα Σολομωνίδου, είναι τόσο σημαντική η προσαρείωση του Perseverance; Η Ελληνίδα Πλανητικός γεωλόγος απαντά

Τα τελευταία 4 χρόνια είχε την ευκαιρία να δει στο κέντρο της NASA/Jet Propulsion Laboratory την εξέλιξη της κατασκευής του rover Perseverance (διαστημικό ‘Επίμονο’ αυτοκίνητο που θα ψάξει για ενδείξεις ζωής σε μια αρχαία λίμνη του Άρη), αλλά κυρίως το σημαντικότερο μέρος μιας αρειανής αποστολής το ‘Entry, Descent, and Landing (EDL)’ – ‘Είσοδος, Κατάβαση και Προσεδάφιση’. Η Δρ. Ανεζίνα Σολομωνίδου, η Ελληνίδα Πλανητικός γεωλόγος συνεργάτιδα του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, παρακολούθησε, κάποια κομμάτια της προετοιμασίας της αποστολής και έτσι μπορεί πολύ καλά να μας μεταφέρει γιατί η προσαρείωση -όπως σωστά ονομάζεται- του εν λόγω ρομποτικού οχήματος είναι τόσο δύσκολη, μα και τόσο σημαντική.

Η αποστολή

Αργά χθες το βράδυ, το ρομποτικό rover “Perseverance” της αποστολής “Mars 2020” της NASA πάτησε στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, με σκοπό να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής και να τον μελετήσει γεωλογικά. Το σκάφος προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Jezero και οι πρώτες εικόνες της NASA από την επιφάνειά του κάνουν σήμερα τον γύρο του κόσμου!

Τα 7 λεπτά τρόμου

Σύμφωνα με τη Δρ. Σολομωνίδου, η σημαντικότερη και τρομακτικότερη φάση του διαστημικού ταξιδιού ξεκινά όταν το αεροσκάφος φτάσει στην κορυφή της αρειανής ατμόσφαιρας, ταξιδεύοντας σχεδόν 20.000 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή η έντονη διαδρομή τελειώνει περίπου επτά λεπτά αργότερα (στο JPL αυτό το ονομάζουμε ‘7 minutes of terror – 7 λεπτά τρόμου), με το Perseverance στην επιφάνεια του Άρη.

Για να φτάσει όμως με ασφάλεια στην επιφάνεια και για να μετατραπούν αυτές οι ασύλληπτες ταχύτητες σε μηδενικές, σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, απαιτείται ένα ‘διαστημικό φρενάρισμα’ μέσω αλεξιπτώτων με πολύ προσεκτικό, και δημιουργικό τρόπο.

Η ίδια εξηγεί, ότι «μόνο το 40% των αποστολών που έχουν σταλεί ποτέ στον Άρη – από οποιοδήποτε διαστημικό κέντρο – ήταν επιτυχημένες. Εκατοντάδες πράγματα πρέπει να πάνε σωστά και με απόλυτη ακρίβεια κατά τη διάρκεια αυτής της αγχωτικής στιγμής» και προσθέτει ότι «χρειάζονται περισσότερα από 11 λεπτά για να λάβουμε στη Γη ένα ραδιοφωνικό σήμα από τον Άρη, οπότε όταν η ομάδα αποστολής ακούσει ότι το διαστημικό σκάφος έχει εισέλθει στην ατμόσφαιρα, στην πραγματικότητα, το rover είναι ήδη στο έδαφος. Έτσι, το Perseverance έχει σχεδιαστεί για να ολοκληρώνει ολόκληρη τη διαδικασία EDL από μόνο του – εντελώς αυτόνομα.»

Γιατί είναι τόσο σημαντική η εν λόγω προσεδάφιση

Όπως λέει, μιλώντας αποκλειστικά στο Infokids.gr, η Ελληνίδα επιστήμονας, «Η προσαρείωση του Perseverance είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί πρόκειται για το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά rover (διαστημικό ρομπότ) που έχει φτάσει ποτέ στον Άρη.

Αυτό προσφέρει δυνατότητες συλλογής δεδομένων και πληροφοριών που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Το διαστημικό αυτοκίνητο αυτό λοιπόν ‘κουβαλάει’ έναν μεγάλο αριθμό οργάνων που σε συνδυασμό με το μέρος που θα εξερευνήσει (μια αρχαία λίμνη) περιμένουμε να μας ‘δείξει’ μια ιδιαίτερη πλευρά του Άρη. Η αποστολή λοιπόν Mars 2020 επικεντρώνεται σε επιφανειακές μελέτες του περιβάλλοντος του Άρη, αναζητώντας διατηρημένα σημάδια ‘βιο-υπογραφών’ σε δείγματα βράχων που σχηματίστηκαν σε αρχαία περιβάλλοντα του Άρη σε συνθήκες που μπορεί να ήταν ευνοϊκές για τη μικροβιακή ζωή. Προσωπικά, ως πλανητικός γεωλόγος αναμένω με ανυπομονησία τα δεδομένα τα οποία θα μας βοηθήσουν να εξελίξουμε την έρευνα μας!»